ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill a cerut duminică populației să se alieze cu autoritățile, în timp ce Moscova își continuă războiul în Ucraina, potrivit Reuters.com.

Patriarhul Kirill a făcut anterior declarații în care a apărat acțiunile Moscovei în Ucraina și vede războiul ca pe un bastion împotriva decadenței occidentale.

„Domnul să ne ajute să ne unim în această perioadă dificilă pentru Patria noastră, inclusiv în jurul autorităților”, a declarat Patriarhul Kirill, în vârstă de 75 de ani, citat de agenția de știri Interfax, într-o predică ținută duminică la Moscova.

„Fie ca autoritățile să fie pline de responsabilitate față de poporul lor, de smerenie și de disponibilitatea de a-l sluji chiar cu prețul vieții”, a adăugat patriarhul Kirill.

Sprijinul patriarhului rus pentru campania militară a Moscovei, în care au fost uciși mii de soldați ruși și ucraineni cât și civili ucraineni, a provocat reacții puternice din partea unor clerici din cadrul Bisericii Ortodoxe din Rusia, precum și în bisericile din străinătate legate de Patriarhia Moscovei. Ne amintim, printre altele, cazul unui preot care a fost turnat la Poliție și a fost interogat pentru că a predicat împotriva războiului dus de un popor ortodox împotriva altui popor ortodox și frățesc. Inițial arestat, apoi judecat, preotul s-a ales cu o amendă de 35.000 de ruble, echivalentul salariului mediu local pentru o lună.Totodată, este de menționat reacția parohiilor românești din Maramureșul istoric și chiar a unora din Bucovina de Nord care, făcând parte din mitropolia ucraineană a Patriarhiei Moscovei, au decis să treacă la Patriarhia Română.

Patriarhul rus a mai declarat că, odată ce populația se va uni în jurul autorităților, „va exista o solidaritate autentică și o capacitatea de a respinge dușmanii atât externi, cât și interni...”.

Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina la 24 februarie în ceea ce a numit o operațiune specială pentru a degrada capacitățile militare ale vecinului său sudic și pentru a elimina persoanele pe care le-a numit naționaliști periculoși.

Forțele ucrainene au opus o rezistență îndârjită, iar Occidentul a impus sancțiuni economice drastice Rusiei, în încercarea de a o obliga să își retragă armata din Ucraina. Fără rezultat, până acum. Dacă armata rusă a bătut în retragere din zona Kievului, ea a progresat semnificativ în regiunea Donbas și pe flancul sudic.