ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poți să fii cel mai bine vândut scriitor din lume, din toate timpurile: de blestemul Corectitudinii Politice tot nu scapi!

Mama crimei perfecte, a lui Hercule Poirot și Miss Marple, a fost vârâtă și ea în Patul lui Procust al Corectitudinii Politice, chitit să măcelărească toată cultura britanică.

Ca și în cazul integralei James Bond a lui Ian Flemming sau al cărților pentru copii ale lui Roald Dahl, pentru operațiunea de măcelărire a operei Agathei Christie a fost folosit un grup de așa-ziși „cititori sensibili” care au semnalat cuvintele, expresiile sau pasajele ce i-au deranjat, informează Daily Telegraph.

Astfel, au fost tăiate sau modificate orice fel de referiri la etnicitate, cum ar fi descrierea unui personaj ca fiind negru, evreu sau țigan.

Au fost șterse inclusiv expresii ca„marmură neagră” pentru descrierea unui bust de femeie, sau „temperament indian” la caracterizarea unui judecător.

A fost cenzurat și cuvântul„oriental”, ca să nu mai vorbim de „nigger”, a cărui vânătoare prin literatura clasică a început de peste două decenii.

Nici cuvântul „băștinași” nu avea cum să scape, el fiind înlocuit cu anostul „localnici”.

Pentru a vă face idee cum arată noua ediție, iată o frază din faimosul roman „Moarte pe Nil”, în care Doamna Allerton se plânge că este hărțuită de copiii băștinașilor.

Înainte de cenzură:

„Se întorc din nou și se uită, se uită, iar ochii lor sunt pur și simplu dezgustători și nasurile lor la fel. Nu cred că îmi plac cu adevărat copiii.”

Și după cenzură:

„Se întorc din nou și se uită, se uită... Nu cred că îmi plac cu adevărat copiii.”

Iar în noua variantă a romanului „Un mister caraibian”, fraza în care Miss Marple este încântată că un angajat al hotelului i-a zâmbit cu „niște dinți albi atât de frumoși” a fost ștearsă cu totul.

Pentru că „dinții albi” puteau induce ideea unui ten închis.

Potrivit Guinness World Records, Agatha Christie este scriitorul de ficțiune cel mai bine vândut din toate timpurile, cu peste două miliarde de exemplare.

Tot ea este și autoarea piesei de teatru cu cele mai multe reprezentații neîntrerupte din istorie: Cursa de șoareci a avut premiera la West End din Londra, în 1952, și s-a jucat fără întrerupere până în martie 2020, când spectacolele au fost oprite din cauza pandemiei.

Reprezentațiilr au fost reluate în mai 2021.