ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prolog:

E în aer. Poți s-o simți. E în creștere exponențială. Tensiunea dintre oameni își face simțită prezența la tot pasul.

Mă întreb de unde vine această forță malefică care ne poate învrăjbi într-o clipită după o viață de prietenie, armonie, iubire...

Ne împarte în două tabere. La asta am fost reduși. E oare cu putință?

Cu toții avem câte un frate, un văr, un părinte, un amic sau mai multe specimene dintr-astea pe care pur și simplu nu poți să le mai suporți. Sunt îndărătnici, au idei fixe, nu înțeleg nimic din ce se întâmplă în jurul lor. Ne vedem doar la evenimentele obligatorii din familie sau din comunitate, nu schimbăm nicio vorbă ca să nu iasă scandal, le evităm privirea și le trimitem SMS de ziua lor.

Nici nu mai știm de la ce ne-am luat. De exemplu eu cu frate-miu petreceam foarte mult timp împreună: mergeam cu copiii la pescuit, eram nedespărțiți la sărbătorile din familie până într-o zi când el a început s-o dea cu Donald Trump - eu cu Hillary Clinton, el cu Brexit - eu cu UE, el cu Dragnea - eu cu Salvați, eu spitale - el catedrale, au lipsit 80 de centimetri (sau cât o fi avut masa dintre noi la aniversarea părinților de anul trecut) ca să nu ne luăm de gât.

Am plecat trântind ușa, de-mi pare rău și acuma că fiind în inferioritate numerică (părinții sunt de partea lui) le-am strigat alor mei printre dinți: Raț-ai dreacu de comuniști!

Eu am fost mereu farul călăuzitor al familiei. Fiind mai mare, am fost primul student din casă. După facultate - medicina la particular - mi-am continuat educația la o mare corporație americană (cursuri de vânzări) - el a rămas un mic ingineraș la o firmă de provincie. Eu am mers mai departe cu dezvoltarea personală - Merchandiser, apoi Area Sales Supervisor. Ședințe anuale la Poiana Brașov, telefon de fițe, Renault nou, ce mai! Viață la castel!

El toarnă betoane pe ploaie și pe vânt într-un cătun din Moldova conduce un Golf și doarme în container fără Netflix. Te duce capu, frățică...

Îmi pare rău că s-a stricat relația, dar frățiuera luat-o razna de tot.

Nimic nu-i convine, de la încălzirea globală până la BLM sau LGBTQIȚ sau vaccinarea cu doza a patra - e Toma Necredinciosul. Dacă nici în știință nu crezi, atunci unde ajungem frățică? Iar la pupat moaște?

Precis e mâna lui taică-su! Bucățică ruptă. Aceleași idei fixe, aceleași dume ponosite cu nu ne vindem țara, să nu vindem pământ străinilor. Dar ce-o să facă străinii cu pământul? O să-l ia acasă în ciubăr? Numai aberații!

Duminică cică trebuie să mergem la Grădina Botanică cu toată familia la o expoziție de flori. E o pasiune de familie. Coach-ul meu personal a zis că e bine să particip la o sesiune de bondingcu familia.

Nu știu de ce dar, dacă le plac lor -comuniștilor - florile, mie parcă au început să nu-mi mai placă.

La naiba - nu mă duc! Luați-vă florile și băgați-le...

Până la urmă, așa se crează majoritatea într-o democrație. Și așa trec zilele, lunile, anii, ne însingurăm, îmbătrânim și rămânem soldați devotați unei cauze străine despre care nici nu știm cum a apărut...

Prețul însă atinge valențe faustiene.

Oare merită?

Epilog:

Cum nu vii tu, Țepeș doamne, ca punând mâna pe ei,

Să-i împarți în două cete: în smintiți și în mișei.

Și în două temniți large cu de-a sila să-i aduni,

Să dai foc la pușcărie și la casa de nebuni...

(Mihai Eminescu- Scrisoarea a III-a)

Costin Știrbu

Autorul e câștigătorul Premiul III la Concursul de Eseuri ActiveNews - Era Covid și Marea Resetare - starea actuală, perspective, soluții, categoria SCHIȚE cu materialul SEIZMUL


Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews