ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Israelul a dat ultimatum de 24 de ore pentru ca aproximativ 1,2 milioane de oameni din nordul Fâșiei Gaza să evacueze teritoriul. Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi și au început călătoria spre sudul provinciei.

În timp ce palestinienii din orașul Gaza eliberau zona, armata Israelului a bombardat cartierul rezidențial Al-Kahmara.

Pe rețelele de socializare circulă, de asemenea, imagini cu mii de palestinieni care au plecat din nordul Fâșiei Gaza (VIDEO mai jos). Unii dintre ei merg cu mașinile, dar sunt și foarte mulți care au plecat pe jos. Oamenii și-au lăsat casele în urmă și în imagini se vede cum au plecat doar cu bunurile de strictă necesitate.

O mare parte a cetățenilor refuză să plece și au ieșit pe străzi pentru a protesta, transmite ȘtirpeSurse.

Nordul Fâșiei Gaza este cea mai populată zonă a provinciei și deocamdată nu se știe unde vor locui cei care și-au abandonat casele și au plecat.

Condamnare la moarte

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că a cere pacienților vulnerabili să evacueze spitalele din Gaza echivalează cu o „condamnare la moarte”, iar directorul general al agenției a cerut Israelului să revină asupra deciziei, relatează The Guardian și CNN.

OMS a declarat vineri că autoritățile sanitare locale din Gaza au informat-o că este imposibil să evacueze pacienții vulnerabili din spitalele din nordul Gaza, după ce armata israeliană a cerut civililor să plece spre sud în termen de 24 de ore.

„Există persoane grav bolnave, al căror unice șanse de supraviețuire înseamnă conectarea la aparate de susținere a vieții, cum ar fi ventilatoarele mecanice”, a declarat Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS, potrivit Reuters.

„Așa că mutarea acestor oameni este o condamnare la moarte. A le cere lucrătorilor din domeniul sănătății să facă acest lucru este mai mult decât o cruzime”, a spus oficialul OMS.

„Spitalele din Gaza se află într-un punct critic”

La rândul său, directorul OMS a declarat că spitalele din Gaza sunt la "punctul de colaps" și a făcut un apel direct la Israel pentru a se răzgândi în privința iminentei ofensive.

Vedeți și Fostul premier al Israelului își dă arama pe față: Nu ne pasă de civilii palestinieni, de bebebelușii din incubatoare! Dați-le voi curent! FILMAREA ZILEI  

„Spitalele din Gaza se află într-un punct critic. Fără intrarea imediată a ajutoarelor, serviciile esențiale de sănătate se vor opri. Am vizitat Gaza în 2018. Accesul la îngrijire era deja dificil. Știu direct că o evacuare în masă în sudul enclavei ar fi dezastruoasă - pentru pacienți, lucrători din domeniul sănătății și alți civili rămași în urmă sau prinși într-o mișcare de masă periculoasă și poate mortală. Facem apel pentru anularea deciziei”, a spus reporezentantul organizației într-un mesaj postat pe Twitter X și citat de ȘtiripeSurse.

Ministrul israelian al Apărării a declarat când a tăiat toate resursele care vin dinspre Israel (VIDEO mai jos): „Fără mâncare, fără electricitate, fără combustibil, fără apă. Ne luptăm cu animale umane.” „Vom învinge aceste animale umane”, a declarat în Knesset și premierul israelian Benjamin Netanyahu, la începutul săptămânii.

Ministrul israelian al Comunicațiilor a declarat, de asemnea că începând de mâine, sâmbătă, 14 octombrie 2023 „vom opri toate serviciile de internet în Fâșia Gaza”.

Israelul a ucis peste 1.530 de persoane în Gaza prin atacuri aeriene și a tăiat alimentele, apa și electricitatea de când teroriștii Hamas au ucis peste 1.300 de persoane în Israel, potrivit datelor oficiale.

Sub asediul israelian, singurul coridor prin care palestinienii sau ajutoarele pot intra și ieși din Gaza este punctul de trecere Rafah, de la granița cu Egiptul.

Vedeți și Amnesty International acuză Israelul de crime de război: ”Civilii palestinieni nu au nici o vină”

Joi, Egiptul a negat informațiile potrivit cărora punctul de trecere ar fi fost închis, afirmând că acesta a suferit totuși avarii din cauza atacurilor aeriene israeliene repetate de partea palestiniană a frontierei.

VIDEO via Twitter X: