ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tehnologiile de supraveghere în masă aplicate în timpul pandemiei de COVID-19 nu au fost înlăturate. Dimpotrivă, au fost extinse în efortul de a impune controlul social la nivel mondial, avertizează Dr. Joseph Mercola într-o analiză, din care oferim, în traducere, a doua parte.
Prima parte poate fi citită AICI.

Supravegherea este o problemă globală

AP a obținut documente prin Legea privind libertatea de informare, documente care dezvăluie că țări din întreaga lume se angajează în supravegherea în masă a cetățenilor lor.

Mexic — În suburbia Huixquilucan din Mexico City, în timpul pandemiei a fost implementat un instrument de supraveghere care transmite autorităților locația, precum și apelurile video și audio live ale celor care fac apeluri de urgență. S-a spus că tehnologia este necesară pentru siguranța publică.

Pakistan – Țara a folosit servicii de spionaj militare și de informații pentru a crea o aplicație care să identifice persoanele infectate cu COVID-19, precum și pe cei din apropiere. Funcția Radius Alert a fost criticată pentru încălcarea confidențialității și expunerea utilizatorilor la urmărire și atacuri cibernetice.

Africa de Sud – Autoritățile au folosit în pandemie tehnologia dezvoltată pentru urmărirea braconierilor de animale sălbatice. Au fost impuse, în anumite orașe, restricții de circulație și au fost implementate tehnologii de „supraveghere inteligentă”, inclusiv de recunoaștere facială și scanere automate ale plăcuțelor de înmatriculare.

Indonezia — Aplicația eHAC a Ministerului Sănătății a colectat de la utilizatori date precum numere de pașapoarte, acte de identitate guvernamentale și statutul de testare COVID-19 ca o condiție pentru călătoria în sau în interiorul Indoneziei. Datele de la 1,3 milioane de persoane din aplicație au fost expuse la potențiale fraude pe un server deschis.

Singapore — Datele culese de aplicația Trace Together COVID-19 din Singapore sunt disponibile pentru forțele de ordine pentru a investiga anumite infracțiuni considerate grave.

În același timp, în India, tehnologiile de recunoaștere facială au fost folosite pentru a impune obligația purtării măștilor, poliția colectând imagini ale persoanelor care nu purtau măști sau care le purtau incorect.

Astfel de tehnologii au fost extinse rapid și după pandemie, iar acum un ofițer de patrulare poate scana aleatoriu fața unei persoane în public și poate folosi o aplicație pentru a verifica orice activitate criminală din trecut.

Potrivit AP:

„Comisarul de poliție [Hyderabad] C.V. Anand a spus că orașul a cheltuit sute de milioane de dolari în ultimii ani pe vehicule de patrulare, camere CCTV, pe aplicații de recunoaștere facială și urmărire a locației și pentru câteva sute de camere de recunoaștere facială, printre alte tehnologii alimentate de algoritmi sau de învățarea automată.”

De asemenea, în Australia au fost implementate aplicații pentru a colecta date și a notifica oamenii dacă se aflau în apropierea unei persoane care a fost testată pozitiv pentru COVID-19. Dar datele au fost colectate ulterior de agențiile de informații.

La nivel local, cetățenii foloseau o aplicație de check-in care îi anunța dacă a izbucnit un focar de COVID-19 în zona lor. Dar oamenii legii au folosit datele pentru anchete penale și pentru urmărirea contactelor.

Există teama că tehnologiile vor deveni un instrument pentru controlul social pe scară largă, în care datele referitoare la sănătate, informațiile despre locuințe, profilurile financiare și multe alte date sunt folosite pentru a crea un profil amplu al fiecărui individ de pe pământ.

„Astăzi supravegherea este prezentată drept un «panaceu» tehnologic la marile probleme sociale din India, ceea ce ne-a adus foarte aproape de China. Nu există nicio lege. Nu există garanții. Aceasta este o desfășurare generală a supravegherii în masă”, a declarat pentru AP Apar Gupta, directorul executiv al Internet Freedom Foundation din New Delhi.

Pandemia a accelerat colectarea de date în masă în SUA

În 2020, SUA au alocat 24,9 milioane de dolari către compania de software de analiză a datelor Palantir Technologies pentru a sprijini răspunsul la COVID-19 al Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din SUA. AP a relatat:

Documentele obținute de grupul pentru drepturile imigranților Just Futures Law în temeiul Legii privind libertatea de informare și remise AP au arătat că oficialii federali au analizat cum să colecteze date care depășeau cu mult informațiile legate de COVID-19.

Posibilitățile implicau integrarea „datelor identificabile ale pacienților”, cum sunt informații despre sănătatea mintală, despre consumul de substanțe și despre sănătatea comportamentală colectate de la case de îngrijire, adăposturi, închisori, unități de detoxifiere și școli.

De asemenea, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au achiziționat, în 2021, date despre locația telefoanelor mobile. Datele „despre mobilitate” au dezvăluit locațiile zilnice ale cel puțin 20 de milioane de telefoane mobile, prin „ID-urile dispozitivelor” furnizate de brokerul de date Cuebiq.

După cum a comentat pentru AP Scott-Railton de la Citizen Lab, „ceea ce a făcut COVID a fost să accelereze utilizarea de către stat a acestor instrumente și a acestor date și să o normalizeze, astfel încât să se încadreze într-o narațiune despre existența unui beneficiu public. Acum întrebarea este dacă vom fi capabili să evaluăm în mod corect utilizarea acestor date, sau acesta este Noul Normal?”

Ne urmăresc fiecare mișcare?

Măsurile aplicate pentru controlul autoritar și supravegherea în masă s-au extins în întreaga lume. Războaiele de decenii împotriva disidenței interne au implicat întotdeauna folosirea tehnologiei precum bazele de date, iar acum progresează către tehnologii cum sunt aplicațiile de recunoaștere facială și camerele utilizate pe scară largă.

De exemplu, guvernul chinez a alocat miliarde companiei de supraveghere video Hikvision, ale cărei camere s-au răspândit pe tot globul. Costurile scăzute ale acestora, datorită subvențiilor chineze, le-au permis să învingă concurența, dar au crescut îngrijorările că ele inaugurează un stat polițienesc și ar putea acționa ca o „ușă din spate pentru Beijing”.

Compania este capabilă să producă 260.000 de camere zilnic, ceea ce înseamnă două pentru fiecare trei persoane născute în fiecare zi.

În Marea Britanie, sunt în uz 6 milioane de camere - cele mai multe dintre ele fiind furnizate de Hikvision -, în timp ce prezența companiei a crescut și ea, de la 70 de membri ai personalului din Regatul Unit în 2018 la 128 în 2021.

Printre tehnologiile Hikvision utilizate pe scară largă în Marea Britanie sunt camerele care detectează căldura, aduse pentru a detecta simptomele COVID-19 în 2020.

La nivel mondial, milioane de camere Hikvision sunt în uz, fiind concentrate în marile orașe, inclusiv peste 750.000 de dispozitive în SUA.

Hikvision are, de asemenea, o filială în America numită EZVIZ, care are sediul în California și se autodescrie drept „un brand global al securității pentru locuințe inteligente”, care creează „o viață sigură, convenabilă și inteligentă pentru utilizatori prin dispozitivele sale inteligente, tehnologiile avansate bazate pe AI și serviciile cloud”.

Soluția pentru a ieși din această nebunie și pentru a vă proteja pe cât posibil confidențialitatea și libertățile personale este să nu renunțați în mod voluntar la controlul dvs.

Ei se bazează pe faptul că vă purtați telefonul mobil cu dvs. peste tot și adoptați și alte forme de control digital, cum sunt pașapoartele de vaccinare, dispozitivele inteligente și monedele digitale ale Băncii Centrale.

Când vi se oferă posibilitatea de a folosi cea mai recentă tehnologie care vă încalcă confidențialitatea, nu faceți asta.