ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, slujește în acest moment la Biserica Sfântul Cuvios Gherman din Constanța, alături de zeci de constănțeni, care se vede din imagini că participă cu emoție la Sfânta Liturghie (VIDEO AICI). Seara de joi, începând cu ora 21.40, IPS Teodosie este așteptat să oficieze Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.

Vedeți și IPS Teodosie mulțumește dobrogenilor pentru postul ținut și îi îndeamnă să se roage pentru Patriarhul Daniel și Sfântul Sinod. ”Ori de câte ori ne întâlnim ne întărim unii pe alții, atunci când ne rugăm împreună, sub oblăduirea Duhului Sfânt”

Slujba a început la orele 23.00, joi seară, și este preconizată să se încheie cel mai probabil după orele 2.30. Dimineața, Înaltul Ierarh tomitan urmează să participe la ședința Sfântului Sinod a BOR, care se ține chiar de ziua marilor sfinți dobrogeni, Sfântul Gherman și Sfântul Ioan Casian, sărbătoriți în anii bisecți pe 29 februarie.

Vedeți și A ÎNCEPUT! IPS Teodosie, Cetatea, securiștii și Biserica, între temele fierbinți ale emisiunii de dinainte de Sfântul Sinod, cu Iulian Capsali, Victor Roncea și Pompiliu Diplan de la Starea de Libertate, la ActiveNews - VIDEO 

Născuți în secolul I în nordul Dobrogei, în același sat, Sfântul Gherman și Sfântul Ioan Casian au pus bazele învățăturii în Casimcea și pe lângă Episcopia Tomisului.

Apoi au plecat la Constantinopol și au ales calea monahismului, venind la una dintre mănăstirile din sudul Dobrogei. Iarăși plecând în Egipt, pe malul Nilului, au învățat de la anahoreți traiul, dobândind darul rugăciunii neîncetate.

Călătorind împreună pe calea către Dumnezeu, Sfinții Gherman și Ioan Casian au învățat rugăciunea neîncetată de la părinții anahoreți din Egipt, iar apoi s-au călugărit la o mănăstire din Dobrogea. După aceea au propovăduit dragostea de Dumnezeu în Italia și Galia, învățându-i pe cei care abia pășeau pe același drum, scrie Doxologia. 

Închinându-se apoi la mormântul Mântuitorului, au petrecut o vreme într-o mănăstire din Constantinopol, fiind hirotoniți de Sfântul Ioan Gură de Aur, în apărarea căruia aveau să vină mai târziu. Sfântul Ioan Casian a devenit, astfel, diacon, iar Sfântul Gherman, preot.

După ce a întărit credința în Dobrogea, Italia și Galia, Sfântul Gherman, ajuns în Roma, și-a dat sufletul în mâinile Domnului. Iar Sfântul Ioan Casian, hirotonit și el preot la Roma, a mers în sudul Galiei, unde a înființat Mănăstirea „Sfântul Victor”, pentru bărbați, și Mănăstirea Mântuitorului Hristos, pentru fecioare, povățuindu-i pe cei care îi cereau acest lucru. Stăruind în dreapta credință, a trecut cu pace la cele veșnice, sfintele sale moaște aflându-se în Mănăstirea „Sfântul Victor” din Marsilia.

Sfinții Gherman și Ioan Casian să ocrotească slujitorii și credincioșii tomitani cu rugăciunile lor!