ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Declarațiile ambasadorului american de la Chișinău privind unirea Basarabiei cu România, dar și negarea identității românești a moldovenilor nu l-au lăsat indiferent pe Lucian Boia.

Cum afirmațiile lui James Pettit i-au cântat în strună fostului activist al PCR, acesta a sărit imediat să întărească poziția reprezentantului SUA de la Chișinău, afirmând că „Basarabia nu e România”.

Contactat de Realitatea TV, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, academicianul Ioan Aurel Pop s-a arătat dezamăgit de afirmațiie lui Boia, despre care a spus că a renunțat la armele meseriei de istoric.

„Sunt dureroase, pe mine mă dor teribil aceste afirmații, eu cred că trebuie să ne pregătim.. O să aniversăm o sută de ani de la  Marea Unire. Și apar asemenea derapaje care pe mine mă deranjează teribil. Dacă cineva spune că Republica Moldova nu este România, faptic și juridic are dreptate(...) Eu vă întreb altceva: dacă un stat vecin cu noi are același steag aproape ca noi, are limba națională, dacă are și leul ca monedă națională, până nu demult a avut și imnul nostru, dacă ascultă doine, ca noi, cum pot eu să spun, într-un moment, că nu e același lucru?”, s-a întrebat prof.Pop.

Rugat să precizeze dacă crede că există o intenție a lui Boia în a enunța aceste "derapaje", Pop a mai completat:

„Nu, cărțile sale din ultima vreme sunt fascinante, dar ele sunt panseuri de viata, dar eu nu cred ca în ultimele 3 decenii a intrat în arhive, iar un istoric care nu studiază arhiva... El a renunțat la armele meseriei, dar nu se mai cheamă istorie(...) Ele sunt luate drept adevăr istoric și este greșit”.

Silvian-Emanuel Man, istoric: Alexandru Ioan Cuza nu era mason. După 1989 a fost o modă ca marile evenimente politice ale istoriei noastre să fie prezentate ca și cum ar fi realizări ale francmasoneriei