ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe rețelele de socializare circulă, zilele acestea, un videoclip în care senatoarea Diana Șoșoacă, invitată la una din emisiunile lui Luis Lazarus de la Zeus TV,  își dă cu părerea despre Sinodul din Creta. Pentru a-și întări poziția de acuzator al ierarhiei B.O.R., Șoșoacă face apel la autoritatea „duhovnicească” a falsului preot Adrian Singurov, adeptul Ortodoxiei Cuantice și al credinței în reptilieni și extratereștri... 

Menționăm că Adrian Singurov nu este recunoscut ca fiind preot de către nici o patrarhie ortodoxă din lume și nici de către Statul Român, așa cum se arată într-o adresă a Secretariatului de Stat pentru Culte1 [a se vedea și capturile de ecran la finalul articolului, după video, n. red.].

„V-ați vândut la Sinodul de la Creta, ăsta este adevărul! Mulți dintre voi slujiți lui Satana și știți foarte bine lucrul ăsta! Nu mă faceți să deschid emisiuni cu Luis despre Sinodul de la Creta și despre ce ați făcut! Hai să-l aducem pe părintele Singurov să ne spună ce s-a întâmplat la Sinodul de la Creta!”, spune „experta” Șoșoacă.

După ce s-a agățat de mari duhovnici și cunoscuți ierarhi (pr. Ioanichie Popescu, IPS Teodosie sau IPS Longhin Jar sunt doar câteva exemple) pentru a câștiga simpatia credincioșilor români și a-i atrage, ulterior, spre noua spiritualitate propovăduită, mai nou, chiar și la Trinitas TV de către ezoteristul Dorel Vișan2, senatoarea Șoșoacă pune la cale, împreună cu Luis Lazarus, organizarea unor emisiuni la Zeus TV, în care ereziile Sinodului din Creta să fie lămurite de nimeni altul decât „preotul” care, în 2018, a oficiat contrar canoanelor BOR o slujbă la procesul de incinerare a jurnalistului Andrei Gheorghe, argumentând că „peste milioane de ani și trupul îngropat și cel ars va arăta identic”3.

Fost preot canonic până în 2011, Adrian Singurov a părăsit BOR, pe motiv că învățătura ortodoxă este incompletă, întemeind o nouă credință numită „Ortodoxia cuantică”, un amestec de ortodoxie, concepții hinduiste și budiste, asezonat cu credința în clone, extratereștri și reptilieni (!). 

Într-una din emisiunile lui Luis Lazarus, acesta vorbește despre reptilienii „buni”: 

„Are comunicații cu ceilalți la un anumit nivel, nu este de acord cu ei. E, să zicem, un reptilian bun, în sensul că știe exact ce este. (...)  Au puterea gândului extraordinară, omul ăsta n-are nevoie să învețe tehnici de meditație, de antrenament psihotronic, de magie, de orice.”

În aceeași emisiune, Singurov face o propagandă ecumensită deșănțată, aruncând cu blasfemii asupra canoanelor: „Ne-au îmbâcsit cu prejudecăți și ne obligă să mergem pe niște clișee, în care, indiferent ce ai face și cum ai face, tu ești vinovat. Te face să crezi că ești vinovat, păcătos, nenorocit. (...) Dacă e să iei canoanele alea din punct de vedere logic, sunt mai rău decât îndrumarele astea de la școala de șoferie (...) Așa și cu canoanele, sunt absurde majoritatea.”

De altfel, Singurov însuși se declară „preot al lui Hristos și preot al lui Zalmoxis” și afirmă că rugăciunea părintelui Ghelasie isihastul nu cobora în inimă, după rânduiala athonită, ci avea o rânduială mai „evoluată”:

„Cine l-a cunoscut pe părintele Ghelasie isihastul, știe că rugăciunea lui nu cobora în inimă, după rânduiala athonită, ci avea o rânduială mai evoluată,  cobora din minte în gât, iar din inimă urca tot în gât, declanșând un sunet transcedental, de câmp torsionic, ca un urlet de lup, care deschidea ceruri, portaluri, apărea ceața și fierbea aerul în jur. Așa făceau și „Păzitorii Pragului” daci, zgrimintieși și kapnobatai care erau și păzitori ai focului veșnic și sfânt.”

De asemenea, „dreptcredinciosul” Singurov afirmă că nu e nicio opoziție între Hristos și Zalmoxis și că „Hristos a venit să-l reabiliteze pe Zalmoxis”:

„Sunt interese foarte mari să pună în opoziție pe Hristos cu Zalmoxis. Vă spun eu, nu există nici o contradicție. Asta o spun pentru că știu, nu pentru că am auzit. Am fost acolo, dincolo de Munte și de timp. Zalmoxis și-a trimis la Hristos pe cel de-al patrulea Mag, să-i ducă focul veșnic. Gaspar, Melchior și Baltazar au reprezentat școli esoterice din trei părți ale lumii, dar toate cu rădăcinile și sursa în Ramania, ulterior Dacia. Moise a studiat școala esoterică a Egiptului, învățături dezvoltate în școala Daciei cu 4000 de ani înainte. Hristos a venit să îl reabiliteze și pe Zalmoxis prin al său mag, care se separase de ceilalți trei. Lumina ce cobora în templul lui Solomon de sărbătoarea Paștelui ebraic era de origine divină dar pe linia Kogaion, Egipt, Moise, Solomon.”4

În ciuda poziției sale de contestatar al dogmelor și canoanelor și de inițiator al altei „ortodoxii”, Adrian Singurov vrea să ne convingă că se află totuși pe calea Adevărului, pe motiv că l-ar fi văzut și ar fi stat de vorbă cu... Dumnezeu! 
 
„În fața evidențelor, iertați-mă, dau cu toate cărțile de pământ, și i-aș întreba pe cerberii dogmelor dacă L-au văzut și au vorbit vreodată cu Cel căruia Îi apără dogmele? Pentru că eu L-am văzut și I-am și vorbit. Nu mai e timp de smerenie și discreție și nici de eleganță duhovnicească. Împărăția se câștigă cu luptă și dacă nu îndrăznim să zicem noi adevărul o să zică alții minciuna, care repetată va deveni un adevăr.” 5

Nu e greu de înțeles cărui dumnezeu i se închină Singurov și cine i s-a arătat celui care propovăduiește credința în zei... Mai greu este de înțeles ușurința cu care o parte din credincioșii români creditează persoane ca Diana Șoșoacă (care apare în fața tuturor drept o apărătoare a preoților prigoniți de ierarhia BOR), fără pic de discernământ și fără o minimă documentare în ceea ce privește adevăratele intenții ale New Age-iștilor.
 
Sinodul din Creta a fost contestat, pe bună dreptate, pentru adoptarea unor documente care aduceau atingere Dreptei Credințe prin recunoașterea calității de Biserică nu doar Bisericii Ortodoxe (singura care păstrează nealterat adevărul de credință), ci și celorlalte culte religioase. Ezoterismul practicat de oameni ca Șoșoacă și Singurov (cărora li se adaugă și alți adepți ai dacismului, precum Cătălin Berenghi, Dorel Vișan, Florian Colceag, Oreste Teodorescu etc.), care vor să aducă la același numitor toate religiile, sub stindardul unui dumnezeu impersonal, nu reprezintă altceva decât punerea în practică a documentelor contestate la Creta. În acest context, Șoșoacă spunea că nu are nevoie de Sfântul Andrei pentru că îl are pe Zalmoxis6.  

Curentul dacist face parte din curentul New Age aplicat sub pretextul revenirii la „strămoșii noștri dinainte de creștinism”, adică la credința în zei. Acest curent religios cu aparențe naționaliste este introdus în țările creștine sub masca întoarcerii la matcă, la străbuni. În Grecia se încearcă revenirea la Zeii Olimpului, în țările din nordul Europei la druizi etc. De altfel, păgânismul a invadat, anul acesta și Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveția), unde o femeie șaman, prezentată ca fiind „șef Putanny” din tribul Yawanawá din Amazon, a efectuat un ritual păgân în cadrul unui panel, după ce membrii au discutat despre „Climă și natură”7.

Dacă autorii lucrării „Antropologia vrăjitoriei și magiei negre agresive în Amazonia”, menționată de LifesiteNews8, Neil L. Whitehead și Robin Wright, afirmă că  practicile rituale ale vindecătorilor sunt strâns legate de atacurile din partea ucigașilor șamani și nu pot fi înțelese în afara acestora”, ne întrebăm ce consecințe ar putea avea practicile zalmoxiene ale lui Singurov, reper „duhovnicesc” al senatoarei Șoșoacă și al unora dintre simpatizanții acesteia?
 
În concluzie, credem că este de la sine înțeles faptul că toți cei care se asociază cu grupările ezoteriste (din care fac parte Diana Șoșoacă, Adrian Singurov, Dorel Vișan și alții) își asumă, implicit, și rătăcirile lor, devenind părtași la tentativele de destructurare a Bisericii Ortodoxe Române și la impunerea curentului New Age în România. 

 
 
 
 
 
 
Note: