ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cazuri de hepatită infantilă de origine necunoscută, identificată pentru prima dată în Regatul Unit, au fost depistate la copii din alte patru țări europene, a anunțat marți Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), relatează AFP, preluată de Agerpres.

Avertisment privind un val misterios de cazuri de hepatită la copiii din Marea Britanie. Autoritățile sanitare îi îndeamnă pe părinți să fie atenți la icter și la alte semne ale afecțiunii hepatice, titra ActiveNews cu câteva zile în urmă.

„În urma cazurilor semnalate de hepatită acută de origine necunoscută de către Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie” la începutul lunii aprilie, '„au fost raportate cazuri suplimentare la copii în Danemarca, Irlanda, Țările de Jos și în Spania”, a indicat agenția europeană într-un comunicat de presă.

Nouă cazuri suspecte au fost identificate și la copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 6 ani în Alabama, Statele Unite, potrivit ECDC.

„Investigațiile continuă în toate țările care raportează cazuri. În prezent, cauza exactă a hepatitei rămâne necunoscută”, notează ECDC.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că se așteaptă la noi cazuri în zilele următoare și a raportat deja cel puțin cinci în Irlanda și trei în Spania.

Nu au fost raportate decese, dar unele cazuri din Marea Britanie au necesitat transplant de ficat.

„Investigațiile de laborator ale cazurilor au exclus hepatitele virale de tip A, B, C, D și E în toate cazurile'”, potrivit ECDC.

Regatul Unit a raportat inițial la 5 aprilie, la OMS, 10 cazuri de hepatită severă în Scoția, înainte de a raporta un total de 74 de cazuri trei zile mai târziu, potrivit organizației ONU.

Dintre cazurile din Marea Britanie, „multe au prezentat semne de icter”.

„Unele dintre cazuri au raportat simptome gastrointestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree și vărsături în săptămânile precedente”, potrivit ECDE și sursele citate.

O Scrisoare către editor publicată recent pe site-ul Revistei de hepatologie/Journal of Hepatology se adaugă dovezilor tot mai numeroase care arată că vaccinurile cu ARNm folosite împotriva COVID-19 pot provoca deteriorări hepatice grave. Intitulată „Hepatita mediată imun prin vaccinul Moderna nu mai este o coincidență, ci se confirmă", scrisoarea - redactată de 4 medici care profesează în spitale din Marea Britanie - prezintă cazul unui pacient care s-a vaccinat cu două doze. Medicii spun că acest caz oferă „dovezi concludente” că prima doză a provocat dezvoltarea unei hepatite imuno-mediate, urmată de vătămarea rapidă a ficatului. Cea de-a doua doză a dus la apariția unei hepatite autoimune acute severe. Anterior, pacientul era perfect sănătos, fără alte probleme de sănătate, informează Dr. Rath Health Foundation.

În scrisoare se arată că pacientul, un bărbat caucazian în vârstă de 47 de ani, a făcut prima doză de vaccin Moderna în aprilie 2021. Trei zile mai târziu, acesta a avut o stare generală de rău și a observat că a dezvoltat icter, după cum a publicat ActiveNews la începutul acestui an.

Dr. Meera Chand, director pentru infecții clinice și de emergente la Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie (UKHSA), a declarat cu privire la cazurile de heptatită din Albion că „sunt în curs de desfășurare investigații pentru o gamă largă de cauze potențiale, inclusiv orice posibile legături cu boli infecțioase".

Covidul, precum și o „gamă de alte infecții”, sunt luate în considerare ca fiind cauza, a declarat UKHSA pentru MailOnline.

Dar nu există „nici o dovadă” că vaccinul Covid are legătură cu vreunul dintre cazuri, iar majoritatea copiilor afectați sunt prea mici pentru a fi eligibili pentru vaccin, mai afirmă sursa citată.