ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prelungirea unilaterală de către Polonia a embargoului asupra cerealelor ucrainene a șifonat grav relațiile dintre Kiev și cel mai fidel și fervent aliat al său, Varșovia.

Întâlnirea dintre președintele polonez, Andrzej Duda, și cel ucrainean, Volodimir Zelenski, programată pe 19 septembrie, în marja Adunării Generale ONU, nu a mai avut loc.

Duda a declarat că motivul anulării întâlnirii îl reprezintă decalajele dintre programele celor doi lideri.

Este evident însă că motivul real îl reprezintă înrăutățirea abruptă a relațiilor dintre cele două țări, după ce Polonia a anunțat că prelungește unilateral embargoul asupra importurilor de cereale din Ucraina, iar Ucraina a declarat că dă în judecată Polonia (împreună cu Ungaria și Slovacia) la Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

Unul dintre subiectele întâlnirii anulate era chiar embargoul.

După discursul pe care l-a susținut în fața Adunării Generale a ONU, președintele Duda a declarat ziariștilor:

„Ar fi bine dacă Ucraina nu ar uita că primește ajutor din partea noastră și că noi suntem o țară de tranzit dinspre și către Ucraina.”

O declarație acidă și chiar amenințătoare a făcut și secretarul de stat polonez din Ministerul de Externe, Szymon Szynkowski vel Sek, citat de publicația ucraineană Strana:

„Am dori să continuăm să sprijinim Ucraina, însă, pentru aceasta avem nevoie de sprijinul polonezilor.”

Vel Sek a explicat:

„Acțiunile Ucrainei nu ne impresionează, însă ele produc o anumită impresie asupra opiniei publice poloneze. Acest lucru se vede în sondajele de opinie, în nivelul de sprijin față de un ajutor suplimentar acordat Ucrainei. Iar acest lucru dăunează Ucrainei înseși.”

Ministrul le-a precizat ziariștilor prezenți la ONU că decizia Poloniei de a continua embargoul asupra cerealelor ucrainene este „implacabilă”.

Între Varșovia și Kiev a izbucnit un adevărat război economic. Ca represalii la embargoul polonez, Ucraina a anunțat că interzice importurile de legume și fructe din Polonia: ceapa, roșiile, varza și merele.

Până foarte de curând, Polonia a fost cel mai fervent, constant și fidel aliat al Ucrainei în războiul său cu Rusia.

Conflictele precum embargoul sau anunțul Varșoviei de a reduce nivelul de asistență socială pentru refugiații ucraineni au înveninat însă grav relațiile bilaterale.

În plus, pe 15 octombrie, în Polonia vor avea loc alegeri parlamentare, iar guvernul Morawiecki se confruntă cu o nemulțumire tot mai mare a polonezilor față de sprijinul uriaș acordat Ucrainei.

Însă dovada cea mai elocventă a deteriorării grave a relațiilor dintre Varșovia și Kiev îl constituie o altă declarație a președintelui Duda.

Adresându-se ziariștilor prezenți la New York, el a comparat Ucraina cu un om care se îneacă:

„Avem de-a face cu un om care se îneacă. Toți cei care au participat la o operațiune de salvare a unui om care se îneacă știu că este extrem de periculos, că te poate trage în adâncuri. Are o forță inimaginabilă, din cauza fricii sale, sub influența adrenalinei și poate pur și simplu să își înece salvatorul.”

Și Duda a adăugat:

„Cam așa este și situația dintre Polonia și Ucraina. Ucraina este atacată de Rusia, se află fără nici o îndoială într-o situație dificilă și se agață de tot ce poate.”

Iar președintele polonez și-a continuat imperturbabil atacul crunt ascuns în spatele pildei:

„Putem noi să ne supărăm? Desigur, ne putem plânge. Putem să acționăm pentru a ne proteja de răul pe care îl provoacă o persoană care se îneacă? Desigur, trebuie să acționăm pentru a ne proteja de răul pe care ni-l face, căci dacă persoana care se îneacă ne face rău și ne îneacă pe noi, nu va mai avea nici ea parte de ajutor. Trebuie deci să ne apărăm interesele, și o vom face în mod eficient și decisiv!”

Pilda oferită de Duda cu Înecatul care își ucide Salvatorul este doar o altă variantă a fabulei cu Scorpionul și Broscuța.

Atenție, România!