ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miercuri, 30 martie, la Jockey Club de la ora 17:00 ar fi urmat să aibă loc întâlnirea dedicată Centenarului nașterii scriitorului Vintilă Horia, în organizarea Institutului de Investigare  a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Evenimentul s-a amânat, însă, a afirmat președintele IICMER, Radu Preda, în exclusivitate pentru ActiveNews

"Din motive organizatorice, la rugămintea celor de la Jockey Club, acțiunea se amână pentru miercuri 6 aprilie, în același loc și la aceeași oră. Nu se pune problema de a anula evenimentul", ne-a declarat profesorul Radu Preda.

Luni, scriitorul Laszlo Alexandru redactse o scrisoare deschisă prin care îi cerea premierului Cioloș să demită conducerea IICMER, tocmai pentru că organizează acest eveniment. Laszlo Alexandru l-a acuzat pe Vintilă Horia pentru câteva articole din tinerețe, majoritatea scrise înainte de al doilea război mondial.

Radu Preda a specificat că această amânare nu are nicio legătură cu așa-zisul protest.

"Se poate specula orice, nu pot pune căluș opiniei publice. Dar nu știu ce anvergură a avut acțiunea la care faceți referire", a conchis directorul executiv al IICMER.
 
Recent, Consiliul Local Segarcea i-a retras lui Vintilă Horia - singurul autor român care a fost distins, în noiembrie 1960, cu prestigiosul premiu Goncourt pentru romanul „Dieu est né en exil” - titlul de cetățean de onoare acordat post-mortem, la presiunile Institutului "Elie Wiesel".