ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tancul britanic Challenger 2, poreclit „Invincibilul”, este o altă uriașă dezamăgire a mult-lăudatei tehnici de luptă occidentale.

Al patrulea tanc american Abrams din cele 31 livrate Ucrainei a fost distrus în doar două săptămâni.

Tancurile germane Leopard cad și ele pe capete.

La începutul lui ianuarie, politicianul german Sebastian Schäfer, citat de Der Spiegel, declara că Ucrainei i-au mai rămas foarte puține operaționale.

Glarity, aplicația video a Wikipedia a realizat zilele trecute un rezumat în care explică modul în care tancurile Leopard sunt distruseși ce pradă ușoară sunt ele mai ales pentru dronele Lancet.

Din vară și până acum au fost distruse 16 Leopard.

Ce se întâmplă cu tancurile britanice Challenger 2? Acestea au fost trimise încă din primăvara trecută în Ucraina pentru a lupta pe front.

La începutul lui septembrie trecut, venea știrea distrugerii primului Challenger, în ciuda reputației sale de „invincibil”.

De atunci, informațiile despre prezența tancurilor britanice Challenger 2 în luptă au fost distribuite cu multă parcimonie.

Până acum...

Când un reporter de la The Sun a mers în Ucraina să vadă cum se descurcă faimoasele tancuri britanice.

Primul lucru interesant este că, din cele 14 tancuri livrate, doar 7 sunt gata de luptă. După un an de zile...

Iar „gata de luptă” este și ea o expresie exagerată.

Tonul de entuziasm forțat al articolului nu reușește să ascundă realitatea sumbră: Challenger 2 este inutil!

Militarii ucraineni au numai cuvinte de laudă la adresa tancului britanic: ce tun, ce precizie, ce departe trage, ce confort pentru echipaj, ce blindaj!

Însă unul dintre soldații ucraineni, al cărui nume de luptă este „Kayfarick”, arată că există și un dezavantaj important: mărimea și greutatea.

The Sun explică:

„Cu cele 64 de tone ale sale, (Challenger) are aproape aceeași greutate ca un Leopard 2 german sau ca un Abrams M1A1 american – însă cu 20 de tone mai mult decât un T-80 rusesc și cu un raport putere/greutate mai mic cu 30%.”

Inginerul șef al escadronului ucrainean, al cărui nume de luptă este „Chol”, confirmă:

„În orice există avantaje și inconveniente, iar incovenientul (la Challenger) este mobilitatea lor, capacitatea de manevră pe teren.”

Și Chol explică frust:

„Rămân mereu împotmolite în noroi pentru că sunt prea grele.”

Invitat să se suie la bordul unui Challenger 2, reporterul de la The Sun a trăit el însuși experiența: a rămas împotmolit și a fost nevoie de un alt tanc pentru a-l scoate din noroi.

Din acest motiv, ucrainenii evită să angajeze Challenger în lupte directe cu tancurile rusești.

Le folosesc pe post de tunuri.