ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, sâmbătă, că reamplasarea crucilor pentru eroii români în cimitirul de la Valea Uzului constituie infracțiune, susținând că acestea au fost puse, fără niciun aviz, în locul unde sunt înmormântați soldații maghiari și că trebuie demolate și acestea.

Într-o intervenție pe Facebook, de la Valea Uzulului, Borboly a spus că Cimitirul Internațional al Eroilor "a fost transformat într-un șantier, în mod ilegal", fără acordul proprietarului și fără acordul statelor care au soldați înmormântați acolo, transmite agenția Agerpres, citată de ȘtiripeSurse.

"E ceva incredibil ce am văzut acolo, cu utilaje grele s-au forat gropi adânci, jos. Și dacă acolo este un soldat? Și, da, este. Deci, unde s-a forat, acolo este batalionul de la Munkacs înmormântat. Deci, utilaje grele cu care s-a forat un metru, nu știu cât. Ce s-a întâmplat cu acei oameni care sunt acolo înmormântați? Și toate aceste acțiuni ilegale, infracțiuni. Codul penal, la articolul 352, alineatul unu, spune foarte clar: degradarea unei astfel de locații se pedepsește cu închisoare", a bolborosit Borboly.

Acesta a spus că nu a crezut că cei care au amplasat crucile vor fi lăsați să facă acest lucru, invocând că s-a ajuns la o înțelegere în 30 iunie, între Ministerul Apărării Naționale, Oficiul Național Cultul Eroilor, Consiliile Județene Harghita și Bacău și Primăriile Dărmănești (Bacău) și Sânmartin (Harghita), în care "s-a stabilit că fiecare națiune care are aici morți, inclusiv cea română, Armata Română trebuie să aibă un loc unde se depune o coroană, să aprindă o lumânare" și că toate acțiunile se vor face în comun.

„Acest teritoriu, acum, ține de comuna Sânmartin”, a declarat acesta deși încă nu a fost transferat terenul în acte de la Dărmănești. „Este lege. Legea spune că numai cu acordul proprietarului se poate face ceva. Și rog și prin această cale pe domnul primar din Sânmartin să aplice legea. Toate materialele de construcții care au fost acolo introduse, vor fi scoase, că au fost introduse ilegal și atunci de ce a meritat?”, a mai susținut acesta.

Președintele CJ Harghita a mai spus că s-a dus la Valea Uzului, împreună cu soția, și le-a mulțumit jandarmilor că l-au protejat, susținând că ar fi fost huiduit și înjurat de cei prezenți acolo, ceea ce este o minciună. Individul a venit la provocare și a fost ignorat, după cum se vede în filmarea de mai jos.

La transmisia în direct pe Facebook a fost prezentă în mod ridicol, în lacrimi, și soția sa, Borboly Melinda, în calitate de unguroaică care și-a exprimat și ea „speranța că statul român nu va rămâne pasiv la încălcarea legilor”.

Un număr de 150 de cruci de lemn au fost amplasate, sâmbătă, în Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului, de către membrii și simpatizanții asociațiilor Calea Neamului, Frăția Ortodoxă și ai altor organizații, după ce parcela românească, amenajată în anul 2019 de Primăria Dărmănești, a fost desființată printr-o decizie a instanței.

VIDEO Legitimă Apărare cu unul dintre membrii Gărzii Maghiare care fură un tricolor românesc pentru ca cuplul Borbely să nu se roage la el: