ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pompierii din București au intervenit, în noaptea de luni spre marți, pentru a stinge un incendiu produs la două zile după hramul cel mare, la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena, situată pe bulevardul Basarabia - la Bariera Vergului, fosta Piața Muncii, actuala Eudoxiu Hurmuzachi.

ISU București-Ilfov a informat că s-a intervenit cu 8 autospeciale cu apă și spumă, 2 autoscări, o descarcerare și 1 mașină SMURD, de care nu a fost nevoie, slavă Domnului, pentru că nu au fost victime.

Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 10 metri pătrați în zona altarului, a informat sursa citată.

Interesându-ne, am aflat că se presupune că incendiul ar fi pornit de la o candelă de plastic de pe masa altarului. După presupusa topire a acesteia, a ars ce era pe masa altarului și focul a început să se extindă.

Părinții au spus că a fost și o minune de la o Icoană a Maicii Domnului Prodromița, care era asezată pe o pernă și perna a ars până la jumătate, focul oprindu-se în fața icoanei.

Catapeteasma e neatinsă, slavă Domnului!, dar altarul trebuie refăcut, ne-a transmis o credincioasă apropiată a ActiveNews. De asemenea, și Marian Grăjdan a informat asupra situației:

„Altarul Bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena de la Piața Muncii a ars, în pragul Înălțării Domnului!

Să nu lăsăm a fi mistuită și nădejdea credincioșilor din parohie și bucuria celor care au intrat, măcar o dată, în această biserică - una dintre cele mai mari din București, ctitoria unui Părinte cu viață sfântă, Constantin Sârbu (1905-1975)!

Orice sumă este de de ajutor, pentru a repara stricăciunile și a permite buna desfășurare sfintelor slujbe. Donațiile se pot trimite în contul:

PAROHIA PARCUL CALARASI

RO63 RNCB 0069 1485 3741 0001

Din rânduiala Domnului, Care lucrează mereu prin oameni, nădăjduim ca urmările incendiului să fie îndepărtate cât mai repede, iar biserica să scape și de aceste clipe de cumpănă, după cum a scăpat de demolare, acum 35 de ani.

Doamne, ajută!"

Biserica Parohiei Parcul Călă­rași, cu hramurile „Sfinții Împă­rați Constantin și Elena” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, ctitorie a Familiei Mareșal Antonescu, a fost târnosită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în 14 octombrie 2011.

Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la momentul din 28 iunie 1943, când a avut loc și ceremonia de punere a pietrei de temelie a bisericii, în prezența Mareșalului Ion Antonescu și a soției sale, Maria, a Reginei-mamă,
Elena, și a unui sobor de preoți, în frunte cu arhimandritul
Melchisedec, delegatul patriarhului Nicodim Munteanu, după cum scrie dr. Marian Nencescu într-un studiu privind ctitoria de la Bariera Vergului.

Din păcate, mărturiile fotografice despre acest eveniment lipsesc, întrucât, în 1988, organele de Securitate au dispus arderea întregii arhive, a listei donatorilor și a documentelor de construcție, susține autorul studiului. Atunci, se pare, s-a discutat și despre posibila ei demolare.FOTO din anii '80:

După 1990, Biserica a beneficiat și de instalarea unui frumos bust al Mareșalului Antonescu, pe bulevardul ce poartă numele provinciei românești eliberate de el, Basarabia, bust băgat apoi într-un coșciug de tablă de fostul premier PSD Adrian Năstase și ulterior îndepărtat ilegal de pe soclul său din curtea Bisericii.

ActiveNews a semnalat recent un studiu al istoricului MIrcea Suciu apărut în Evenimentul Istoric, sub titlul ION ANTONESCU, CTITOR DE BISERICI. Istoricul Mircea-Dorel Suciu în Evenimentul Istoric: Din Vatra Luminoasă (via Moscova!), în fața „Tribunalului Poporului”

Singurele mărturii ale ctitoriei sunt acum tabloul votiv și Pisania de pe zidul exterior al Bisericii, având următorul text:

Acest sfânt locaș început la aceste vremuri de grea cumpănă dar și de mare mândrie națională pentru țara noastră, se zidește ca mărturie nepieritoare a legământului sfânt pe care biserica noastră l-a avut din totdeauna cu neamul și țara noastră. Din Hrisovul de temelie. Mareșal al României Ion Antonescu, 28 iunie 1943.”

Bunii preoți ai parohiei organizează adeseori concerte caritabile, împreună cu grupul Tronos al Catedralei Patriarhale, în sfântul așezământ.

Vă îndemnăm și noi să donați pentru refacere sfântului altar la

PAROHIA PARCUL CALARASI

RO63 RNCB 0069 1485 3741 0001