ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 15: 45 Judecătoria Drobeta Turnu Severin a decis, joi, amânarea cazului Sorina, fetița de 8 ani luată cu mascații de la foștii asistenți maternali care au crescut-o, după ce a fost adoptată de un cuplu de români din SUA.

Magistrații trebuiau să decidă dacă fetița poate fi scoasă din țară.
 
Victor Dumitrica, avocatul fostei asistente maternale din Baia de Aramă Mehedinți, a declarat, pentru Mediafax, că familia Săcărin a depus înainte de începerea ședinței o cerere reconvențională, solicitând să fie despăgubită pentru perioada cât stă în țară, pentru că nu își poate lua salariile.

„Cer să li se restituie toate cheltuielile pe care le au acum. Este vorba de zeci de mii de euro. Instanța a cerut însă ca această cerere să fie timbrată și însoțită de înscrisuri doveditoare. Din acest motiv ședința s-a amânat pe 3 iulie. Este o decizie care o afectează direct pe Sorina. Îi prelungește practic starea de incertitudine", a spus Victor Dumitrica.

Tot joi, Tribunalul Mehedinți a decis declinarea competenței către Curtea de Apel Craiova în privința strămutării din Mehedinți a dosarului în care se cere interdicție de părăsire a țării pentru Sorina, a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Tribunalului Mehedinți, Adrian Ungureanu.
 
Părinții adoptivi ai fetiței au cerut strămutarea judecării ordonanței președințiale de la Mehedinți departe de zona Craiova, de teamă că vor fi linșați și pentru a evita un "scandal monstruos la Tribunalul Mehedinți".

Ministerul Public anunța la începutul săptămânii că procurorul general, Bogdan Licu, a formulat luni o cerere de ordonanță președințială către Tribunalul Mehedinți, pentru a-i interzice fetiței de 8 ani să părăsească teritoriul României „până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova și la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”.
Potrivit avocatului asistenților maternali, părinții adoptivi cer despăgubiri pentru șederea lor în România.
 
Știrea inițială

Joi, 27 iunie, de la ora 11:00 Judecătoria Drobeta Turnu-Severin are pe rol ordonanța președințială a Procurorului General al României, Bogdan Licu, prin care instituția cere interzicerea părăsirii teritoriului României de către Sorina, minora luată de acasă de către mascați și o procuroare pentru a fi adoptată de un cuplu din America.

„În vederea îndeplinirii rolului constituțional al Ministerului Public de reprezentare a intereselor generale ale societății, de apărare a ordinii de drept și a drepturilor și libertăților cetățenilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Dimitrie Bogdan Licu a formulat astăzi, 24 iunie 2019, o cerere de ordonanță președințială adresată Tribunalului Mehedinți prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către minora adoptată, până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova și la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Prin acțiunea formulată s-a solicitat și obligarea părinților adoptatori să asigure minorei, în România, un program de consiliere psihologică pentru o perioada de 3 luni”, a transmis, luni, Parchetul General.

Pe lângă Procurorul General al României, parte în proces sunt și soții Săcărin, precum și Autoritatea Națională Pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți dar și Șărămăt Mariana, asistenta maternală care a crescut-o pe Sorina în ultimii 7 ani.