ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia pentru Sănătate a Camerei Deputaților a votat pentru adoptarea proiectului vaccinării obligatorii, dar pentru a deveni lege, actul trebuie să primească votul Camerei Deputaților, informează TVR.

Proiectul de lege care va trimis spre adoptare nu mai conține prevederea consimțământului prezumat, unul dintre principalele puncte care a fost contestat de opozanții acestui act normativ.

De asemenea, s-a renunțat la pedepsirea cu „decăderea din drepturi” a părinților care refuză vaccinarea și la posibilitatea ca părinții să devină infractori dacă nu doresc să-și vaccineze copiii.

Cu toate acestea, proiectul conține o mulțime de amenzi pentru părinții care nu sunt convinși de vaccinare.

„Încă nu am terminat raportul, am terminat ședința comisiei în care am dezbătut Legea vaccinării. Dacă până acum mergeam pe acest concept unanim, al obligativității informării, de astăzi putem vorbi și despre o obligativitate a vaccinării. Dar nu vorbim despre un consimțământ prezumat, așa cum el era trecut inițial în proiectul de lege, acest punct a fost scos din lege, celelalte obligații rămânând incluse în lege, începând de la nivelul medicilor, la nivelul Ministerului Sănătății, Caselor de asigurări și așa mai departe. Consimțământul prezumat ar fi însemnat că de la naștere oricine ar fi considerat că își dă consimțământul pentru a fi vaccinat. Nu, acest consimțământ trebuie obținut”, a explicat președintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților, Florin Buicu, citat de Agerpres.

„Cea mai mare amendă este, din câte știu eu, de până la 10.000 de lei. Părinții care nu vor să vaccineze un copil pot să aibă un motiv. Dacă există un motiv de nevaccinare, și anume o contraindicație definitivă sau temporară, ei au posibilitatea, fără niciun fel de problemă, să refuze vaccinarea. Există niște mecanisme prin care o dată la 3-4 luni li se va prezenta părinților care este situația, se va discuta cu ei, li se va spune despre toate beneficiile legate de vaccinare”, a adăugat Buicu (PSD).

Ședința de discutare a acestui proiect a fost ținută secretă, nefiind invitați nici măcar parlamentarii care depuseseră amendamente la proiect. În ultimii patru ani s-au desfășurat numeroase proteste împotriva obligativității vaccinării, în întreaga țară, ultimul fiind ținut chiar luni, 2 martie, în fața Palatului Parlamentului. La protest au participat câteva sute de persoane.

După ce ani de zile proiectul a fost blocat de fostul lider PSD, Liviu Dragnea, acum gruparea social-democrată a devenit principalul promotor al obligativității.
 
Proiectul Legii Vaccinării Obligatorii a fost adoptat de Senat în octombrie 2017.