ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O întâlnire a principalilor miniștri din guvernul Netanyahu cu capii armatei israeliene a degenerat într-un scandal monstruos, țipetele putând fi auzite din spatele ușilor închise.

Ședința a avut loc vineri dimineața, iar sămânța de scandal a constituit-o anunțul șefului Statului Major al Forțelor Armate Israeliene (IDF), făcut joi seara, că va demara o anchetă în legătură cu motivele care au făcut posibil atacul Hamas din 7 noiembrie.

Times of Israel a vorbit explicit despre FISURI între Guvern și Armată:

„Cearta a scos la iveală tensiunile care există de mult timp între armată și unii din membrii coaliției de extremă dreapta pe tema politicii israeliene față de palestinieni, dezvăluind fisurile din interiorul marelui front unit, așa cum era el prezentat de guvern cu trei luni în urmă.”

Colac peste pupăză, pe acest fond de dezbinare internă, descinde la Tel Aviv secretatul american de stat Antony Blinken, pentru a discuta „planurile care să pună capăt luptelor și, în timp, să cedeze controlul civililor în Gaza”.

Adică Autorității Palestiniene, marea rivală a Hamas.

Idee căreia Netanyahu i se opune categoric.

Politicienii l-au atacat pe șeful Statului Major, Herzi Halevi, cu întrebări insinuante legate de momentul anchetei:

„De ce e nevoie de anchetă tocmai acum? Deci militarii sunt în defensivă, în loc să se preocupe cum să câștige războiul?”

Sau de includerea în echipa de anchetă a fostului ministru al Apărării, Shaul Mofaz, responsabil de Retragerea din Gaza în 2005:

„L-ai numit pe Mofaz? Ești nebun?”

Mai mult, ministrul Securității Naționale, Ben Gvir, l-a acuzat explicit pe Halevi, că, prin această anchetă favorizează retragerea din Gaza și principiul cedării controlului politic civililor.

Atacul a fost susținut și de șeful cabinetului de război, Benny Gantz:

„E o anchetă profesională, ce are asta a face cu retragerea și cu principiile?”

Interesant este că, în fața acestui tir de baraj, Halevi nu s-a lăsat intimidat:

„E ca și cum v-aș cere aprobarea pentru programul meu de mâine. Dacă cred că este nevoie să fac o anchetă în privința unor operațiuni, nu am nevoie să cer aprobare.”

Pe măsură ce apar tot mai multe dovezi israelienii au avut cunoștință despre pregătirea unui atac terorist fără precedent. dar nu au mișcat nici un deget pentru a-l împiedica, în condițiile în care ani de zile guvernele succesive conduse de Netanyahu au contribuit la finanțarea Hamas, actualul masacru din Gaza nu va putea fi elucidat fără a răspunde la Marea Întrebare:

A fost Netanyahu complice (activ sau pasiv) la atacul terorist din 7 octombrie?

Operațiunea militară din Gaza, numită Sabia de Fier, s-a transformat într-o Sabie a lui Damocles.

Armata israeliană pare că începe să facă jocurile americanilor peste capul lui Netanyahu, care stă să cadă.