ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a fost decorat, la final de mandat, de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național Steaua României, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial, scrie Cotidianul.

„În semn de înaltă recunoaștere și apreciere pentru implicarea personală la dezvoltarea relațiilor dintre țara noastră și Statele Unite ale Americii, pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România-SUA, președintele României decretează: Se conferă Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce Excelenței Sale domnul Hans Klemnm, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii la București”, potrivit deciziei publicate în Monitorul Oficial.

Hans Klemm a preluat funcția de ambasador al SUA la București în septembrie 2015. Funcția urmează să fie preluată de Adrian Zuckerman.


Ca și predecesorul său, Mark. A. Gitenstein, Klemm nu a făcut rabat când a fost vorba de amestec în treburile interne ale României. S-a implicat în justiție, devenind scut pentru personaje precum Monica Macovei, a criticat legi votate de Parlamentul României sau a mustrat cetățenii români care și-au permis să aibă opțiuni electorale care nu i-au fost pe plac . După alegerile locale din 2016, câștigate în procent covârșitor de alianța PSD-ALDE, Klemm declara că „votanții români au vorbit. Au ales candidatul care le-a plăcut cel mai mult. Este greu să înțeleg modul în care ei au gândit (…) Cred că se transmite un mesaj periculos către SUA, către partenerii internaționali ai României și către cetățenii români când politicieni care au fost, în acest caz, investigați, judecați și apoi condamnați la închisoare sunt aleși primari”. 
 
Comentariu  care, pe buzele unui ambasador, mirosea puternic a partizanat  politic.
 
Mustrările domnului ambasador au vizat și legi adoptate de Parlamentul României. 
 
„Săptămâna trecută, spre exemplu, Parlamentul a adoptat o nouă lege privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Președintele nu a promulgat-o încă, așa că trebuie să am grijă. Dar această lege a fost prezentată prima dată spre vot, luni, la ora 15.00, și adoptată la 22.00. A fost foarte rapid, dar a încălcat toate principiile transparenței și negocierii. Este îndoielnic”, afirma Klemm, referindu-se la modul în care Parlamentul a adoptat în vară Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Tot în 2016, aflat într-o vizită în Covasna și Harghita, Hans Klemm, ambasador în ROMÂNIA, s-a fotografiat alături de Antal Árpád, primarul din Sfântu Gheorghe, ținând în mâini steagul secuiesc, simbol al asa-zisului ținut secuiesc pentru care separatiștii maghiari cer autonomie pe criterii etnice.

O altă mostră, dintr-o multitudinea de exemple care pot fi date, de ingerință a lui Klemm în politica internă a României, a fost în 2015, când, nici mai mult nici mai puțin, se declara #INSPIRAT de protestele post Colectiv, care au dus la dărâmarea unui guvern legitim. „Aici, în România, anul trecut, la începutul lunii noiembrie, cu doar câteva luni în urmă, am fost martor unor lucruri de care cred că Martin Luther King Jr ar fi fost foarte mândru. Zeci de mii de oameni s-au adunat în toată țara în mod pașnic pentru a cere schimbarea, așa cum ne învață moștenirea lui Martin Luther King Jr să facem. Am fost impresionat îndeosebi de pasiunea tinerilor care își doresc un viitor mai bun, unul în care statul de drept triumfă și lupta împotriva corupției este regula. Sper că acei protestatari și alți oameni vor mărșălui din nou către secțiile de votare atunci când va sosi momentul să-și exercite puterea supremă, votul, pentru a alege persoane care vor fi lideri responsabili ai acestei națiuni și conducători ai cetățenilor săi”.