ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ultimul mare poet al temnițelor bolșevice, Dl. Demostene Andronescu, în vârstă de 96 de ani, cu 14 ani de închisoare grea, a oferit o mărturie impresionantă și totodată o veritabilă lecție de istorie reală a României la lansarea ediției din februarie a revistei „Familia Ortodoxă”, închinată lui Valeriu Gafencu dar și altor sfinți, inclusiv din Țara Soarelui Răsare.

Jurnalista și scriitoarea Tatiana Petrache a anunțat că de acum echipa revistei se va întâlni lunar cu cititorii din familia ortodoxă extinsă la minunata gazdă, Librăria Sophia de la poalele Patriarhiei, pentru a dezbate temele lunii.

Seara de istorie, cultură ortodoxă, poezie și artă a fost deschisă prin cântul unor membri ai Grupului Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, cu piese muzicale vibrante închinate mărturisitorilor din temnițele comuniste, și cu prezentarea Calendarului Mărturisitorilor - 2024, creat de artistul George-Sorin Nicolae în parteneriat Familia Ortodoxă - ActiveNews, ca un preambul al începutului canonizării sfinților din închisori în 2025.

Evocând familia de martiri Valeriu și Vasile Gafencu, Victor Roncea a subliniat că tatăl Sfântului Închisorilor a fost unul dintre deputații din Sfatul Țării care au votat Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă, motiv pentru care a fost prigonit de NKVD, la fel ca majoritatea artizanilor Marii Uniri din Basarabia și Bucovina, și ulterior arestat și trimis în „Arhipelagul Gulag”, într-un lagăr de dincolo de Cercul Polar, unde și-a găsit sfârșitul în mai puțin de doi ani.

Jurnalistul ActiveNews a susținut că Biserica Națională trebuie să se aplece și asupra Martirilor Unirii, care au fost exterminați de bolșevici pentru idealurile de credință și apartență la neamul creștin român. În acest context a fost salutat și Alexandru Leșco, erou din fostul Grup Ilașcu, deținut politic timp de 12 ani în temnițele Transnistriei, carea împlint 69 de ani chiar în ziua conferinței.

Invitații speciali, Pr. Alexandru Nicodim, fost reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Biserica Ortodoxă Japoneză și autor al unor cărți Sfântul Nicolae al Japoniei și Vlad Cubreacov, consilier al Mitropoliei Basarabiei, editor al mai multor volume bilingve (româno-japoneze și româno-engleze) despre Cuviosul Anatolie Tihai, duhovnicul român basarabean al Sfântului Nicolae cel Întocmai cu Apostolii, au vorbit despre misionarismul ortodox românesc în extremul Orient oferind numeroase detalii biografice și mărturii nebănuite.

În încheiere, poetul Mircea Dobrovicescu, la rândul său fost deținut politic și înainte și după 1989, a omagiat personalitatea regizorului Nicolae Mărgineanu, prezent în revistă cu un interviu despre tatăl său, fost deținut politic, dar și despre savantul George Manu, martir al Aiudului, recomandând auditoriului să-i vadă creeațile filmografice despre regimul concentraționar de sorginte bolșevică din România.

O seară plină de învățăminte în care ne-am putut bucura de verbul fenomenal și de poemele mărturisitorului Demostene Andronescu recitate chiar de dânsul.

Mulțumiri alese Grupului Psaltic TRoNoS!

ActiveNews și Starea de LIbertate au fost parteneri ai evenimentului. FOTO/VIDEO: Andrei Jindiceanu, Doru Johnny Ionescu, Mihaela Voicu și Victor Roncea: