ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Jurnalul său video, Ion Cristoiu s-a referit și la protestele medicilor și la cele ale transportatorilor și fermierilor. Cunoscutul jurnalist afirmă și se întreabă, între altele: 
 

„Nu am pomenit un asemenea regim secretos. Unde este Klaus Iohannis? Dacă va avea loc o lovitură de stat, ea va eșua, că nu avem împotriva cui să o dăm. Nu poți da lovitură de stat împotriva golului.

Totuși, sunt mari probleme. După fermieri, avem protestul medicilor de familie.

Medicii de familie protestează deoarece Casa Națională de Asigurări de Sănătate le va reduce din februarie finanțarea. Cu 30 la sută, potrivit unui proiect publicat pe site, aflat în transparență decizională.

Înainte de a lua aceste măsuri, CNAS ar fi trebuit să explice aceste măsuri.

Era normal ca după ce au publicat acest proiect, să vină cineva, premier, Rafila, șeful Casei, și să explice. Sau să spună cinstit că nu mai sunt bani. Noi asistăm acum la un protest al medicilor. Normal era ca înainte de a face acest proiect, să aibă discuții cu ei.

Ei au zis că facem proiectul și dacă sunt proteste negociem”, a explicat jurnalistul - VIDEO mai sus.

 
Într-un editorial pentru Canal 33, Ion Cristoiu scrie:
 
Deși protestele de amploare ale fermierilor și transportatorilor au început pe 10 ianuarie 2024, premierul Marcel Ciolacu a reacționat  public abia pe 16 ianuarie 2024, și atunci sub forma unui interviu de tip mesaj acordat unei televiziuni mituite de PSD.

Marcel Ciolacu ne obișnuise, chiar la scurt timp de la preluarea funcției de premier în cadrul Rotației Guvernamentale, cu o reacție de tip pompier din filmele de la Hollywood. Cea mai mică încrețitură a suprafeței line care e viața social-economică de la noi îl făcea pe premier să reacționeze spectaculos, de parcă România ar fi intrat în prima zi a Apocalipsei.

Deși impresionant mediatic, abordat de întreaga presă și urmărit de întreaga suflare dintre Dunăre și Tisa, protestul mecanizat n-a stîrnit din partea lui Marcel Ciolacu nici măcar o postare pe facebook, semnată de el și scrisă de alții. Chiar și atunci cînd protestul a lăsat impresia unei scăpări de sub control, Marcel Ciolacu n-a reacționat la proporțiile cerute de o mișcare socială periculoasă. Mulți s-au întrebat Ce se întîmplă cu Marcel Ciolacu, descumpăniți de nepăsarea nefirească a premierului, atît de mult descumpăniți că i-au presupus o resemnare de elevă de pension, căreia iubitul din vis refuză să-i răspundă la avansuri.

Explicația e simplă dacă ne raportăm la felul de a face politică al premierului.

Din iunie 2023, Marcel Ciolacu și-a subordonat întreaga activitate guvernamentală învățăturii Mai întîi la televizor și mai apoi mai vedem dacă facem ceva.

Reacțiile sale disproporționate au vizat exclusiv probleme lesne de rezolvat. Dacă un copac se prăbușea pe șosea, Marcel Ciolacu scria pe facebook despre asta în toiul nopții,  convoca o ședință de guvern special dedicată Evenimentului, anunța cu surle și trâmbițe soluționarea problemei ivite,  și în sunet de fanfară mediatică mergea la fața locului și asista la mutarea în direct a copacului căzut pe șosea.

Imaginea publică țintită:

Un premier căruia nu-i scapă nimic din ceea ce se întîmplă în viața social-economică, gata  chiar și în somn  să intervină și se rezolve problema.

Se vede lesne din toate problemele astfel rezolvate de Marcel Ciolacu că era vorba de probleme ușor de rezolvat, de minicrize transformate mediatic de premier în Crize zguduitoare.

Criza provocată de protestul fermierilor și transportatorilor e însă o Criză reală. O criză ivită din acumularea  unor mari probleme economice pentru protestatari. Dat fiind că rezolvarea Crizei cere măsuri dureroase pentru Guvern, imposibile dacă ne gîndim că nu mai sînt bani, Marcel Ciolacu nu și-a permis s-o folosească pentru a se înfățișa drept Salvamarul României. În acest context, el a preferat să treacă sub tăcere protestul, comandînd asta și televiziunilor de partid și de stat.

Că premierul n-are soluții adevărate pentru rezolvarea Crizei s-a văzut din încercarea sa penibilă de a-i potoli pe protestatari înșirîndu-le vorbe dulci. Desigur, a nu-ți ostiliza în chip gratuit protestatarii e una din cerințele bunei administrări a unei Crize. Dar dacă protestatarii sînt împinși de dificultăți economice grave, oricît de frumoase ar fi vorbele ele nu-i pot face să renunțe la protest. Dacă venind acasă te întîmpină copii zbierînd de foame, oricîte povești le-ai spune, oricîte scamatorii vesele le-ai face ei, nu se vor întrerupe din zbierat.

Vorbele nu țin loc de mîncare.
 
Integral la Canal33