ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi profitori ai tuturor regimurilor, Ana Blandiana și Mircea Dinescu, sunt în centrul atenției Cotidianului prin dezvăluirile jurnalistului de investigații și detectivistică literară Ion Spânu.

Acesta ne devoalează cum gândesc de fapt cei doi despre copiii și eroii României. O recentă carte de fabulații publicată de Ana Blandiana la Humanitas (cum altfel?) și lăudată pe site-ul în limba română al Deutsche Welle de Sabina Fati, concubina directorului executiv al Humanitas (nu e conflict de interese?)  Răzvan Pahonțu, un mason - orator, îl pleznește pe Mircea Dinescu dintr-un motiv rămas ascuns. Anii comunismului „odios” (dar nu pentru ei) i-a adus adeseori împreună pe meleaguri occidentale (Ana Blandiana a făcut, de altfel, turul întregii lumi sub comunism), după cum se vede și în această fotografie de arhivă:

 

După 30 de ani, Ana Blandiana se gândește să ne dezvăluie ce credea Dinescu după 1989 despre manifestanții și eroii morți pe 21 decembrie în Piața Universității și la Sala Dalles - UTC-iști tip Hitlerjungend. Parcă ar fi Lucian Boia care și-a adus aminte tot după 30 de ani că a fost turnător al Securității și agent de influență DIE. De ce au tăcut trei decenii?

Și când îmi aduc aminte că pe 22 decembrie 1989 împreună cu Ion Caramitru și o coloana de manifestanți am venit la Mircea Dinescu acasă, pe Bitoliei, în Dorobanți, ca să îl luăm la Televiziune - și l-am mai și așteptat, vreo 2000 de oameni - mai că-mi vine, ca fost „Hitlerjugend” ce sunt, să-l trimit direct la Auschwitz.

Dar nu numai Dinescu, ginerele de cetățeni sovieto-maghiari, e deranjant. Fără să vrea, Blandiana, fosta propagandistă leninistă a regimului comunist, ne demonstrează și cum gândește ea despre copiii neavortați - că au fost nici mai mult nici mai puțin decât „condamnați la viață”! Mai bine erau uciși, după părerea ei. Alta numai bună de trimis, măcar la Canal!

Redăm aici istoria prezentată de redutabilul detectiv și istoric literar Ion Spânu în Cotidianul:

În ultima sa carte, „Soră lume”, Ana Blandiana face acuzații extrem de dure la adresa lui Mircea Dinescu

Ana Blandiana a publicat recent la editura „Humanitas” un volum de amintiri cosmetizate, sub titlul „Soră lume”, primit cu entuziasm de prietenii săi din lumea literară. Pentru tinerii care nu știu nici cum a fost comunismul, în general, și viața culturală a acelei epoci, acest volum pare a fi scris de o disidentă care s-a luat zilnic la trîntă cu Gheorghiu Dej sau cu Ceaușescu, care ar fi fost într-o permanentă interdicție de a publica și care ar fi fost persecutată de regimul comunist. Cei care au trăit, însă, în acea epocă știu însă că lucrurile n-au stat nici pe departe așa, Ana Blandiana, ca și alți scriitori din epocă, fiind extrem de apropiată de unul dintre liderii PCR, Gogu Rădulescu, și, în consecință, o privilegiată a epocii.

Dar, citind acest ultim volum al Anei Blandiana, ceea ce ne-a lăsat cu gura căscată au fost două pagini în care îl atacă extrem de dur pe Mircea Dinescu, cel care, în 22 decembrie 1989, fiind cu domiciliu forțat după apariția unui interviu în ziarul „Liberation”, în care îl acuzase direct pe Nicolae Ceaușescu, anunța la Televiziunea Română: „Am învins!

Iată, în facsimil, aceste pagini din volumul „Soră lume”:

După cum se vede, pe două pagini, Ana Blandiana povestește cum s-a derulat un dejun diplomatic, în prezența ministrului de externe francez Roland Dumas, la care au mai participat Doina Cornea și Ion Caramitru.

Blandiana spune că, la întrebarea ministrului francez dacă se știe „cine erau” tinerii morți la Intercontinental în zilele Revoluției, Mircea Dinescu ar fi răspuns batjocoritor: „Hitlerjungend” („Tineretul lui Hitler”)! (sic - bursiera Herder și editura bursierului Humbold nu știu că tineret în limba germană se scrie jugend!)

Cei de față ar fi rămas stupefiați și i-ar fi cerut explicații lui Dinescu, iar acesta ar fi continuat tirada și ar fi spus „că nu trebuie să li se exagereze importanța, este vorba despre niște uteciști care cu puține zile în urmă scandaseră sloganuri procomuniste”!

Și asta n-ar fi fost tot, ci Mircea Dinescu, spre stupoarea celor prezenți, ar fi continuat „tot mai furios să bagatelizeze morții și să-și bată joc de apărătorii lor”!

Ana Blandiana, însă, nu se limitează la povestirea „întîmplării”, ci, după mai bine de treizeci de ani, ne oferă și explicația sa: că Mircea Dinescu, „eroul din zilele premergătoare revoluției nu suporta concurența eroilor post mortem care îi umbreau, prin tragedie, celebritatea. Nu le ierta tinerilor, care-și plătiseră curajul cu viața, faptul că, în fața curajului de a muri, orice altă formă de curaj devenise derizorie”!

MIRCEA DINESCU: „DE UNDE DRACU’ A SCOS TÎMPENIA ASTA?”

Desigur, în fața unor astfel de acuzații de o gravitate extremă, l-am contactat chiar pe Mircea Dinescu pentru a afla dacă o asemenea întîmplare a avut loc cu adevărat, iar răspunsul său a fost: „De unde dracu a scos tîmpenia asta?” Nu citise cartea Anei Blandiana, iar după cîteva zile, cînd am revenit cu telefonul, a promis că va face public punctul său de vedere împreună cu dezvăluiri despre dizidența Anei Blandiana!

Parțial, a răspuns deja în emisiunea „România 9” de la TVR, în care a dezvăluit că Ana Blandiana este nașa fiului său, Andrei, și că cea care-l acuză se laudă cu dizidența ei, deși în 1989, cînd el avea domiciliu forțat, ea publica un volum de poezii în colecția „Biblioteca pentru toți”, într-un tiraj amețitor, ceea ce nu era dat oricui în acea vreme!

 

Desigur așteptăm ca în zilele următoare Mircea Dinescu să lămurească dacă întîmplarea povestită de Ana Blandiana este adevărată sau nu și dacă discuția cu ministrul francez de externe s-a derulat așa cum o povestește Blandiana.

Personal, mă îndoiesc că lucrurile au stat chiar așa cum spune Ana Blandiana, știind că aceasta a încercat să-și treacă în cont și fenomenul „Piața Universității”, pînă cînd Marian Munteanu, liderul necontestat al evenimentelor din 1990, chiar aici, în „Cotidianul”, a dezvăluit că Blandiana a fost în piață cel mult de două ori, fiind invitată la microfon chiar de el (https://www.cotidianul.ro/ana-blandiana-il-confunda-pe-marian-munteanu-cu-sandy-batausul-din-piata-victoriei/).

Cît despre disidența Anei Blandiana, am scris deseori, subliniind că poeta a fost mai degrabă o privilegiată a regimului comunist (https://www.activenews.ro/prima-pagina/Jurnalistul-Ion-Spanu-o-dezbraca-de-disidenta-pe-Ana-Blandiana.-Tovarasa-Suzana-Gadea-si-Documentul-care-face-praf-falsa-opozitie-anticomunista-a-rezistentei-de-azi-162815)!

E greu de digerat faptul că tocmai Ana Blandiana face astfel de acuzații la adresa lui Mircea Dinescu, știindu-se că aceasta publica în 1983 poezii închinate PCR și chiar lui Lenin, fiind decorată, în semn de recunoștință cu „Meritul cultural”, clasa a IV-a, așa cum citim chiar în Fișa sa de cadre” a CC al PCR.

Așteptăm, deci, cu interes ca acest uriaș scandal declanșat de Ana Blandiana în volumul „Soră lume” să fie lămurit chiar de protagoniști.

Ion Spânu