594 de eroi români de la Stalingrad vor fi reînhumați într-un cimitir de onoare din Rusia, cu prilejul Zilei Armatei României

Ziua Armatei României, 25 octombrie, va fi marcată în Federația Rusă printr-o ceremonie de reînhumare a osemintelor a 594 de militari români. Acțiunea se va desfășura în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoșka, inaugurat în anul 2015.
Militarii care vor fi reînhumați au murit în luptele de la Stalingrad (astăzi, Volgograd), în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Serviciul religios va fi oficiat, marți, de către un preot militar român.
Ministerul Apărării Naționale va fi reprezentat de o delegație condusă de secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul, informare publică și creșterea calității vieții personalului, Otilia Sava. La manifestare au fost invitați și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, oficiali din Federația Rusă și atașați militari străini acreditați la Moscova.
Proiectul de înhumare a osemintelor militarilor români într-un singur cimitir a fost demarat de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor încă din anul 2014. Inaugurat în anul 2015, cu prilejul Zilei Armatei României, Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoșka se întinde pe o suprafață de aproximativ 6.000 metri pătrați. Configurația acestui prim cimitir românesc de onoare din Federația Rusă este inspirată din modelul crucii latine – simbol primordial al creștinismului, al biruinței și al mântuirii. Forma crucii latine se regăsește atât în modul în care sunt configurate aleile, cât și în tipul monumentului comemorativ comun, amplasat în centrul platoului de ceremonii.
Crucea comemorativă are o înălțime de patru metri și este realizată din granit de culoare deschisă, iar la baza acesteia este fixată o placă din granit negru pe care este gravată inscripția: „In memoriam militarilor români căzuți în luptă la Stalingrad". În partea superioară a aleii centrale și de-alungul aleii transversale sunt montate 22 de plăci de granit negru pe care sunt inscripționate numele localităților din regiunea Volgograd și zona Kalmîkia în care au existat cimitire de campanie românești, de unde s-au exhumat sau urmează să fie exhumate osemintele eroilor români care vor fi aduse la Rossoșka.
Pe timpul Campaniei din Est (iunie 1941 – martie 1944), Armata Română a fost încadrată în planul de luptă al Wehrmacht-ului, pe flancul de Sud: Ucraina-Crimeea-Marea Azov-Don-Stalingrad-Caucaz. În noiembrie 1942, trupele românești dețineau pozițiile cele mai vulnerabile de pe linia Donului și în Stepa Kalmîkă, cu o slabă posibilitate de acoperire, o sumară înzestrare tehnică și aproape fără rezerve, iar contraofensiva sovietică a condus la grele pierderi în rândul acestora, astfel că, pentru intervalul 15 noiembrie 1942 - 15 martie 1943, estimările indicau 15.566 morți, 67.183 răniți și 98.692 dispăruți.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Marian Munteanu: Adevărul despre Piața Universității 1990, la 35 de ani. VIDEO

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

24 aprilie: GENOCIDUL asupra armenilor din Turcia. Aproape 1,5 milioane de oameni au pierit și TOȚI AU FOST CANONIZAȚI CA MARTIRI

Piața Universității 35: Mai bine haimana, decât trădător, Mai bine huligan decât dictator, Mai bine golan decât activist, Mai bine mort decât comunist!

RADU GYR din MANUSCRISE: Vasile Voiculescu avea o figură de sfânt bizantin cu mâinile subțiri cu degete lungi, desprinse parcă dintr-o icoană. MĂRTURISIRI la 62 de ani de la plecarea la Domnul - 26 aprilie 1963

Sinaxarul demnității românești: 27 aprilie, TRAIAN TRIFAN. ”Lupta noastră nu este limitată în timp, ci permanentă”
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (3)