ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Experții” Partidului Comunist Chinez i-au propus săptămâna trecută Organizației Mondiale a Sănătății să lase China să dezvolte și să monitorizeze o bază de date globală pentru „pașapoartele de vaccinare”, care să urmărească dacă fiecare persoană de pe planetă a primit un vaccin împotriva noului coronavirus, informează Breitbart. Sistemul de control ar fi tot prin intermediul codului QR, același sistem propus de UE și folosit deja și de România pentru inutilul „certificat de vaccinare”.
 

Partidul Comunist și-a lansat miercurea trecută sistemul intern pentru pașaportul de vaccinare, în pofida solicitării OMS ca țările lumii să nu implementeze un astfel de sistem din cauza accesului inegal la vaccinuri și a diferenței de calitate dintre ofertele disponibile pe piață.
 
Este vorba de o aplicație, un certificat digital de sănătate, pentru toți cei 1,3 miliarde de cetățeni chinezi, care arată starea vaccinului titularului și rezultatele testelor de virus. Aceasta nu îi scutește însă de testele PCR anale, pentru verificare.
 
Pașaportul de vaccinare – un certificat digital care confirmă că o persoană a primit un vaccin împotriva coronavirusului – se adaugă sistemului chinez mai amplu de credite sociale, care evaluează fiecare cetățean și îi acordă „scoruri” numerice în funcție de cât de mult îi apreciază Partidul conduita. De exemplu, comportamentul poate fi evaluat negativ dacă o persoană lasă mizerie pe stradă sau își exprimă public opinii contra Partidului Comunist, sau pozitiv, pentru voluntariate (muncă patriotică - n.r.) sau opinii favorabile Partidului.

Sistemul chinez de credite sociale a împiedicat milioane de cetățeni nonconformiști să călătorească, interzicându-le să-și cumpere bilete de avion, tren sau transport public. În mod similar, China le impune restricții de călătorie cetățenilor care nu s-au vaccinat anti-Covid. 
 
Dictatorul Xi Jinping a încercat să vândă sistemul de cod QR cel puțin din noiembrie anul trecut. Atunci, Xi a luat parte la adunarea anuală virtuală a națiunilor G20, îndemnând țările participante să-l cumpere din programul de aplicații al Chinei.
 
„EXPERT”: „Din punct de vedere tehnologic, cred că firmele chineze pot construi o platformă internațională în doar o săptămână” 

Publicația propagandistică de stat din China, Global Times, a propus marți ca Partidul Comunist să construiască un sistem de supraveghere internațională – „pașaportul de vaccinare” – în termen de numai o săptămână, cu ajutorul marilor sale companii tehnologice. Se pare că propunerea ar fi venit ca o reacție la recomandarea descurajatoare a OMS ca statele să nu creeze un astfel de sistem.

„Experții chinezi au informat marți că Republica Populară Chineză poate ajuta împărtășind din experiența sa și oferind asistență tehnică Organizației Mondiale a Sănătății pentru a organiza totul”, a transmis Global Times, „deoarece China este țara cu cea mai multă experiență din lume în folosirea unui sistem codificat în domeniul sanitar, în timp ce OMS este organizatorul cel mai potrivit pentru această chestiune, având capacitatea de a asigura independență, corectitudine și securitatea datelor.”

„Experții” agreați de regim citați în articol au argumentat că, din moment ce China a derulat ani întregi operațiuni de supraveghere în masă a cetățenilor (încălcându-le grav drepturile fundamentale - n.r.) nu ar fi o provocare tehnologică prea mare pentru ei să extindă acel sistem la restul lumii. 

„Din punct de vedere tehnologic, cred că firmele chineze pot construi o platformă internațională în doar o săptămână”, a pretins șeful unei organizații chineze denumite „Information Consumption Alliance”. „OMS poate stabili regulile, procedurile și formatul datelor. China este foarte dornică să ofere sprijin, împărtășind din experiența și tehnicile sale pentru realizarea unei astfel de platforme, întrucât are o experiență vastă în așa ceva.” Participarea Chinei la un program de supraveghere sanitară globală ar „garanta încrederea publică”, a insistat oficina comunistă. 

Global Times nu a manifestat o încredere foarte mare în posibilitatea ca OMS să fie de acord cu o astfel de înțelegere, deși ONU a primit numeroase acuzații în timpul pandemiei pentru că i-a permis Chinei să-i dicteze cum să reacționeze la virus, răspândind chiar dezinformarea că virusul nu s-ar transmite de la persoană la persoană. În schimb, ziarul a citat alți observatori ai guvernului chinez care au sugerat că, decât să aștepte după OMS, China ar trebui mai degrabă să pună presiune asupra altor țări, în vederea semnării unor acorduri bilaterale privind pașaportul de vaccinare. Acordurile respective ar elimina restricțiile dintre China și țara parteneră pentru persoanele care prezintă documentele ce dovedesc că au fost vaccinate anti-Covid. 

Programul „pașaportul de vaccinare” lansat de China săptămâna trecută operează prin WeChat, o rețea de socializare controlată de guvernul de la Beijing, pe care regimul o cenzurează la sânge și o folosește pentru a-i monitoriza pe cetățeni. Persoanele vaccinate vor avea un cod QR disponibil pe WeChat, care le va permite altor state să le verifice calitatea de vaccinați.
 
Deocamdată, nici un stat nu s-a arătat interesat să achiziționeze sistemul respectiv, deși autoritățile chineze vor folosi, probabil, programul pentru a limita călătoriile în interiorul țării.