ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Muncii, Raluca Turcan, președinta PNL Sibiu, a luat parte sâmbătă la o acțiune de împădurire a zonei montane a orașului Tălmaciu, existând momente când nu a purtat masca de protecție, sfidând adaosul la lege prin care guvernul ei a decretat toamna trecută purtarea obligatorie a măștii și în aer liber.
 
Printre plantatorii de puieți de sâmbătă s-au mai numărat și Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, și Adrian Bibu, administrator public în cadrul C.J. Sibiu și consilier local din partea PNL la Primăra Municipiului Sibiu, unde a candidat ca propunere de primar în septembrie 2020, fiind perdant față de Astrid Fodor (FDGR). Deși sâmbătă planta puieți la Tălmaciu alături de femeile liberale, apărând în fotografii uneori fără mască, el a fost depistat luni cu Covid-19 și internat în spital pentru 7 zile, potrivit publicației Turnul Sfatului.
 
Astfel, există posibilitatea ca el să fi transmis boala și colegilor de partid în timpul petrecut împreună. În replică, Raluca Turcan afirmă că toți participanții la acțiunea de împădurire au făcut în prealabil teste antigen și că masca a fost purtată „în mare parte din timp”. 
 

„Un răspuns clar pentru criticile care mi s-au adus astăzi, referitoare la acțiunea de împădurire de sâmbătă:

Condiția pentru participarea la acțiunea de împădurire a fost ca fiecare participant să facă un test antigen;

De asemenea, la locația din aer liber, situată pe deal, au fost disponibile măști și dezinfectanți. Cea mai apropiată localitate se află la 6 km, unde rata de infectare era de 0,33. 

Fotografiile invocate nu au fost reprezentative pentru ansamblul celor aproximativ 5 ore petrecute în aer liber. Măștile au fost purtate, cu puține excepții, de regulă când se făceau fotografii, se servea masa sau când se consumau băuturi răcoritoare;

Rămân o adeptă a măștii de protecție și a vaccinării și cred în continuare, cu tărie, în nevoia respectării măsurilor. 

Fotografiile de mai jos întăresc cadrul de înțelegere. Repet, în mare parte a celor 5 ore, masca a fost purtată. 

Îmi doresc să rămânem toți prudenți, echilibrați și să trecem cu bine de aceste momente”, s-a apărat pe Facebook Raluca Turcan.

Ea afirmă că fotografiile unde masca nu era purtată „nu au fost reprezentative” pentru ansamblul acțiunii, deși tot ea și colega sa, Daniela Cîmpean, le postaseră pe Facebook pentru a se făli cu ele. Deci erau sau nu „reprezentative”?

Nu suntem absurzi să ne transformăm în apărători ai restricțiilor, mai ales că purtarea măștii și în aer liber, când se poate asigura distanțarea, e o absurditate de dânșii adăugată la lege, din exces de zel. Însă nu putem să nu remarcăm dubla măsură și ipocrizia guvernanților, care împovărează poporul cu noi și noi prevederi restrictive, timp în care ei nu se sinchisesc să și le asume personal.

Ne amintim de chermeza de la guvern când președintele PNL, Ludovic Orban, pe atunci prim-ministru, și-a sărbătorit ziua de naștere în spațiu închis, nepurtând mască și nestând la distanță față de invitați.
 

Cu o zi în urmă, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, cel care a insistat ca elevii să poarte măști la școală chiar și la ora de sport, a fost surprins de un cameraman stând pe holul Parlamentului - spațiu închis - fără a purta mască.
 
 
 
În schimb, un cetățean care n-a avut norocul să fie ministru a fost legitimat și târât pe jos de jandarmi în Piața Universității, din cauză că nu purta mască, alegându-se cu vânătăi, o amendă de 2500 de lei și propunere de arestare pentru 30 de zile. Dublă măsură sau „revoluția bunei guvernări”?
 
 
 
Văzând cum se poartă „ăștia” și cum ne cer nouă să ne purtăm, nu putem să nu ne aducem aminte de fabula „Câinele și cățelul” de Grigore Alexandrescu și de citatul „Voiesc egalitate, dar nu pentru căței”, precum și de proverbul latin „Quod licet Jovi non licet bovi” (ce îi e permis zeului nu îi e permis și boului).