ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cele două victime a agresiunilor oribile de la Secția 16, unde câțiva tineri au fost loviți cu bastoanele, cu picioarele și pumnii, au decedat. Reamintim că, deși evenimentele s-au petrecut în septembrie, anul trecut, cazul a devenit public abia în luna martie. ActiveNews a publicat un articol amănunțit referitor la ororile de la Secția 16.
 
 
ACTUALIZARE Deși Ministrul de Interne, Lucian Bode, încearcă să mușamalizeze violențele polițiștilor și să pună decesul tânărului pe seama unei boli anterioare, tatăl băiatului arată că ministrul minte - Mihai-Ionuț Ghiorghe nu avea nici o boală incurabilă. Mai mult, avocatul familiei spune că autopsia nu a relevat cauza morții lui Mihai - dacă ar fi fost cauzată de o afecțiune preexistentă, aceasta ar fi fost trecută în certificatul de deces.

„Corpul de control al ministrului efectuează o acțiune de control la secția 16. Imediat ce va fi finalizată, concluziile le voi prezenta public. Nu poate fi vorba, nici prin gând să nu ne treacă să facem astfel de comparații cu oameni care depun, la un moment dat, o plângere, și ulterior dispar. Și o să vedeți, nu vreau să intru in detalii, dar, de exemplu, din păcate, cel de-al doilea cetățean suferea de o boală incurabilă. Nu intrăm în alte detalii, familia a comunicat aceste lucruri și nu dorește să facă alte comentarii. Vă asigur că la secția 16 voi face ordine. Aștept rezultatul verificările corpului de control”, a declarat, luni, ministrul Lucian Bode.

Tatăl băiatului spune, însă, că declarațiile acestuia nu sunt adevărate - fiul nu suferea de nici o boală incurabilă.

„Aș vrea să îl contrazic pe domnul ministru Bode. Ceea ce spune dumnealui este total neinformat și nu poți prezenta pe post un asemenea anunț când noi nu știm ce rezultate sunt”. Mihai-Ionuț „nu avea nicio boală incurabilă. Am fi știut noi. Mihai comunica cu noi în momentul în care era bolnav. Mai mult, nu se ducea decât cu mama lui doctor, era și cu analizele la zi. După ce a luat bătaie, funcțiile lui motrice nu mai erau în regulă. Îi tremurau mâinile, îi tremurau picioarele. După suferința avută a părăsit locul de muncă, nu a mai fost în stare să îl țină, cu adeverință medicală că el poate funcționa pe anumite munci, cum ar fi bucătărie, dar, cu toate astea, tot de la acest lucru i se trage și neimplicarea într-o muncă fizică de la care să obțină și niște drepturi bănești pentru că are doi copii minori și nu mai are cine să îi susțină în momentul de față. El nu mai era el. Îi era frică, multă neîncredere în el, noi am încercat să îi fim alături în fiecare clipă, mai ales știind că era și cu angajarea o problemă. Am încercat să îi ajutăm, cum am putut, copiii. Emoțional era la pământ, frica era permanentă să nu mai fie lovit, și a stat până în momentul morții cu teamă. Joia trecută am stat de vorbă cu el și a spus că îl doare în partea ficatului și spatele. Spatele credea că de la lovituri. Și i-am spus că trebuie să mergem să facem niște analize. Iacătă că nu am mai apucat să ne vedem, joi a fost ultima dată când l-am văzut și nu mai știu nimic”, a povestit tatăl victimei, la Antena 3
 
ȘTIREA INIȚIALĂ Una dintre victimele supuse torturilor și sechestrării a decedat în urmă cu aproximativ două săptămâni, aparent, din cauza unei boli de plămâni. Cel de-al doilea deces a fost înregistrat pe data de 28 martie, chiar în locuința victimei din București. Gheorghe Gheorghe, tatăl victimei din urmă, a declarat după evenimentele nefericite, la Antena3, că băiatul "tremura, avea un dezechilibru la mers. A suferit și o depresie nu a mai avut încredere în el. Îi era frică să iasă din casă. I-am spus și eu să nu mai iasă, deoarece polițiștii îi puteau pune în spate orice. Puteau să pună pe cineva să-l provoace", a menționat tatăl victimei.

"Mâine voi merge, după ora 8.30, și i se va face autopsia ca să se stabilească cauzele morții. Aș vrea să le spun tuturor celor care vorbesc să nu mai spună că lua droguri. Îl urmăream și nu este adevărat!" , a continuat bărbatul, după ce au circulat unele zvonuri că fiul său ar fi fost consumator de droguri.

Și mai șocant este faptul că, după apelul la 112 pentru a semnala decesul fiului său, echipajul trimis de poliție era tot de la secția 16, locul unde victima a fost bătută și torturată. Potrivit bărbatului, polițiștii au refuzat să ia amprente la fața locului, spunând că nu e treaba lor, asta după ce la locul întâmplării, ușa fusese deschisă, iar cheile băiatului se aflau într-un alt loc decât le ținea de regulă.

Poliția și Parchetul Capitalei nu au emis o declarație cu privire la moartea tânărului nici până acum.

Amintim câteva din ororile la care a fost supusă una dintre victime: "Polițistul în vârstă și-a făcut necesitățile fiziologice pe mine. A urinat pe mine și mi-a spus: uite ce poate să îți facă Poliția română! (...) M-au dus pe câmp pe undeva pe la Jilava. M-au dat jos din mașină cu cătușele la mâini, m-au târât pe jos (...) Mi-au dat doi pumni în coaste, m-au pus jos, au început să dea cu bastoanele în mine. Cele mai multe lovituri au fost pe tălpi".
 
Mihai Ghiorghe Ionuț a fost găsit mort în locuința unui prieten al său, context în care procurorii bucureșteni au deschis un dosar de cercetare privind moartea suspectă, transmite și SPS.

Un astfel de dosar s-a deschis și anterior acestui eveniment, după constatarea decesului lui Teodor Nicolae Gheroge, cealaltă victimă a polițiștilor de la Secția 16, bărbatul care a fost gazat cu spray lacrimogen, în mașina poliției, cu geamurile închise, cu masca de protecție pe față și cu mâinile legate la spate.

Acesta din urmă a fost abandonat fără a fi torturat de către agenți.

În cazul victimei torturate, medicii legiști au stabilit după analizarea leziunilor victimei că aceasta are nevoie de 25-30 de zile de îngrijiri medicale.

Potrivit actelor de la dosar reiese că în cele 30 de minute de violențe continue exercitate asupra sa victima celor trei polițiști care au lovit efectiv a încasat pumni, bastoane și bocanci în zona capului, pieptului mâinilor dar și a picioarelor.

„....în contextul lipsirii de libertate în mod ilegal a persoanei vătămate prin transportarea ei pe un teren viran situat la periferia mun. București (din zona străzii Drumul Dealul Armanului, sector 4) și în timp ce aceasta era încătușată, au exercitat pentru timp de aprox. 30 de minute violențe fizice asupra acesteia, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente (bocanci, tomfă) în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare și inferioare, dar și în zona degetelor mâinilor și a tălpilor, după descălțarea acesteia.

In urma violențelor, persoana vătămată a suferit leziuni traumatice a căror gravitate a fost evaluată prin 25-30 zile de îngrijiri medicale”, se arată în actele dosarului de la instanță.

„Totodată, consideră judecătorul de drepturi și libertăți a fi necesar a explica de ce în secolul XXI comportamentul inculpaților, specific lumii interlope, de a transporta personale vătămate în locuri diferite contra voinței lor, de a o agresa pe una dintre ele în mod repetat prin lovirea cu obiecte dure în diferite zone ale corpului, precum cap, piept, coaste, degete, membre superioare, membre inferioare, tălpi necesită o reacție promptă din partea autorităților pentru a restabili un climat de securitate prin privarea de libertate a inculpaților care au efectuat actele vătămătoare”, se mai arată în dosar, potrivit sursei citate.

 

 

Alte detalii despre acuzațiile aduse polițiștilor de la Secția 16: