ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câțiva consilieri ai Uniunii Salvați România (USR) au propus în 2018 ca filozoful Mihai Șora să primească titlul de cetățean de onoare al Bucureștilor iar ulterior acesta l-a și obținut. Bazat pe o mare minciună.

Între motive, consilierii USR afirmau că este și faptul că Șora „Și-a dat demisia din guvern în semn de protest față de mineriadele din 13-15 iunie 1990, fiind singurul ministru din guvern care a făcut acest gest de onoare, refuzînd mai apoi să mai ocupe funcții în cadrul administrației de stat”. Minciuna persistă și azi în toate biografiile sale edulcorate prezentate de falsificatorii de istorie abundent în aceste zile.

După cum a arătat jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob și a demonstrat cu documente ActiveNews, afirmația este lipsită de fundament, în realitate fiind o minciună. Grație jurnalistului și cercetătorului Dorin Suciu, ActiveNews vă poate pune la dispoziție și alte două informații despre activitatea „civică” a lui Mihai Șora din 1990.

Astfel, în calitate de Ministrul al Învățământului în Guvernul Petre Roman, în martie 1990, Șora a semnat un ordin prin care 14 clase cu predare în limba română de la Liceul Bolyai Farkaș din Târgu Mureș, au fost eliminate. Gestul a declanșat protestul spontan al elevilor și a sporit conflictul inter-etnic ce avea să aibă ca punct culminant evenimentele sângeroase din martie 1990.

Citiți și Ionuț Țene: Cum s-a salvat învățământul românesc la Cluj-Napoca de incitările ordinului lui Mihai Șora, din martie 1990!

În urma gestului, copiii au ieșit în curtea liceului și au scandat: „Suntem frați, nu ne separați!” și „Suntem de naționalitate copii!” . Menționăm că un rol decisiv în decizia lui Șora i-a aparținut Smarandei Enache, activistă maghiaristă, actuală membră a Grupului de Dialog Social și fostă turnătoare și activistă PCR.

Mai mult, în cadrul unui interviu acordat ziarului francez „L'express”, Șora va deplânge, în mod stupefiant, o declarație a președintelui de-atunci, Ion Iliescu, care afirmase că își dorește ca „toți românii să se întoarcă acasă, la Patria Mamă”, aluzie la revenirile Basarabiei și ale Bucovinei de Nord la țara de unde fuseseră smulse în 1940 prin forță.

Mai precis, autoritățile de la București sperau ca moldovenii de peste Prut să-și poată lua soarta în propriile mâini pentru a reveni acasă, în timp ce refuzau presiunile pentru o „autodeterminare” a Transilvaniei față de România.

În replică, Șora susținea că dacă Basarabia și Bucovina revin acasă, la Patria-Mamă, atunci și Transilvania trebuie să meargă la Ungaria: „Iliescu este incoerent. El cere pentru Basarabia ceea ce refuză pentru Transilvania!”, spunea atunci, Mihai Șora, pentru ziarul francez. Facsimil, mai jos:

Citiți și ADEVĂRATA BIOGRAFIE A AGENTULUI BOLȘEVIC MIHAI ȘORA: Documente CC al PCR, CNSAS, DSS, CIE, DIE, SIE, MAE, MEN