ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, este pomenită în calendarul creștin ortodox la 25 iulie.

Sfânta Ana a fost mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu Maria, care, prin harul lui Dumnezeu, s-a făcut bunica după trup a Mântuitorului Hristos.

Sfânta Ana era din neamul lui Levi, fiică a Mariei și a preotului Matan. Ei au avut trei fete: Maria, Sovi și Ana. Maria s-a căsătorit la Betleem și a născut pe Salomeea moașa; Sovi s-a căsătorit tot la Betleem și a născut pe Elisabeta, mama Sfântului Proroc și Înaintemergător Ioan Botezătorul; iar Ana s-a căsătorit în pământul Galileei. Aici, Prin multă rugăciune, ea a născut-o pe Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu și începătoarea mântuirii noastre.
 
Sfânta Ana a dăruit-o pe Maica Domnului la templu, ca pe un dar fără prihană. Astfel, Sfânta Ana, după ce a născut pe Maica Domnului și după ce a dus-o la templu la vârsta de trei ani, a rămas în cealaltă vreme a vieții sale în post, rugăciuni și faceri de bine către cei lipsiți. S-a dus în pace către Domnul, la vârsta de 69 de ani. Sfântul Ioachim, tatăl Preasfintei Născătoare de Dumnezeu Maria, s-a săvârșit la 84 de ani, încât Sfânta Născătoare de Dumnezeu, pe când se afla încă în templu, la vârsta de 11 ani, a rămas fără părinți.
 
Sfânta Ana, mama Maicii Domnului, este socotită ocrotitoarea copiilor și a maternitații, căci ea a zămislit la bătrânețe, după multe rugăciuni, lacrimi și post. 
Moaștele Sfintei Ana, mama Maicii Domnului se află păstrate în Schitul Sfânta Ana, în Sfântul Munte Athos.

Tropar la Adormirea Sfintei Ana

Pe Ceea ce a născut Viață, în pântece ai purtat, pe Curata Maica lui, Dumnezeu, de Dumnezeu Gânditoare, Sfânta Ana. Pentru aceasta, acum la primirea cerească, unde este lăcașul celor ce se veselesc întru slavă, bucurându-te acum te-ai mutat; cere pentru cei ce te cinstesc pe tine cu dragoste, iertare de greșeli, pururea fericită.

Rugăciune către Sfinții Părinți Ioachim și Ana

Însoțirii celei de Dumnezeu alese, dumnezeieștilor părinți Ioachim și Ana, ca celor ce ați născut pe Maica Vieții noastre, binecuvântată de Dumnezeu Născătoarea și Pururea Fecioară Maria, cântări de laudă aducem vouă noi, rugătorii voștri; iar voi, ca cei ce aveți îndrăzneală către Dumnezeu, păziți-ne cu rugăciunile voastre de toate primejdiile pe noi, cei ce cântăm: bucurați-vă, părinți de trei ori fericiți!

O, preafericită însoțire, a dumnezeieștilor părinți Ioachim și Ana cei ce stați lângă scaunul Dumnezeirii, primind laudele acestea ale noastre, izbăviți-ne cu rugăciunile voastre de chinurile cele veșnice și de toată ispita, ca împreună cu voi să cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!