ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


  • Guvernul britanic a anunțat sancțiuni împotriva proprietarului Chelsea, Roman Abramovici, și a altor șase oligarhi globaliști ruși cărora le pute Rusia și preferă să se lăfăie în Marea Britanie
  • Indivizii, ale căror averi cumulate se ridică la 15 miliarde de lire sterline, au fost sancționați cu înghețarea activelor și interdicții de călătorie
  • „Au mâinile pătate de sânge ucrainean”, a spus șefa diplomației Regatului Unit al Marii Britanii
  • Ministerul de Externe britanic a declarat că cei 7 oligarhi londonezi au o avere netă colectivă de aproximativ 15 miliarde de lire sterline
  • Alți oligarhi ruși din anturajul lui Vladimir Putin au fost sancționați sub diverse forme de SUA și UE
  • Vă prezentăm situația lor locativ-financiară pe scurt:

Alisher Usmanov se numără printre oligarhii ruși afectați de sancțiunile occidentale după ce țara a invadat Ucraina. Usmanov a fondat USM Holdings, a avut o participație de 30% la Arsenal și deține un yacht în valoare de 600 de milioane de dolari (!).

Citiți și Poliția italiană a sechestrat cel mai mare yacht cu vele din lume, al oligarhului rus Andrei Melnichenko, în portul Trieste. Un super-iaht de-al lui Roman Abramovici a acostat în Muntenegru, afaceristul încercând să-și protejeze bunurile de confiscare

Uzbekul Usmanov este considerat unul dintre „oligarhii favoriți ai lui Putin” și printre cei mai bogați oameni din Rusia, la concurență cu Leonid Mikhelson, aflat în Topul celor mai bogați 40 de evrei ai lumii, potrivit Jerusalem Post, și Gennady Timchenko, prieten al lui Putin dintre Băieții de la Leningrad. Pe Lista Oligarhilor ruși aceștia se zbat pe locurile 5, 6 și 7.

A început cu pungi de plastic de o rublă

Alisher Usmanov, aliatul personal apropiat al președintelui Vladimir Putin este musulman uzbek și ar avea o avere oficială de 17,7 - 20 miliarde de dolari.

Usmanov s-a născut în Chust, un oraș mic din Uzbekistan, în 1953. În prezent el figurează pe locul 99 în topul celor mai bogate persoane din lume, conform Bloomberg Billionaire Index. Potrivit istoriei romanțate a triumfului său financiar de oligarh, Usmanov a început să își acumuleze averea înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, când a înființat o afacere de vânzare de pungi de plastic, care erau la mare căutare. După care le-a umplut cu valută.

Deși musulman, Usmanov este căsătorit cu gimnasta ex-sovietică Irina Viner Usmanova, care provine dintr-o familie de intelectuali evrei din orășelul Samarkand, ulterior crescută și afirmată la Tașkent (foto cu Nașul Rusiei mai jos).

Irina Aleksandrovna Viner Usmanova, care este antrenor principal al echipei naționale de gimnastică a Rusiei, președinte al Federației Ruse de Gimnastică Ritmică și fost vicepreședinte al Comitetului Tehnic de Gimnastică Ritmică al Federației Internaționale de Gimnastică, este creditată cu plasarea contorsionistei Alina Kabaeva în patul lui Putin.

„Oligarhul nostru”

Roman Abramovici, în vârstă de 54 de ani, se numără printre cei șapte oligarhi care vor fi afectați de o înghețare a activelor, precum și de interdicții de călătorie, ca urmare a noilor sancțiuni drastice anunțate joi de Marea Britanie, transmite Daily Mail.
 
Potrivit Forbes, averea netă a lui Abramovici era de 12,9 miliarde de dolari în 2019 (9,4 miliarde de Lire Sterline), ceea ce îl face a doua cea mai bogată persoană din Israel, a unsprezecea cea mai bogată din Rusia și cea mai bogată persoană din Portugalia (ținând cont de cetățenia sa în fiecare dintre acestea).
 
Guvernul a anunțat că proprietarului clubului Chelsea FC i se va interzice, de asemenea, să facă tranzacții cu persoane fizice și juridice din Marea Britanie. Guvernul ar putea totuși să-i acorde o licență pentru a vinde clubul, dar numai după ce se va asigura că acesta nu va beneficia de avantaje financiare și că orice încasări vor rămâne înghețate.
 
Potrivit Wikipedia, familia lui Abramovici este evreiască. Mama sa, Irina Vasilievna Abramovici (născută Mihailenko), a fost profesoară de muzică și a murit când Roman avea 1 an. Tatăl său, Aron (Arkadi) Abramovici Leibovici (1937-1969), a lucrat în consiliul economic al Republicii Sovietice Socialiste Komi.

Bunicii materni ai lui Roman au fost Vasili Mikhailenko și Faina Borisovna Grutman, ambii născuți în Ucraina. În Saratov, în primele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, bunica maternă a lui Roman a fugit din Ucraina. Irina avea atunci trei ani.

Bunicii paterni ai lui Roman, Nachman Leibovici și Toybe (Tatiana) Stepanovna Abramovici, erau evrei belaruși. Au trăit în Belarus și, după revoluția bolșevică s-au mutat în Tauragė, Lituania, ortografia lituaniană a numelui de familie fiind Abramavičius. 
 
 
Londonezul Abramovici (foto din biroul patronului lui) deține o vilă în Kensington de 150 de milioane de lire sterline, un penthouse în vestul Londrei de 22 de milioane de lire sterline și iahturi, avioane private, elicoptere și super-mașini în valoare de peste 1,2 miliarde de lire sterline, în Marea Britanie și în întreaga lume. Chelsea FC este cel mai valoros activ al său din Marea Britanie, se arată într-un articol din Daily Mail.
 
La sfârșitul lunii trecute, la postul israelian Channel 12 s-a dezvăluit că Yad Vashem l-a abordat pe ambasadorul SUA în Israel, Thomas Nides, cu o cerere de a nu-i impune sancțiuni lui Abramovici. Această știre urmează unei alte informații proaspete: că oligarhul a făcut o contribuție la muzeu în valoare de zeci de milioane de dolari. „Aceste contribuții reprezintă cumpărarea de conexiuni - tocmai pentru aceste evenimente au loc acum sancțiunile", spune Roman Bronfman, un avocat originar din Ucraina într-un articol din Haaretz. O altă publicație, Jewish Currents, îl pricopsește cu un articol intitulat „Oligarhul nostru” (foto sus).
 
Roman Abramovici și-a început cariera de miliardar împrietenindu-se cu Boris Abramovici Berezovski, un alt miliardar creat pe ruinele fostei URSS, fost secretar executiv la CSI și susținător al Partidului lui Putin, ulterior un critic al acestuia și un contestatar al lui Abramovici. Berezovski s-a născut în 1946, la Moscova, din Abram Markovici Berezovski (1911-1979), un inginer civil evreu în lucrări de construcții, și soția sa, Anna Aleksandrovna Gelman (22 noiembrie 1923 - 3 septembrie 2013), potrivit Wikipedia.
 
În ciuda celor 3 miliarde de dolari ale sale, declarate, Berezovski, poreclit Nașul Kremlinului, a fost găsit strangulat la el acasă, într-o după amiază. Alți prieteni de-a lui din Marea Britanie, ca Aleksandr Litvinenko și miliardarul georgian Badri Patarkatsishvili au avut aceeași soartă.
 

Oleg Deripaska (foto sus, cu patronul lui), fostul partener de afaceri al lui Abramovici, a fost vizat de aceleași măsuri, la fel ca și directorul Rosneft - cel mai mare producător de petrol din Rusia-, Igor Sechin, și alte patru persoane descrise ca făcând parte din „cercul intim” al lui Putin.
 
Oleg Vladimirovici Deripaska, odinioară cel mai bogat om al Rusiei, s-a născut în Dzerjinsk, Nijni Novgorod Oblast, Rusia sovietică, și a crescut în Ust-Labinsk, Krasnodar Krai. Părinții săi erau evrei din Kuban, potrivit Wikipedia. Averea lui este estimată la circa 2 miliarde de Lire Sterline. 
 
Ceilalți oligarhi ai lui Putin vizați sunt Alexei Miller, directorul general al Gazprom, Andrei Kostin, președintele băncii VTB, Nikolai Tokarev, președintele companiei rusești de conducte de stat Transneft, și Dmitri Lebedev, care este președinte al consiliului de administrație al Bank Rossiya, potrivit guvernului britanic. 
 
Miliardarul și bancherul rus de origine evreiască Mihail Fridman a fost exclus din firma de investiții pe care a cofondat-o după ce a fost lovit de sancțiunile Uniunii Europene, a anunțat miercuri compania. Colegul său Petr Aven, de la Alfa Bank, a demisionat de asemenea din conducerea băncii, după anunțul UE. Despre cei doi se pronunță articolul din Haaretz amintit, din care redăm extrase mai jos.
 
Băieții din Leningrad - ștanțați de KGB
 
Igor Ivanovici Sechin, fost șef de cabinet al fostului KGB-ist Vladimir Putin încă din anii '90, când acesta fusese instalat de sistem în administrația guvernamentală a Sankt Petersburg-ului, fostul Leningrad, a devenit un milionar de succes și director al gigantului gazo-petrolifer de stat Rosneft. Cel mai probabil tot un fost ofițer KGB, Sechin, care în anii '80 lucra oficial ca traducător în ambasadelor sovietice din Mozambic și Angola (pe chestiuni de trafic de armament), a urcat pe urmele lui Putin în administrația de stat. Este poreclit Darth Vader și e considerat mâna dreaptă a lui Putin.
 
Igor Sechin, născut la Leningrad în 1960, are o sora geamănă, Irina Ivanovna Shtukina. Nina Sechin este singurul părinte documentat al celor doi. Informațiile referitoare la tatăl lor sunt limitate pentru public. Săracul, a rămas și el temporar fără yacht, la începutul lunii, în apele Franței, că Volga nu-i mai place.
 
 
Alexei Borisovici Miller (foto cu patronul lui), președintele comitetului de conducere al Gazprom, născut tot în Leningrad, în 1962, cu tata Boris și mama Ludmila. Averea lui oficială este estimată la 2-3 miliarde de dolari. Potrivit biografiei sale romanțate, Miller ar fi încercat să intre în KGB în tinerețe dar numele său nu a fost bine primit. Cel mai probabil este ofițer conspirat al serviciilor speciale rusești.
 
Andrei Leonidovici Kostin este un bancher rus, de asemenea bine conectat cu KGB, președinte și președinte al consiliului de administrație al VTB din 10 iunie 2002. Din 1979 și până în 1982 a fost angajat al Consulatului General al URSS din Sydney, Australia. Din 1982 până în 1985, a fost secretar al Departamentului European al Ministerului Afacerilor Externe al URSS. În 1985, a devenit angajat al Ambasadei URSS în Marea Britanie, unde a rămas până în 1990. De atunci și până în 1992, a fost prim-secretar, consilier al Departamentului European al Ministerului Afacerilor Externe al URSS. Din 1996 participă la Forumul Economic Mondial (Davos, Elveția).
 
Nikolai Petrovici Trokanev de la Transneft a absolvit Institutul Politehnic din Karaganda în 1973. Din 1978, Tokarev a studiat la Școala Superioară a KGB-ului din Moscova timp de doi ani în aceeași perioadă cu Vladimir Putin. A fost ofițer KGB în Dresda, Germania de Est, unde s-a întâlnit și s-a aliat cu ofițerii KGB Vladimir Putin și Serghei Chemezov, care locuiau în Dresda sub comanda șefului lor KGB, Lazar Matveev. După ce Putin a ajuns la Dresda în 1985, Tokarev, care venit la Dresda în 1983, cu doi ani înaintea lui Putin, l-a luat pe Vladimir sub aripa sa. Acum este invers.
 
Dmitri Alekseevici Lebedev s-a născut la 30 martie 1968 și este președinte și director general al Rossiya Bank. Lebedev a absolvit Institutul Financiar și Economic din Leningrad (LFEI) și și-a început cariera ca economist la administrația regională din Leningrad a Promstroibank URSS în 1988.

A lucrat la Administrația Centrală a Băncii Centrale a Rusiei din Sankt Petersburg din 1990 până în 1993. A fost director al Băncii Rossiya din Sankt Petersburg sub conducerea lui Iuri Kovalciuk din 1993 până în 1995 și prim-vicepreședinte al consiliului de administrație al CAB "Viking" sub conducerea lui Alexey Ustaev din 1994 până în 1995. Din 1996 până în 2000, a lucrat la Direcția Centrală a Băncii Centrale din Sankt Petersburg, unde a fost responsabil al departamentului de tehnologie. Dmitri Lebedev este considerat, și el, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din lume.
 
Băieții de la Tel Aviv - „Se cutremură pământul”
 
 
Muzeul israelian Yad Vashem și multe alte organizații israeliene care au primit bani de la Abramovici au făcut presiuni asupra guvernului Statelor Unite pentru a nu-l sancționa pe miliardar (ceea ce, până în prezent, SUA nu au făcut), a raportat publicația Jewish Currents și Haaretz, unde 25% dintre acțiuni sunt deținute de miliardarul israelian de origine rusă Leonid Nevzlin, care, spre deosebire de Abramovici, este critic la adresa lui Putin, după cum reiese din articolul intitulat The Great Jewish Oligarchs' Escape: „The Ground Is Trembling. They Will Stream Into Israel” / Marea evadare a oligarhilor evrei: "Se cutremură pământul. Ei vor intra în Israel”.
 
În articolul numit se arată că „oligarhul Mihail Fridman, de exemplu, a fost considerat în anii 1990 un om de afaceri independent, fără legături cu regimul, dar s-a apropiat de cercul oligarhilor din jurul lui Putin, la fel ca și partenerul său din marele grup bancar Alfa, Petr Aven. Fridman are și cetățenie israeliană. Săptămâna trecută, Aven și Fridman s-au trezit pe lista de sancțiuni din cauza relației lor apropiate cu Putin.

Israelul nu este obligat să respecte nici o recomandare occidentală și nu a anunțat restricții de niciun fel asupra întreprinderilor rusești.

Grupul Alfa al lui Aven și Fridman are un parteneriat de afaceri cu alți doi oligarhi cunoscuți în Israel - Viktor Vekselberg și Len Blavatnik. Vekselberg a investit în Fifth Dimension/A Cincea Dimensiune, compania condusă de ministrul apărării Benny Gantz înainte ca acesta să intre în politică, precum și în alte inițiative de înaltă tehnologie. Blavatnik este proprietarul postului israelian Channel 13, iar anterior a deținut conglomeratul Clal Industries, care controlează Nesher Cement și alte companii.

Alfa Group a format un parteneriat cu companiile deținute de Vekselberg și Blavatnik, numit AAR, care, la rândul său, a devenit o parte a parteneriatului TNK-BP, una dintre cele mai mari companii petroliere din lume. În 2013, Rosneft, uriașa companie energetică a guvernului rus, a achiziționat compania privată pentru 55 de miliarde de dolari, în timp ce BP a rămas cu o participație minoritară de doar 19 la sută.

Achiziția enormă, care a fost aprobată personal de Putin, i-a făcut pe Vekselberg și Blavatnik extrem de bogați. În urma achiziției, AAR a anunțat că intenționează să reinvestească cea mai mare parte a banilor în Rusia. Anterior, între BP și AAR a existat o rivalitate comercială serioasă.

Mai multe articole de presă de investigație au dezvăluit modul în care, în 2008 și 2009, autoritățile din Rusia au hărțuit managerii BP din țară. Cu alte cuvinte, oligarhii AAR au beneficiat de protecția regimului lui Putin. Acesta este, în parte, motivul pentru care unii din Occident cred că Blavatnik - deși este un cetățean american care a părăsit Rusia la o vârstă fragedă (dar care s-a întors acolo pentru a face afaceri împreună cu Vekselberg, prietenul său din perioada școlii din Moscova, după căderea Cortinei de Fier) - este un oligarh în toate sensurile.”, scrie Haaretz. 

Un alt oligarh considerat apropiat de Putin și care contribuie la Yad Vashem este președintele Congresului Evreiesc European, Viatcheslav Moshe Kantor. Averea lui Kantor a fost acumulată după destrămarea Uniunii Sovietice, datorită preluării de către acesta a unei vaste industrii de îngrășăminte. El deține o participație majoritară în Acron Group, care se tranzacționează la bursele din Londra și Rusia. Prețul acțiunilor sale a scăzut puternic în această lună. Kantor este șeful unui organism numit Forumul Mondial al Holocaustului, care a patronat evenimentele care au marcat 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, care au avut loc la Yad Vashem în ianuarie 2020, mai scrie Haaretz.

Kantor este misteriosul "Kafka" la care se face referire într-o dispută majoră între importatorii israelieni de automobile Michael Levy și Rami Ungar, implicând importul de vehicule Kia. Dezacordul este programat să fie abordat luna viitoare la Curtea Supremă, în urma recursului lui Levy la un verdict al unei instanțe districtuale în favoarea lui Ungar. Un personaj care joacă un rol în această dispută este un spion corporatist pe nume Aviram Halevy, fost membru de rang înalt al instituției de apărare care a schimbat tabăra, lucrând mai întâi pentru Levy și apoi pentru Ungar.

Halevi a fost înregistrat de oamenii lui Ungar vorbind despre munca pe care a făcut-o împotriva unui oligarh misterios cu numele de cod "Kafka". În timpul procedurilor judiciare, a reieșit că, înainte de a schimba tabăra, Halevi, a refuzat să semneze o declarație sub jurământ în favoarea lui Levy, în parte pentru că se temea că Ungar îi va transmite lui "Kafka" informații care să arate că Halevi a acționat împotriva lui. "Este Kafka o persoană care poate să te ucidă?" a fost întrebat Halevi în boxa martorilor. "De asta mi-a fost teamă, da", a răspuns Halevi. Declarații similare au fost făcute într-o conversație înregistrată care a fost redată pentru instanță, în care soția lui Halevi a spus că se temea că capul soțului ei "va fi în interiorul unei lăzi".

Un purtător de cuvânt al Congresului Evreiesc European a declarat că "Kantor, în calitate de președinte al Congresului Evreiesc European, este în prezent angajat în salvarea și ajutorarea evreilor din Ucraina. În calitate de cetățean britanic și de persoană care a trăit în Europa timp de peste 30 de ani, el nu este preocupat de chestiuni personale; el este preocupat exclusiv de evreii din Ucraina". În ceea ce privește identificarea lui Kantor cu "Kafka", purtătorul de cuvânt a declarat: "Această legătură este extrem de absurdă". Un purtător de cuvânt al Congresului Evreiesc European a declarat că "Kantor, în calitate de președinte al Congresului Evreiesc European, este în prezent angajat în salvarea și ajutorarea evreilor din Ucraina. În calitate de cetățean britanic și de persoană care a trăit în Europa timp de peste 30 de ani, el nu este preocupat de chestiuni personale; el este preocupat exclusiv de evreii din Ucraina". În ceea ce privește identificarea lui Kantor cu "Kafka", purtătorul de cuvânt a declarat: "Această legătură este extrem de absurdă".