ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În noaptea de sâmbătă spre duminică se dă startul la Noaptea Muzeelor în toată țara. În București, 27 de muzee și 22 de organizații culturale vor fi descise pe 21 mai și vor organiza evenimente care mai de care mai inedite pentru vizitatori. Vă așteaptă o noapte de reconstituiri istorice, experimente, expoziții din colecții private și documentare.

Noaptea Muzeelor 2016 promite o serie de premiere:

    aplicație gratuită pe telefoanele mobile prin platforma de storytelling izi.TRAVEL pe care sunt disponibile tururi ghidate audio-video pentru muzeele care au ales să le realizeze
    4 circuite muzeale în orașele candidate la titlul de Capitala Culturală Europeană 2021: București, Baia Mare, Cluj-Napoc,
    kit de vizitare pentru #noapteamuzeelor2016, disponibil în București
    afterparty organizat „La firul ierbii", în spațiul din cadrul Industriei Bumbacului, Splaiul Independenței, nr. 160, intrarea din strada Abatorului, începând cu ora 23.30.

Casa Experimentelor, primul centru științific non-profit din București, își deschide porțile în noaptea de 21 mai. Accesul se face fără rezervare și se va intra în serii de câte 60 de persoane timp de o oră fiecare grup.

Cu acest prilej, vizitatorii vor vedea cum bobina Tesla luminează cu fulgerele ei întunericul casei și se vor „coafa” la generatorul Van de Graaff, promit organizatorii.

Muzeul Național de Istorie a României marchează 44 de ani de la inaugurare în noaptea de 21 mai și a pregătit mai multe evenimente inedite atât pe timpul zilei cât și pe timpul nopții. Astfel, între orele 19.00 și 21.000, vizitatorii vor putea recunostitui bătălii antice între daci și romani, bătălii istorice din secolele X-XII și bătăliile din Primul Război Mondial.

De asemenea, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) propune spre vizitare, pe lângă Galeria Națională și Spațiile istorice din corpul central al Palatului Regal, expozițiile „Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră", „150 de ani de la instaurarea monarhiei constituționale în România" și „Oglinzile Orientului" — expoziție deschisă în avanpremieră la parterul Galeriei Naționale.

Muzeul Național de Geologie propune, în intervalul orar 19.00 — 23.00, o serie de expoziții tematice, expoziția „110 ani de la înființarea Institutului Geologic al României", piese de colecție, proiecții, precum și conferința tematică „Dispariții misterioase ale viețuitoarelor".

Casa Memorială „Tudor Arghezi” va fi deschisă în noaptea de 21 mai. Dintre toate camerele Casei, cea mai interesantă pentru copii va fi „camera cu jucării” unde cei mici vor putea vedea tăblițele cu pătrățele și linii, pe care Mitzura și Barutzu au învățat să scrie și cotețul lui Zdreanță.

Muzeul beneficiază de ghidaj audio realizat în cadrul ediției Noaptea Muzeelor 2016 pe mobil și disponibil pe izi.TRAVEL. Accesul este gratuit în intervalul orar 10.00 – 21.00.

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 12-a ediție. Anul acesta 3.000 de muzee din toată Europa sărbătoresc Noaptea Muzeelor, relatează Agerpres.

În România evenimentul este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum.