ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE ORA 3.50: Se duc lupte de noapte în Kiev:
 
ACTUALIZARE ORA 2: Rusia și-a folosit dreptul de veto la ONU pentru a bloca o rezoluție a Consiliului de Securitate de condamnare a propriei ei invazii în Ucraina. Rezoluția a avut 11 voturi pentru, 1 împotrivă și 3 abțineri, ale Chinei, Indiei și Emiratelor Arabe Unite.
 
ACTUALIZARE 26.02.2022, ORA 1: În Kiev se aud împușcături în noapte, potrivit unui postări Twitter:
 
ACTUALIZARE 23.00: Statele Unite îi vor sancționa pe președintele rus, Vladimir Putin, și pe ministrul său de externe, Serghei Lavrov, și le vor interzice intrarea pe teritoriul lor, o decizie extrem de rară împotriva unor lideri străini, a anunțat vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Jen Psaki, notează AFP, citată de Agerpres.

Vladimir Putin și Serghei Lavrov sunt deja ținta unor sancțiuni financiare din partea Uniunii Europene și a Regatului Unit, ceea ce înseamnă în principal că activele lor vor fi înghețate.

"Sancțiunile împotriva președintelui și ministrului de externe al țării sunt un exemplu și o demonstrație a neputinței absolute a propriei voastre politici externe", a replicat vineri purtătoarea de cuvânt a diplomației de la Moscova, Maria Zaharova, la televiziunea rusă.
 
ACTUALIZARE 22.00 La 25 februarie 2022, cu prilejul summitului extraordinar al NATO, desfășurat prin videoconferință, pe fondul situației militare din Ucraina, liderii Consiliului Nord-Atlantic au stabilit, pentru prima dată în istoria Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, desfășurarea unor elemente ale Forței de Reacție Rapidă a NATO, în contextul apărării colective, potrivit anunțului secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat de Agerpres.

Forța de Reacție Rapidă a NATO (NRF) este desfășurată să intervină în baza unei decizii prin consens a Consiliului Nord-Atlantic. În 2022, comanda NRF este asigurată de Comandamentul JFC Brunssum, comandant fiind generalul Jorg Vollmer. La nivel tactic, Comandamentul JFC Brunssum este sprijinit de numeroase comandamente specifice din state NATO. Componenta terestră este asigurată de Comandamentul de reacție rapidă de la Lille (Franța), cea maritimă, de Comandamentul maritim Strike Force din Marea Britanie, iar cea aeriană este gestionată de Comandamentul aerian al NATO de la Ramstein (Germania), sprijinit de Componenta aeriană a forței (JFAC) din Franța, potrivit https://jfcbs.nato.int/ și https://shape.nato.int/
 
ACTUALIZARE 20:30 Consiliul Europei (CoE) a decis vineri „suspendarea” a întregii participări a diplomaților și a delegaților ruși la principalele instanțe ale organizației paneuropene „cu efect imediat”, dar ca măsură temporară, în replică la „atacul armat” contra Ucrainei, relatează Agerpres

Decizia nu vizează însă Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), brațul judiciar al Consiliului Europei, care va continua să ofere protecție cetățenilor ruși, a precizat CoE într-un comunicat. Suspendarea „dreptului de reprezentare” al Rusiei se referă la Comitetul de Miniștri, executivul organizației ce are 47 de state membre, și la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Rusia rămâne, totuși, membră a Consiliului Europei și angajată prin convențiile sale, în particular Convenția Europeană privind Drepturile Omului.

ACTUALIZARE 20:00 Președintele francez Emmanuel Macron a promis vineri Ucrainei un ajutor economic suplimentar de 300 de milioane de euro, adăugând că se află în contact cu autoritățile de la Kiev pentru a le trimite material defensiv de care armata ucraineană are nevoie pentru a respinge ofensiva militară lansată de Rusia. El a adăugat că vor fi asumate „angajamente suplimentare în cadrul NATO pentru protejarea teritoriilor aliaților baltici și români” și, de asemenea, va fi consolidată lupta împotriva dezinformării și atacurilor cibernetice, relatează agenția Agerpres
 
ACTUALIZARE Ora 18.00:
 
 
Potrivit Grozny.Tv, postul de Televiziune oficial al Republicii Cecene uzurpate de Rusia, șeful cecen Ramzan Kadîrov, fidelul lui Vladimir Putin, a afirmat că președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, ar trebui să-i ceară iertare „comandantului-șef” de la Moscova.
 
Șeful republicii cecene a făcut această declarație în timpul unei inspecții asupra pregătirii de luptă a forțelor Republicii Cecene. Peste 12.000 de militari au luat parte la această desfășurare de trupe (foto mai sus de la sursa citată).

„Aș dori să profit de această ocazie pentru a-i da un sfat președintelui în exercițiu Zelensky: să îl sune pe președintele nostru, comandantul-șef Vladimir Vladimirovici Putin, și să îi ceară scuze pentru că nu a făcut un pas înapoi la timp. Să facă acest lucru pentru a salva Ucraina. Să-și ceară iertare și să accepte toate condițiile pe care le pune Rusia. Acesta ar fi pasul corect și cel mai patriotic pentru el", a declarat Ramzan Kadîrov.

Liderul cecen a declarat că militarii din regiune sunt gata să execute orice ordin dat de președintele rus Vladimir Putin.
 
„Luați puterea în propriile mâini. Se pare că astfel ne va fi mai ușor să ajungem la un acord decât cu această bandă de drogați și neonaziști, care s-au stabilit la Kiev și au luat ostatic întregul popor ucrainean.”, a declarat Putin într-o adresare video către Armata Ucrainei, alături de un alt mesaj „pacifist” de pe pagina lui de Facebook, încă nerestricționată.
 
O imagine cu trupele dispuse în fața moscheii principale din Groznîi a apărut pe Instagram și Telegram:
 

Potrivit kavkazr.com, Ramzan Kadîrov a publicat pe pagina sa neoficială de Instagram imagini care confirmă indirect zvonurile potrivit cărora trupe cecene au fost trimise în orașul ucrainean Mariupol pentru o operațiune. Agenția de stat Chechnya Segodnya a publicat ulterior imaginile, subliniind că "nu au putut să îl contacteze pe Umar Daudov, asistentul șefului din Cecenia, pentru a face comentarii".

Una dintre aceste înregistrări prezintă o înregistrare video realizată de la fereastra avionului, cu o voce foarte asemănătoare cu cea a lui Kadîrov comentând pe fundal. „Cu voia lui Allah, vom fi acolo în câteva minute", spune autorul videoclipului. Pe pagina lui Kadîrov au apărut apoi imagini cu un grup mare de militari care se aflau într-un luminiș din pădure și care efectuau rugăciuni musulmane.

„Potrivit unor informații neconfirmate, membri ai forțelor de securitate cecene se află în prezent în Ucraina sau în Donbass, unde trupele rusești desfășoară o operațiune militară pentru a păstra integritatea Rusiei", a relatat compania de stat cecenă de televiziune și radio Groznîi.

Imagini cu aceste filmări au fost postate și de Daily Mail:
 
ACTUALIZARE 25.02, ora 15:00: O navă sub pavilion „românesc”, care s-a dovedit ulterior a fi moldovenesc și echipajul, rusesc, a fost lovită de un obuz în apele internaționale din Marea Neagră, comunicațiile fiind momentan întrerupte. În largul mării este în desfășurare operațiunea de salvare a marinarilor, care s-au aruncat în apă doar cu vestele de salvare, precum și a navei, dacă va fi posibil.

Conform unui comunicat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, nava MILLENIAL SPIRIT IMO sub pavilionul Republicii Moldova, aflată în apele neutre din Marea Neagră, a fost lovită de un obuz (nu se cunoaște sursa lansării obuzului). La bordul navei a izbucnit un incendiu, echipamentele și bărcile de salvare au fost distruse, echipajul a părăsit nava, marinarii fiind echipați doar cu veste de salvare.

„La moment se petrec acțiuni de salvare de către navele din preajmă. Echipajul navei sunt cetățeni ai Federației Ruse. Agenția Navală va informa adăugător privind procesul de salvare a echipajului și a navei sub pavilionul Republicii Moldova”, informează Ministerul Dezvoltării din Moldova, citat de Observator News

Inițial, Armata Ucraineană anunțase că o navă sub pavilion românesc a fost avariată de forțele ruse, în drum către portul Pivdennyi de lângă Odessa, însă, ulterior, s-a dovedit că informație este eronată.
 

 
 
ACTUALIZARE 25.02, ora 14:30: Mașina unui bătrân a fost literalmente zdrobită de un tanc capturat de militari ruși, potrivita relatărilor, dar șoferul a supraviețuit miraculos. VIDEO:
 
ACTUALIZARE 25.02, ora 13:30:  Trupele ucrainene opun o rezistență puternică, însă primele unități ale armatei ruse au intrat vineri în Kiev, a anunțat Ministerul Apărării ucrainean, conform Agerpres.
 
Sirenele de raid aerian sunau vineri dimineață la Kiev, iar deputatul ucrainean Oleksandr Merejko a avertizat că urmează un "nou val de bombardamente" din partea aviației ruse, potrivit EuroNews. Rachetele rusești ale „ortodoxului” Putin au lovit cartiere de locuințe din Kiev cu pravoslavnici nevinovați. FOTO:
 
 
 
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat azi că Moscova este dispusă să discute cu Kievul, însă numai după ce armata ucraineană va depune armele, transmit Reuters și AFP.

„Suntem pregătiți pentru negocieri, în orice moment, de îndată ce forțele armate ucrainene vor asculta apelul nostru și vor depune armele”, a declarat Lavrov într-o conferință de presă, la o zi după declanșarea ofensivei ruse în Ucraina.

Lavrov a mai spus că Moscova nu vrea ca „neonaziștii” să guverneze Ucraina. Afirmația sa este cel puțin ciudată, având în vedere că, potrivit Wikipedia, președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky este... evreu.

Rusia a lansat joi o invazie cu mijloace terestre, aeriene și maritime în urma declarației de război a președintelui Vladimir Putin, care a declanșat cel mai mare atac militar împotriva unui stat european de la sfârșitul celei de-a doua conflagrații mondiale, transmite Agerpres.
 
ACTUALIZARE 25.02: Insula Șerpilor din Marea Neagră a fost capturată de forțele ruse, a declarat Poliția de Frontieră a Ucrainei, potrivit CNN (video mai jos). Relatările despre bătăliile de azi continuă mai jos.

Serviciul de grăniceri a declarat într-un comunicat că insula a fost „capturată de inamic”, pe baza ultimelor informații primite, și că forțele ruse au cerut celor care apără insula să se predea. 13 grăniceri ucraineni ar fi fost fost uciși în urma bombardamentelor intense desfășurate de navele militare rusești, conform RTV. Conform unor alte informații, parvenite ulterior, aceștia s-ar fi predat iar numărul lor ar fi fost apropiat de 80.
 
Insula Șerpilor, vechi pământ românesc, cu importante vestigii istorice, a fost furată de URSS de la România prin agenții bolșevici din guvernul-marionetă sovietic, în 1948 și constituia o baza de comunicații pentru Marea Neagră.
 
Mai amintim că în continuarea misiunii din 1948, după căderea URSS, România a cedat Insula Șerpilor ucrainenilor în urma „Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina” din 7 iulie 1997.

Bătălia de pe Insula Șerpilor a intrat deja „în paginile de istorie”:

„A avut loc la 24 februarie 2022 pe Insula Șerpilor în timpul invaziei rusești din 2022 în Ucraina.

În jurul orei locale 18:00, Gărzile de Frontieră de Stat ucrainene au anunțat că Insula Șarpelui, situată în apele teritoriale ucrainene din Marea Neagră, a fost atacată de navele rusești, în prima zi a invaziei rusești din 2022 în Ucraina, Crucișătorul Moskva și nava de patrulare Vasily Bykov au fost implicate în atac, folosindu-și tunurile de punte.

Potrivit înregistrărilor audio împărtășite de Ukrayinska Pravda, atunci când nava de război rusă s-a identificat și le-a cerut soldaților ucraineni staționați pe insulă să se predea, răspunsul acestora a fost: "Du-te si te ...., navă de război rusă!" 

Mai târziu în cursul serii, Serviciul Gărzii de Stat de Frontieră a declarat că s-a pierdut comunicarea cu insula și, la ora 22:00 (01:00, ora Moscovei, UTC+2), a anunțat că forțele rusești au capturat insula în urma unui bombardament naval și aerian care a distrus toată infrastructura de pe insulă. Treisprezece polițiști de frontieră, reprezentând întreaga prezență militară ucraineană de pe insulă, au fost uciși în timpul bătăliei după ce au refuzat să se predea. Unul dintre soldații ucraineni a transmis în direct momentul în care nava de război rusă a deschis focul.

În aceeași zi, președintele Volodymyr Zelenskyy a anunțat că toate cele treisprezece gărzi vor primi postum titlul de Erou al Ucrainei, cel mai înalt titlu militar ucrainean.

Datorită difuzării afirmației conform căreia polițiștii de frontieră ucraineni au spus "Nava de război rusă, du-te dracului", fraza a căpătat popularitate. Ca ultime cuvinte, acestea au fost remarcate ca fiind sfidătoare și eroice. 

Pe rețelele de socializare, ucrainenii au adoptat fraza ca un strigăt de război, iar aceasta a fost preluată de susținătorii Ucrainei din întreaga lume[13] The Week a comparat fraza cu "Remember the Alamo" (pentru Texas)”, a scris Wikipedia.

VIDEO:
 

ACTUALIZARE 24.02: Potrivit unei actualizări a publicației ucrainene Dumskaya, de la ora 12.13, atacul asupra Insulei Șerpilor ar fi fost respins de apărătorii ucraineni, informează EVZ.

„Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că inamicul a încercat să debarce un asalt amfibiu pe Insula Șerpilor. Apărătorii au respins atacul și și-au menținut pozițiile”.
 
ȘTIRE INIȚIALĂ: Două nave militare rusești s-au apropiat de Insula Șerpilor, la mai puțin de 50 de kilometri de Delta Dunării, transmite Evenimentul Zilei.

Conform sursei citate, rușii ar fi cerut celor de pe Insula Șerpilor să se predea, însă ucrainenii au refuzat, iar în acest moment se derulează schimburi de focuri între combatanți.

Pe Insula Șerpilor, care nu este locuită, se află mai mulți cetățeni ucraineni. Conform informațiilor prezentate de posturile de televiziune, ocupanții navelor ar fi solicitat luptătorilor ucraineni din Portul Ismail să se predea.

ACTUALIZARE 25.02, ora 10:30  Agenții ruși se află acum la Kiev, au confirmat oficialii ucraineni într-un mesaj pe Twitter, potrivit BBC.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că "inamicul" se află în districtul Obolon, la aproximativ 9 km nord de parlamentul din Kiev, în centrul orașului.
ACTUALIZARE 25.02, ora 8:00 Orașul Melitopol, unul dintre orașele mari ale Ucrainei, a fost cucerit de ruși. După o noapte de bombardamente, în această dimineață tancurile rusești defilau prin centrul orașului, potrivit Știripesurse. VIDEO:
 

Capitala Ucrainei a fost bombardată în primele ore ale zilei de vineri, în timp ce tancurile lui Vladimir Putin s-au deplasat la mai puțin de 30 de kilometri de Kiev, transmite Daily Mail. 

Podurile care duc spre Kiev și Harkov, în est, au fost distruse de forțele ucrainene pentru a încerca să încetinească avansul rusesc. 
 
Un avion de vânătoare ucrainean Sukhoi Su-27 a fost doborât vineri dimineață deasupra capitalei Kiev, potrivit ministrului adjunct de interne ucrainean Evgheni Yenin, potrivit informațiilor CNN.

Fotografiile publicate pe Twitter de forțele de urgență ucrainene par să arate un incendiu la o casă cu două etaje după ce fragmente din avion au căzut peste ea. Nu este clar dacă acestea sunt rămășițele avionului Su-27.
  Photos tweeted by the Ukrainian emergency forces appear to show a fire at a private home after fragments of a plane fell on it. It's unclear if those are the remnants of the Su-27 jet.

Adjunctul ministrului ucrainean al apărării a declarat că o rachetă a fost doborâtă de sistemele lor de apărare antirachetă. VIDEO: 
 
 
Deși starea de asediu de peste noapte a fost ridicată oficial la ora 7 dimineața, orașul a rămas sinistru de liniștit, mulți locuitori alegând să rămână în casă. Mulți alții au fugit deja din Kiev - drumurile care se îndreptau spre vestul capitalei erau joi pline de ambuteiaje.

The sun rises over Ukraine's capital, Kyiv, on Friday amid Russia's invasion of its former Soviet neighbor.
(Kievul în această dimineață)
 

La Dimer și Ivankiv, așezări la nord-vest de capitală, trupe de asalt ale forțelor armate ucrainene au oprit "forțele inamice copleșitoare" la marginea Râului Teteriv. Podul peste râu a fost distrus, potrivit unui comunicat, relatează Agerpres. VIDEO:

Cum au sunat sirenele ieri seară în Kiev: