ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marți, Comisia juridică și Comisia pentru Constituționalitate a Senatului au dat aviz pozitiv pentru Referendumul pentru Căsătorie, cu 12 voturi și 5 abțineri. Abținerile au fost din partea senatorilor PNL și USR.

Alina Gorghiu, fost președinte al PNL pe vremea când respectiva formațiune a semnat un protocol de susținere cu Coaliția pentru Familie, a spus că membrii PNL nu au votat deoarece, toată procedura parlamentară privind inițiativa cetățenească ar trebui reluată de la zero.
 

„Astăzi, în Comisia Juridică a Senatului, s-a discutat proiectul de modificare a definiției familiei în Constituție. Dezbaterea a fost una legată de procedură, iar PSD deliberat încalcă iar Deciziile CCR. 

Votul PNL a fost de abținere. Abținerea este argumentată: PSD nici nu dorește această revizuire, doar politizează un subiect sensibil pentru români și care generează o controversă în societate. Strategia PSD este evidentă, având în vedere că acest proiect de revizuire a Constituției nu respectă decizia 431/21 iunie 2018 în care se precizează clar: "nu există niciun motiv ca, prin intermediul regulamentului parlamentar, să se conceapă în privinţa procedurii de revizuire a Constituţiei o nouă filozofie a sesizării Camerelor după modelul art.75 şi următoarele din Constituţia revizuită sau împrumutând elemente din cadrul acestei proceduri. Din contră, procedura parlamentară de revizuire a Constituţiei este una distinctă, cu un regim juridic propriu, diferit de cel ce caracterizează bicameralismul diferenţiat aplicat în privinţa legilor organice şi ordinare”. Un argument suficient de puternic și de pertinent ca PNL să pledeze în plenul Senatului pentru respectarea procedurii, pentru a relua procedura legislativă conform deciziei CCR”, a scris Gorghiu pe facebook.
 
Având în vedere că a trecut un an de la votul din Camera Deputaților, reluarea procedurii parlamentare ar însemna o nouă amânare a Referendumului pentru Familie, programat pe 7 octombrie.
 
PNL a blocat, prin contestatarea la CCR a legii referendumului, desfășurarea votului în Senat în sesiunea Parlamentară anterioară.