ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ORADEA, 30 iunie 2022. „Așa este păstrată statuia lui MIHAI VITEAZUL, proprietatea Asociației cadrelor militare Mihai Viteazul, dată jos ABUZIV de către Primăria Oradea!”, scrie Daniela Ciută de la Buletin de Carei, preluată de ActiveNews.

„În România guvernată de alianța PSD-PNL-UDMR nu mai au loc statuile marilor voievozi.

Câți politicieni au luat atitudine pentru acest abuz flagrant?”, mai întreabă jurnalista.

Pentru că era în preajma zilei de 28 iunie, ziarista a mai mers la finalul lunii trecute și la statuia lui Mihai Eminescu din același oraș, pentru a constata o altă realitate revoltătoare:

„Statuia  lui Mihai Eminescu, Voievodul Limbii Române, poetul nostru național, stă ascunsă la Oradea, într-un dulap  de scânduri, de 6 ani de zile. 

Emanoil Gojdu a fost dat jos de pe soclu, aruncat câțiva ani răi prin cotloane periferice pentru ca acum să fie repus în loc puțin vizibil față de personalitatea sa.

S-a dat jos de pe soclu și statuia Voievodului Unirii, Mihai Viteazul, aceasta fiind proprietate privată a Asociației Mihai Viteazul dar pe primarul Bolojan din 2019 - propus de USR ca prim-ministru - nu l-a interesat acest aspect.

Tot la La Oradea s-a distrus statuia Independenței cu acel basorelief unic, deosebit.

În Oradea a mai existat un bust al lui Mihai Eminescu, realizat de Oscar Han și dezvelit în anul 1934, dar acesta a fost distrus de ocupanții hortyști în anul 1940. Nu ar trebui să plătească Ungaria pentru el?

Se pare că și actuala statuie a poetului național, operă a marelui sculptor Ovidiu Maitec, deranjează.

Așa arată dulapul de scânduri în care stă captiv MIHAI EMINESCU LA ORADEA!”, scrie cu îndreptățită revoltă jurnalista din Carei. Priviți realitatea. Se întâmplă în România. FOTO.

VIDEO MAI JOS.

Eminescologul Dan Dulciu tratează acest sacrilegiu anti-românesc într-un articol din care cităm:

 „Susținătorii curentului anti-eminescian folosesc în zilele noastre atât mijloace pașnice, atacuri fine de peniță, votul în comisii, cât și unele brutale, cum ar profanarea simbolurilor identitare, de ordin cultural.

Comparativ cu cele ce se întâmplă în prezent în SUA și Marea Britanie și, pe alocuri, în alte state din lumea întreagă, considerăm că fenomenul iconoclast a fost experimentat mai întâi în România, fără o explicație anume, dar cu rezultate cu mult mai dramatice decât cele amintite la începutul acestui articol.

Un exemplu trist este, prin urmare, acela al vandalismului asupra statuilor lui Eminescu. Din statistica dureroasă a ultimilor ani observăm că sunt profanate, cu o ritmicitate care ne dă de gândit, cu predilecție monumente foarte cunoscute: statuia de la Galați (de aproape 30 de ori) , statuia de la Constanța, în martie 2011; bustul poetului din Parcul Cancicov, Bacău (noiembrie 2015); statuia lui Eminescu din Hâlboca - Cernăuți (în iunie 2013) - decapitată cu două zile înainte de inaugurare; placa de pe bustul lui Eminescu din Uzdin (Banatul sârbesc-Serbia),vandalizată în noaptea de 13-14 ianuarie 2011; statuia lui Mihai Eminescu din Elveția (2011); statuia lui Eminescu din Noua Suliță (Ucraina); bustul lui Eminescu din orașul Florești, Republica Moldova (2008); bustul lui Eminescu din Strășeni (Republica Moldova - 2011); bustul lui Eminescu din Anenii Noi (Rep. Moldova-2011); bustul lui Eminescu din Cimișlia (2008); de asemenea a fost vandalizată statuia lui Horea, din Alexăndreni/Edineț (2015).

În alte cazuri, statuile lui Eminescu nu primesc autorizație de amplasare pe domeniul public, cum s-a petrecut la Carei (2015).

Un caz aparte este situația bustului lui Eminescu de la Odessa, care a fost furat de pe postament în anul 1999; în locul acestei statui a fost adusă alta, în 2003, dar autoritățile nu au permis instalarea sa în acest oraș.
Statuia lui Mihai Eminescu, situată la Sibiu, în Parcul sub arini, a fost vandalizată în Primăvara anului 2018. (...)

În anul 2012, peste 70 de clădiri sau monumente din centrul orașului Oradea, printre care și postamentele unor statui, cum ar fi aceea a lui Eminescu și a Ostașului Român, au fost acoperite cu grafitti, în cadrul unui așa zis experiment de artă stradală. Poliția este neputincioasă, și deși știe cine este făptuitorul, nu poate să îi aplice decât o amendă între 100-500 de lei, pentru acte de vandalism !

În anul 2015, au fost stropite cu vopsea sau au fost desenate cu grafitti majoritatea clădirilor istorice din centrul municipiului Cluj-Napoca, în stilul grafic folosit la Barcelona, în anii 1930.

Ce se întâmplă însă la Oradea cu simbolurile identitare românești ridică multe semne de întrebare: prima statuie demolată, desființată definitiv în acest oraș a fost aceea a lui Mihai Eminescu, aflată în fața fostei Librării Eminescu.

În anul 2016, presa semnala faptul că în jurul statuii lui Eminescu (cea inaugurată în 1990, opera sculptorului Ovidiu Maitec - foto dreapta), au fost postate jardiniere cu legume, roșii, înconjurând monumentul Luceafărului!

A urmat apoi Monumentul Independenței din Oradea, un grup statuar impresionant, care a fost vandalizat și furat în câteva etape: mai întâi au fost furate basoreliefurile, apoi au fost tăiate capetele și, în final, au fost retezate și picioarele statuilor.

Trebuie trecute pe lista rușinii și Statuia lui E. Gojdu precum și Statuia lui Mihai Viteazul (foto stânga), amplasată în Piața Unirii din Oradea, în anul 1994, care au fost relocate din zona centrală, în locul lor fiind amplasate alte statui. (...)”

VIDEO 1:

VIDEO 2: