ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ÎPS Teodosie a îndemnat răspicat credincioșii să nu se vaccineze la emisiunea "Dialog duhovnicesc" de la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, transmite Antena 3. VIDEO Radio Dobrogea mai sus.

Înaltul ierarh spune verde în față ce crede despre vaccinare. Întrebat de realizatorul emisiunii, preotul Eugen Tănăsescu, cum să reacționeze credincioșii dacă va fi obligatoriu Certificatul verde, ierarhul a transmis credincioșilor să se adreseze în masă Justiției.

Într-o dezbatere de zilele trecute prezentată în exclusivitate de ActiveNews, IPS Teodosie se pronunța total împotriva certificatului de vaccinare: Este un măr al discordiei. După vaccin unii au murit iar alții s-au îmbolnăvit din nou. Cum s-au imunizat? Sper că nu vor să ajungă și la Biserică. Libertatea e dată de Dumnezeu

„Este o frământare foarte intensă a oamenilor care nu acceptă vaccinul, mai ales că nu-i asumat de nimeni și are urmări negative. Nu vă speriați. Sunt foarte mulți avocați care vor să vă apere. Aveți tot dreptul de a alege", a spus ÎPS Teodosie.

Părintele Eugen Tănăsescu, menționand vâlva creată de niște trepăduși anticreștini împotriva Catedralei Mântuirii Neamului, a adus aminte cât au costat cele 120 de milioane de doze de vaccin cumpărate de Florin Cîțu, care încearcă constrângerea populației la vaccinare prin pașapoartele „Nazi Pass” chiar și în magazine, deși este deja DEMIS:  2 miliarde și 220 de milioane de euro!

Arhiepiscopul Tomisului, care a spus de multe ori că nu se vaccinează din motive medicale, a transmis oamenilor să se apere cu legile țării și ale Europei: „Nu acceptați să vă vaccinați. Sunteți apărați de Constituția țării și de legile europene!".

Emisiunea integrală poate fi urmărită AICI.

ACTUALIZARE:

Referitor la răspunsul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la anumite întrebări adresate de credincioși, în cadrul unei emisiuni realizate la Radio Dobrogea, răspuns ce a lăsat impresia că Arhiepiscopul Tomisului s-ar opune vaccinării, Arhiepiscopia Tomisului și IPS Teodosie, personal, precizează următoarele:

1.      Răspunsul IPS Teodosie se referea la presupusele restricții pe care autoritățile le-au anunțat, fie în România, fie în alte state, și care au îngrijorat pe unii ascultători. Afirmațiile Arhiepiscopului Tomisului nu trebuie scoase din context, ci înțelese în sensul în care ierarhul s-a pronunțat împotriva obligativității vaccinării sau constrângerii spre vaccinare a cetățenilor, prin diverse măsuri restrictive. Este un subiect care frământă societatea la nivel global, inclusiv pe credincioșii noștri, iar noi nu putem să ignorăm această dezbatere democratică și firească, despre drepturi și libertăți, în condițiile în care chiar autoritățile au o poziție oscilantă și contradictorie (odată spun că nu va fi obligatoriu, apoi spun că devine pe alocuri obligatoriu, sau că nevaccinații au drepturi restricționate).

2.      IPS Teodosie nu este un antivaccinist. Declarațiile anterioare o demonstrează. Ierarhul a afirmat deseori că el însuși s-a vaccinat cu diverse tipuri de vaccin, iar despre vaccinarea anti-COVID nici nu îndeamnă la vaccinare, nici nu poate opri pe cineva să se vaccineze, aceasta fiind o chestiune de specialitate medicală, asupra căreia Biserica nu are competența de a se pronunța. Îndemnul din emisiune de a nu se vaccina este exprimat în sensul de a nu se vaccina nimeni de frică (a și spus-o ierarhul), pentru că frica, teama, amenințarea cu iminența infectării, din păcate, au ajuns să facă parte din politicile de comunicare publică, generatoare de psihoze și isterii de masă. Trunchierea unui mesaj afectează înțelegerea lui deplină.

3.      Arhiepiscopul Tomisului nu este în contradicție cu Patriarhia Română. Recentul mesaj al PF Părinte Patriarh Daniel, în care îndeamnă stăruitor pe toți credincioșii și pe toți clericii să sporească rugăciunea pentru sănătate, să respecte măsurile de protecție recomandate de autoritățile medicale și să asculte îndemnurile medicilor ce lucrează pentru alinarea suferinței bolnavilor, este un mesaj cu care rezonează și IPS Teodosie și toată Arhiepiscopia Tomisului. Singura observație suplimentară și realistă pe care IPS Teodosie a făcut-o, în trecut și în emisiunea respectivă, a fost că, alături de autorități, nici lumea medicală nu are un mesaj unitar, unii medici fiind pro, alți contra vaccinării.

4.      Referitor la efectele negative ale vaccinării, afirmațiile IPS Teodosie s-au bazat atât pe informațiile apărute prin presă (reacții adverse și chiar decese, în urma vaccinării), cât și pe prospectele vaccinurilor, în care sunt prezentate unele date incomplete ale studiilor, efectele adverse precum și recomandările și interdicțiile de administrare a vaccinului.

În concluzie, Arhiepiscopia Tomisului afirmă, ca și producătorii vaccinurilor, că este alegerea și responsabilitatea fiecăruia să decidă, în acord cu medicii din jur, dacă se vaccinează sau nu.

În același timp, nu trebuie ca, pe fondul nelămuririlor și polemicilor din spațiul public, dar și al situației de criză din sistemul medical, să ne lăsăm antrenați în tentative de dezinformare și tensionare suplimentară și inutilă a spațiului public.

Libertatea de exprimare, inclusiv cea din presă, trebuie să se mențină la nivelul argumentelor logice și raționale, într-o comuniune frățească, un dialog civilizat și un efort comun de întrajutorare, spre găsirea soluțiilor de tratament și prevenție necesare depășirii crizei pandemice actuale.

Uneori și în Evanghelie se pot găsi lucruri aparent contradictorii, dar, care văzute în context mai larg, sunt în armonie.

 

Biroul de Comunicare