ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Deputaților a votat miercuri, 28 martie, în calitate de primă cameră sesizată, un proiect de lege care extinde învățământul general obligatoriu la cincisprezece  ani, grupa mijlocie și grupa mare de grădiniță devenind obligatorii.

Astfel, conform propunerii legislative pentru modificarea art.16 din Legea educației naționale nr.1/2011 învățământul obligatoriu în România va fi de  cincisprezece ani: doi ani de grădiniță, școala primară, școala gimnazială și extinderea obligativității și la liceu, până la clasa a XII-a inclusiv.

„Învățământul general obligatoriu este de  cincisprezece clase și cuprinde ultimii doi ani ai învățământului preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și primii doi ani ai învățământului secundar superior. Învățământul preșcolar și învățământul liceal devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020", se arată în propunerea legislativă, inițiată de un grup de parlamentari PSD, care are avizul favorabil al Guvernului.

În prezent, învățământul obligatoriu este de unsprezece ani, de la clasa pregătitoare până la clasa a X-a.

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Senatului.
 
Din 2013 se încearcă  reducerea vârstei obligatorii de școlarizare. Atunci, Ministrul Educației, Remus Pricopie, propunea ca vârsta obligatorie de școlarizare să fie trei ani.
 
Asociațiile de părinți susțin că aceste măsuri nu fac decât să diminueze rolul familiei în educația copiilor și să întărească controlul statului asupra individului.
 
Și în Franța vârsta școlarizării obligatorii va scădea de la șase la trei ani, începând cu 2019. Anunțul a fost făcut miercuri, 28 martie, de președintele Emmanuel Macron.