ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părintele Dionisie Ignat de la Schitul Colciu a fost deshumat joi, la 18 ani de la mutarea la cele veșnice. Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei va propune Patriarhiei Ecumenice canonizarea lui.  

VIDEO EXCLUSIV:

VIDEO: Veșnica lui pomenire!

VIDEO: Efrem Vatopedinul

 

Marele duhovnic român, un propovăduitor al smereniei, a fost sfătuitor al multor ierarhi, preoți, monahi, credincioși și simpli pelerini, printre care și actualul Rege Charles III, care a participat și la înmormântarea Cuviosului de la chilia Sf. Mare Mucenic Gheorghe de la Colciu, amintește MarturieAthonita. El a fost contemporan cu Sfântul Ioan Iacob Hozevitul și cu Părinții Paisie Olaru și Cleopa Ilie. 

Chilia românească Sfântul Mare Mucenic Gheorghe se află pe versantul de răsărit al Sfântului Munte, la câteva sute de metri de vechiul turn de apărare de la Colciu, la o altitudine de aproape două sute de metri și la o distanță de 15-20 minute de malul mării și ține de Mănăstirea Vatoped, relatează Doxologia.

Preasfințitul părinte Timotei Prahoveanul este delegatul Patriarhiei Române la Athos, informează Basilica.

„În discuțiile pe care le-am avut cu părinții de la Vatopedu și cu un părinte gruzin care a alcătuit slujba de scoatere a osemintelor Părintelui Dionisie Ignat am întâlnit cuvinte, pe care n-am putut să le contrazic, care vorbesc deja despre sfințenia lui. Părinții de aici vorbesc despre scoaterea din mormânt a «moaștelor» Părintelui Dionisie, iar chipul lui este zugrăvit în icoană”, a transmis pentru PS Timotei. 

„Slujba cuprinde, în mare, rânduieli și rugăciuni asemănătoare Parastasului, dar totuși diferite”, a continuat acesta. 

Amintim că în data de 22 septembrie, s-au împlinit 113 ani de la nașterea Starețului Dionisie Ignat de la Schitul Colciu din Sfântul Munte Athos, cel care spunea: „Niciodată să nu zici «voi face mâine», pentru că secunda pe care o trăim, aceea-i a noastră”.

„Unde este pace și dragoste, acolo este Dumnezeu. Ai pace și dragoste cu ceilalți, să știi că Dumnezeu este cu tine.” , mai spunea Cuviosul.

Părintele Dionisie Ignat s-a născut în 22 septembrie 1909 în comuna Vorniceni, județul Botoșani. La botez a primit numele de Dumitru. Când a trecut la cele veșnice, în 28 aprilie 2004, Părintele Dionisie avea vârsta de 95 de ani, din care 78 petrecuți în Sfântul Munte, după cum a scris ActiveNews:

Părintele Dionisie de la Colciu, marele român din Sfântul Munte Athos, la a 113-a aniversare. Desen de George-Sorin Nicolae și mărturii de Virgiliu Gheorghe - VIDEO 

În exclusivitate, ActiveNews publică imaginile următoare de la deshumarea sfintelor moaște ale sfântului Părinte Dionisie de la Colciu. Desenul de mai sus este realizat de artistul George-Sorin Nicolae.

FOTO: