ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


DNA cere acordul pentru începerea urmării penale în cazul a trei demnitari implicați în achiziția de vaccinuri anti-Covid. În acest sens, a fost transmisă o solicitare către Parchetul General care urmează să se adreseze conducerii Senatului și Președintelui României, transmite EVZ.

Florin Cîțu, fostul premier liberal, Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu, foști miniștri ai Sănătății USR, sunt vizați de o anchetă a DNA. Acum sunt, și ei, PENALI!

Acuzațiile sunt de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și complicitate la fraudă:

- VOICULESCU VLAD VASILE - USR, două infracțiuni de abuz în serviciu, prev. de art.297 alin.1 C.p. rap. la art.309 C.p. și o infracțiune de complicitate la abuz în serviciu, prev. de art.48 alin.1 C.p. rap. la art.297 alin.1 C.p. rap. la art.309 C.p., toate cu aplicarea art.38 alin.1 C.p.;

- MIHĂILĂ IOANA - USR/REPER, infracțiune de abuz în serviciu, prev. de art.297 alin.1 C.p. rap. la art.309 C.p.;

- CÎȚU FLORIN VASILE - PNL, două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, prevăzute și pedepsite de art.48 alin.1 C.p. rap. la art.297 alin.1 C.p. rap. la art.309 C.p., ambele cu aplicarea art.38 alin.1 C.p.

În total: TREI PENALI!

Este vorba, desigur, despre achiziția de vaccinuri împotriva Covid, în pandemie. Conducerea DNA a transmis procurorului general referatul cauzei, solicitând sesizarea Președintelui și a Senatului.

Dat fiind că Florin Cîțu este un fost premier, actual senator, iar ceilalți doi au fost miniștri, este nevoie de acordul celor două instituții pentru a începe urmărirea penală.

„În conformitate cu prevederile constituționale și legale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea”, se arată într-un comunicat al DNA.

Este vorba despre o anchetă cu un prejudiciu de peste un miliard de euro, mai precis despre  52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, după cum ActiveNews a reclamat în repetate rânduri, solicitând anchetarea Afacerii.

Vedeți și Av. Elena Radu: Începe tăvălugul cu răspunderea penală și civilă pentru achiziția de vaccinuri!

Dosarul de urmărire penală, în copie, este compus din 27 de volume, mai informează Evenimentul Zilei.

Solicitarea DNA cu privire la cei este bazată pe probe din care se conturează suspiciunea rezonabilă. Procurorii au suficiente indicii care să confirme că cei trei foști demnitari sunt responsabili.

„În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”, se arată în comunicatul care îi vizează pe Florin Cîțu, pe Vlad Voiculescu și pe Ioana Mihăilă.

Conform surselor citate, vaccinurile contractate înainte de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru 23 milioane persoane. Cu toate acestea, „două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia”, au achiziționat în plus 52.805.690 doze. Este vorba, așa cum arătam mai sus despre Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, reiterează EVZ.

Valoarea acestora se ridica la 1.005.498.687 euro, plus TVA, sumă care constituie prejudiciu adus bugetului statului. Serurile experimentale Covid au provocat și provoacă în continuare mii de morți subite în Uniunea Europeană și, implicit, în România, ca și în întreaga lume.

„Persoanele față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție”, se mai arată în comunicatul DNA. FOTO-DOCUMENT: