ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ȋn cadrul unei întâlniri cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București, președintele Klaus Iohannis a precizat că România se așteaptă ca Igor Dodon, din funcția de președinte al Republicii Moldova, să acționeze conform atribuțiilor sale constituționale. 

Declarația președintelui României a fost publicată de deschide.md.

„În Republica Moldova, am asistat la primele alegeri prezidențiale directe după mult timp. Reiterez așteptarea României ca noul președinte să acționeze conform atribuțiilor sale constituționale. O spun inclusiv în lumina declarațiilor sale cele mai recente. Indiferent de acestea, România va continua să sprijine drumul european al Republicii Moldova. Republica Moldova are nevoie de stabilitate, de implicarea responsabilă - subliniez acest cuvânt, responsabilă - a tuturor factorilor politici și instituționali în continuarea și consolidarea procesului de reforme. Aceste reforme sunt esențiale pentru modernizarea statului și susținerea parcursului european, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat președintele României.

Iohannis a reconfirmat sprijinul României pentru viitorul european al Republicii Moldova și a subliniat deschiderea statului vecin cu privire la dezvoltarea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, pentru continuarea proiectelor de cooperare bilaterale cu Guvernul și cu autoritățile locale din Republica Moldova. 

„De aceea, la ultima ședință a CSAT de anul trecut am adoptat un Plan de Acțiune privind abordarea strategică a relației României cu Republica Moldova. Obiectivul nostru strategic, reflectat în acest plan, este susținerea orientării clare, ireversibile a Republicii Moldova spre Uniunea Europeană și a conectării pro-europene a Chișinăului, precum și existența unor instituții puternice și a unei democrații solidă. În acest proces, România poate și trebuie să joace un rol principal, să investească mai mult. Efortul României va trebui sistematizat și concentrat instituțional astfel încât rezultatele să fie vizibile, concrete și palpabile pentru cetățenii Republicii Moldova” a adăugat președintele României.

Ieri, în cadrul declarațiilor de presă făcute după întrevederea cu Vladimir Putin, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că PSRM va câștiga alegerile parlamentare din 2018 și că intenționează să anuleze Acordul de Asociere cu UE semnat de Republica Moldova în anul 2014.