ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Coriolan Steer (n. 1879, Tășnad, județul Satu Mare – d. 1924, Tășnad, județul Satu Mare), proeminent luptător român pe tărâm național în Transilvania. Liceul la Oradea și la Beiuș, student la Academia de Drept din Oradea, este exmatriculat de autoritățile ungare pentru manifestarea atitudinii sale militante pentru cauza națională românească, informează Historicana citată de ActiveNews.

Redăm pagina de memorie despre bunicul cunoscutei luptătoare pentru drepturile românilor Olivia Steer,  o demnă moștenitoare a bunicului ei:

„Pe fondul accentuării tendinței de asimilare a celorlalte naționalități din partea de est a Imperiului Austro-Ungar, Coriolan Steer, în anul 1899 student la Drept la Cluj, unde se mutase după exmatricularea de la Oradea, se avântă și mai puternic în lupta națională. Continuând această luptă, împreună cu alți doi colegi (Ioan Scurtu și George Novacovici), depune în mod simbolic și profund sfidător față de autoritățile timpului o coroană pe mormântul lui Avram Iancu de la Țebea, tocmai în noaptea de 31 decembrie 1899/1 ianuarie 1900.

Cununa de lauri era împodobită cu tricolorul românesc și purta inscripția "Tinerimea română, lui Avram Iancu. Dormi în pace, noi veghem”. Descoperiți rapid de autorități, cei trei au fost oprimați de către acestea în cel mai înalt grad, întreaga lor viață ulterioară fiindu-le marcată de acest eveniment.

Nu doar că au fost exmatriculați din facultate, dar li s-a intentant un process răsunător în epocă, ceea ce le-a atras o profundă simpatie în rândul populației românești. Mutat la Viena pentru a-și putea continua studiile, Coriolan Steer își obține doctoratul în Drept în anul 1903.

Lucrează apoi în cabinetele de avocatură ale lui Ioan Ciordaș, martirul Bihorului și Ștefan Cicio-Pop, unul dintre fruntașii viitoarei Mari Uniri de la Alba Iulia din anul 1918. Își deschide cabinet de avocatură la Tășnad și se implică în lupta politică, în anul 1906 candidând ca reprezentant al românilor din cercul electoral Tășnad.

Nici el, nici vreun alt candidat al românilor nu reușește să fie ales, din cauza presiunii și mașinațiunilor autorităților. În anul 1907 a fost unul dintre organizatorii adunării naționale românești de la Șimleul Silvaniei, județul Sălaj, care a protestat împotriva legii de maghiarizare a învățământului confesional românesc.

A fost membru ASTRA, în activitatea căreia s-a implicat profund. Participă la constituirea Băncii "Vulturul” din Tășnad (1908), care susținea interesele românești din zonă. Participă la Primul Război Mondial ca ofițer în armata austro-ungară.

În luna noiembrie 1918 organizează la Tășnad Comitetul Național Român și la 1 Decembrie 1918 participă ca delegat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, fiind ales membru în Marele Sfat Național. Vânat de trupele inamice pentru participarea sa la Marea Adunare Națională, este nevoit să se refugieze pentru a-și salva viața.

În 1919 este ales senator în Parlamentul României Mari. Se îmbolnăvește în anul 1922 și moare în anul 1924. În anul 2000 a fost dezvelit bustul său în centrul localității Tășnad”, mai informează sursa citată.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews