Expoziția de icoane tradițional ortodoxe "Anastasis", găzduită luna trecută de sala Cuhnia a Palatului Mogoșoaia, va continua la sala Europa Christiana a Palatului Patriarhal din București, în perioada 8-17 mai. Vernisajul expoziției va avea loc chiar de Ziua Europei, 9 mai, de la ora 12:30, în prezența gazdei evenimentului, Patriarhul Daniel, care va rosti un cuvânt de binecuvântare. 

Timp de 10 zile, în sala "Europa Christiana" a Palatului Patriarhiei Române, își vor expune lucrările iconari români (laici, preoți și monahi din țară, din Sfântul Munte și din diaspora românească), într-un demers care își propune să descopere publicului rostul tradiției iconografice, teologia icoanei și rolul educațional și duhovnicesc pe care aceasta îl are în viața noastră.

„Icoana este o teologie a frumuseții, o oglindă înduhovnicită și o revelație dumnezeiască. Ancorată adânc în Tradiție, ea a găsit mereu, în funcție de cerințele Bisericii, noi metode de expresie. Privind în timp, observăm o continuitate harică a acesteia. Reluarea vechilor modele, asemenea bizantinilor, constituie cel mai vechi și trainic mod de a duce mai departe moștenirea atât de bogată a Ortodoxiei și de a asigura sămânța cea bună care dă rod. Expoziția Anastasis își propune să ofere vizitatorilor ei o modalitate de a vedea icoana în contemporaneitate și de a înțelege, prin icoanele nou pictate, legătura tainică cu trecutul”, afirmă organizatorii

În cadrul evenimentului similar din luna aprilie de la Palatul Mogoșoaia, preotul Răzvan Florin Gască, absolvent de masterat în teologia icoanei la Institutul „Saint Serge” din Paris, totodată unul dintre iconarii de pe afișul expoziției Anastasis, a deslușit însemnătatea tradiției iconografice: „Icoana, ca să exprime un adevăr de credință, are un limbaj anume, un vocabular și niște reguli gramaticale. Din acest limbaj face parte și aurul”, a afirmat pr. Gască, în prezent paroh al Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași” din Wiener Neustadt. „Nu este o chestiune de lux, ci pentru a exprima că Dumnezeu este lumină care vine să ni se împărtășească. Dumnezeu, Care ni S-a dat în icoană, Se vrea trăit”.

Și de această dată, ActiveNews are onoarea să fie partener media al expoziției care va fi vernisată joi, 9 mai, la ora 12:30 în sala "Europa Christiana" din Palatul Patriarhiei Române.

Expozanți: 
parintii Manastirii Vatopedi, Sf. Munte Athos
pr. Loukas - Manastirea Xenofont, Sf. Munte Athos
pr. Iacov - staretul chiliei Sf. Tihon de Zadonsk, Sf. Munte Athos
pr. Ilie - Manastirea Slanic de Arges
Maicile de la Manastirea Diaconesti
pr. Razvan Gâsca
Cristian Badalan
Razvan Badescu
Mihaela Badescu
Cristina Balatchi
Elisabeta Bonef
Laurentiu Bozga
Marius Ghinescu
Maria Mirea
Mihai Neaga
Sorin Nicolae
Alexandru Nicolau
Costel Olarean
Bogdan Popa
Daniel Poterașu
Andrei Raileanu
George Rascanu
Bogdan VerdeșDragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews