Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, discurs APLAUDAT minute în șir despre existența conștiinței de neam la români, pe vremea lui Mihai Viteazul. Ce au făcut ungurii ca „să se înspăimânte acești valahi și să nu se mai unească niciodată cu cei de peste munți”
Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, academicianul Ioan Aurel Pop, este unul dintre cărturarii de frunte ai României contemporane.
Istoricul este unul dintre puținii intelectuali români care își exprimă punctele de vedere fără patimă, întotdeauna însoțit de argumente. Unul dintre discursurile cele mai cunoscute ale lui Ioan Aurel Pop este, fără îndoială, cel rostit la deschiderea primului Congres al Istoricilor Români, eveniment despre care ActiveNews a relatat aici.
Cu câteva zile înainte de impresionantul discurs de la Cluj Napoca, academicianul Ioan Aurel Pop a fost prezent la cursurile Universității Populare „Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte, acolo unde a abordat numeroase teme. Unul dintre cele mai apreciate expuneri a fost legată de Actul Unirii de la 1599-1600, înfăptuite de Mihai Viteazu.
În aproape jumătate de oră, academicianul Ioan Aurel Pop a arătat care au fost principalele măsuri luate de Mihai Viteazul în timpul scurtei sale domnii. Mai important însă, este demonstrația, sine ira et studio, că românii aveau conștiință de neam în secolul XVI.
În acest sens, prof. Pop a dat mai multe exemple, între cel al cronicarului maghiar István Szamosközy. Înainte de a ajunge pe tronul transilvan, acest cronicar îl lăuda pe Mihai Viteazu, considerându-l „ speranța Europei în alungarea turcilor de pe continent".
„După ce a trecut din Ardeal nu l-a scos din valahul și tiranul. Iar populația românească, în întregul său, după ce înainte o prezentase ca glorioasă rămășiță a romanilor pe teritoriul Daciei, devine leneșă, murdară, înclinată spre tâlhării și prădăciuni”, a spus Ioan Aurel Pop.
Rectorul continuă cu citarea unui fragment din același cronicar, care sună astfel: „Într-adevăr, la vestea luptei nenorocite de la Șelimbăr, la vestea care s-a răspândit în întreaga țară, natio vallahorum - e ciudat că românii nu erau o națiune (nota Ioan Aurel Pop) , dar el zice: Națiunea românilor care locuiește în fiecare dintre satele și cătunele Transilvaniei - zic națiune în sens politic, românii nu aveau voie să poarte acest nume și totuși!, cronicarul spune (nota Ioan Aurel Pop): Națiunea românilor care locuiește în fiecare dintre satele și cătunele Transilvaniei complotând peste tot cu poporul venit de peste munți, și atât împreună cât și separat, au predat de-a lungul și de-a latul țării. Căci încurajați de încrederea că aveau un domn din națiunea lor au ocupat drumurile și și-au dat în petec pretutindeni”.La 1599. Cum stăm atunci cu unitatea românească? Oare chiar să nu fi fost nimic?"
Finalul a aparținut unui citat din Nicolae Iorga, sala aplaudând minute în șir după încheierea discursului.
3 august 1601: Marea VICTORIE a lui Mihai Viteazul: Bătălia de Guruslău
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
Istoria se rescrie sub ochii noștri! Universitatea din Nottingham a scos din programă termenul ”anglo-saxon”
Claudiu Târziu de la AUR: Îmi exprim deplina solidaritate cu preoții și credincioșii ortodocși români din Cernăuți
7 septembrie: ZIUA CÂND AM PIERDUT BALCICUL. Cedarea Cadrilaterului către Bulgaria. Știați că a existat o tentativă de rezistență armată românească?
1 septembrie 1944: Se stinge din viață marele scriitor naționalist Liviu Rebreanu, romancier, dramaturg, cronicar și academician. CONTROVERSA MORȚII nici azi nu a fost elucidată
Cea mai mare statuie creștină din lumea va fi înălțată în Brazilia. Îl reprezintă pe Arhanghelul Mihail
Astăzi se împlinesc 146 de ani de la ratificarea Tratatului de la Berlin, în urma căruia România pierdea sudul Basarabiei
Recomandările noastre
Secțiuni: Istorie
Persoane: Ioan Aurel Pop Mihai Viteazul
Locații: Cluj-Napoca
Subiecte: Istoria Europei Istoria României Marea Unire
Organizații: Universitatea Babeș-Bolyai
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)