ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fetița de 8 ani din Baia de Aramă, supusă unei controversate adopții în favoarea unui cuplu de cetățeni americani, a fost scoasă din România de aceștia duminică dimineață, prin Aeroportul Internațional „Henri Coandă” Otopeni, potrivit Știrilor Digi 24

Magistrații Judecătoriei Slatina au respins joi solicitarea Procurorului General al României de emitere a unei ordonanțe președințiale prin care să fie interzisă părăsirea teritoriului României de către Sorina, până la elucidarea legalității procedurii de adopție și a modului în care a fost emis pașaportul. Soluția pronunțată de Judecătoria Slatina este executorie, putând fi atacată cu apel în termen de cinci zile de la comunicare, depus la Judecătoria Slatina. Familia Șărămăt, cea care a crescut-o pe Sorina, a depus, joi, la Tribunalul București, o cerere pentru constatarea nulității adopției minorei, susținând că procedura este ilegală și că adopția s-a făcut pe ascuns. 

Ulterior sentinței executorii favorabile emise joi de Judecătoria Slatina, pașaportul Sorinei a fost returnat adoptatorilor româno-americani ai minorei, de către Serviciului Pașapoarte Dolj, care îl primise miercuri din partea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (S.I.I.J.). Având pașaportul fetiței, cuplul Săcărin a putut părăsi țara duminică, împreună cu Sorina.

Avocata familiei adoptive afirmase recent că fetița se simte și se hrănește bine și că ar fi deja integrată în familia adoptivă, potrivit Digi 24.

Cazul „Sorina” a ajuns în atenția publică  pe 21 iunie, când mascații IPJ Mehedinți și procuroarea Maria Pițurcă de la Parchetul Curții de Apel Craiova au descins la domiciliul asistentei maternale din Baia de Aramă care o crescuse pe minoră timp de 7 ani, luând-o pe micuță cu forța și în mod violent din sânul familiei și predând-o cuplului româno-american. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a cerut un raport complet asupra situației de la Ministrul Muncii și ceilalți factori implicați. Procurorul General al României a formulat o cerere de ordonanță președințială adresată Tribunalului Mehedinți prin care solicita interzicerea părăsirii teritoriului României de către minoră, precum și o cerere de revizuire a sentinței prin care a fost încuviințată adopția, solicitând totodată suspendarea executării sentinței.