ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, anunța că pe 1 martie o echipă a Comisiei Europene care verifică porturile din Ucraina va face și câteva verificări pe Canalul Bâstroe, iar raportul trebuia să sosească în cel mult zece zile. Ei bine, verificarea nu a mai avut loc.
 

Scandalul Bîstroe intră într-o noua etapă. Comisia Europeană începe săptămâna viitoare, pe 1 martie, un control în zona Bîstroe, scria Antena3.
 
 
 „Miercurea viitoare, la 1 martie, am o echipă a Directoratului de Transport a Comisiei Europene care va face un tur al tuturor porturilor ucrainene, căreia i-am mărit mandatul, dincolo de evaluarea a ceea ce se întâmplă în porturi (…) pentru evaluarea lucrărilor care se fac în suplimentarea referitoare la Canalul Bîstroe. Vom avea rezultatul acestui raport destul de curând, vorbim de o săptămână, maxim 10 zile, astfel încât lucrurile să fie oficiale”, a spus Adina Vălean miercuri, 23 februarie 2023.
 
Jurnalistul de investigații Sorin Roșca Stănescu a comentat situația:

„Comisarul pentru Transporturi de la nivelul UE a capitulat. Și, de fapt, a recurs la o smecherie și ne-a înșelat cu număr destul de mare de zile. A promis că trimite specialiști de la Comisia Europeană care să verifice situația de pe Dunăre, să măsoare cât de mult au săpat ucrainenii, dacă au încălcat convențiile internaționale(..) Cineva a apăsat pe butoane, deci capătă consistență teoria mai nouă pentru care deja au fost confirmate dovezi pentru bazele militare din zona protejată a Deltei Dunării și, pe deoparte, capătă consistență și ideea că Ucraina este protejată pentru a face un comerț cu cereale paralel și poate că nu numai cu cereale”, a spus SRS.
 
 
Ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk, spunea că vineri, 3 martie, urmează să aibă loc consultări tehnice cu partea română în legătură cu lucrările efectuate pe Canalul Bâstroe, conform Știripesurse.

"Au fost o serie de pași care s-au făcut de ambele părți în legătură cu activitățile desfășurate de Ucraina pentru a menține calea navigabilă. Am stabilit o comunicare oficială între cele două Ministere de Externe. Au fost schimburi de informații referitoare la caracterul lucrărilor pe care le-am făcut. Am primit o cerere pentru a măsura lucrările pe care Ucraina le-a desfășurat, iar această cerere este în lucru. (...) Între timp, este necesar să avem consultări tehnice la nivel de specialiști cu privire la lucrările pe care Ucraina le-a desfășurat și sunt foarte încântat să vă spun că aceste consultări vor avea loc mâine", a declarat ambasadorul, joi, la Parlament.
 

Potrivit acestuia, întâlnirea "va fi o bună ocazie pentru ca cei implicați, profesioniști, care înțeleg, să schimbe informații concrete despre lucrările efectuate și despre următorii pași".

Ihor Prokopchuk a precizat că din partea ucraineană consultările vor fi conduse de ministrul Infrastructurii, care va fi însoțit de o echipă multidisciplinară. "Ne așteptăm ca și partea română să participe cu reprezentanți de la mai multe instituții abilitate", a adăugat ambasadorul.

Sorin Grindeanu a afirmat că mandatul experților români care vor discută vineri cu partea ucraineană pe tema canalului Bâstroe este de a se permite măsurătorile, precizând că este important să fie cunoscute adâncimile la care s-a ajuns pe acel canal, mai informează Știrirpesurse.
 
"În primul rând, cred că trebuie clarificate sau încă o dată spuse câteva lucruri. Primul dintre ele este legat de canalul Bâstroe, care este pe teritoriul Ucrainei, nu se află nici măcar la graniță, așa cum se află brațul Chilia cu România. Deci este 100% pe teritoriul Ucrainei. Ministerul Afacerilor Externe, în urmă cu zece zile, a transmis o notă verbală Ambasadei Ucrainei la București prin care se cerea să se permită accesul navelor de măsurare românești pe cele două brațe pe Chilia și pe canalul Bâstroe. Este un lucru cert pe care toată lumea îl știe. Cei de la AFDJ Galați, care au în dotare trei nave de acest tip, sunt pregătite în orice moment atunci când colegii din Ucraina vor da acest accept. Nu putem să mergem înainte de a primi un accept de la un stat vecin și prieten”, a precizat ministrul Transporturilor.

El a anunțat că vor avea loc discuții la nivel de minister în România și Ucraina în această problemă. "Mâine, la ora 11, vor avea loc discuții. Este o discuție la nivel de experți, e videoconferință. Din partea Ucrainei delegația va fi condusă de un secretar de stat, de la noi vor fi mai mulți secretari de stat din toate structurile”, a spus Grindeanu.