ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul General al capitalei, Gabriela Firea, i-a oferit Patriarhului Daniel titlul de cetățean de onoare al Municipiului București, în sala „Muzeul Patriarhilor” a Reședinței Patriarhale, joi, începând cu ora 18:00. Hotărârea acordării acestei distincții fusese adoptată în ședința din 31 ianuarie 2019 a Consiliului General al Primăriei Municipiului București, informează agenția de știri Basilica

La ceremonia de joi de la Reședința Patriarhală, Gabriela Firea a fost însoțită de o delegație a Primăriei Bucureștiului, din care a făcut parte și George Ivașcu, fostul Ministru al Culturii și Identității Naționale. În actul de „Laudatio” au fost evidențiate activitatea academică și pastorală a Patriarhului României.

„Am imensa onoare să înmânez titlul de cetățean de onoare al Municipiului București – capitala României, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”, a afirmat Gabriela Firea în momentul în care i-a oferit Patriarhului Daniel titlul de cetățean de onoare al Capitalei.

Primarul Bucureștiului a menționat că a făcut „din tot sufletul” propunerea către Consiliul General al Municipiului București pentru acordarea distincției, amintind „contribuția imensă a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române la spiritualitatea și educarea poporului român”, sprijinul acordat „pentru toate categoriile vulnerabile, pentru copii, vârstnici, bolnavi, pentru familii” și „toată implicarea în viața societății noastre românești și a comunității din capitala României”.

„Pentru toate aceste lucruri, gestul nostru este prea mic, iar cuvintele, prea sărace. Simbolul este important însă”, a concluzionat primarul Gabriela Firea.

La rândul său, Patriarhul Daniel a afirmat că este „foarte recunoscător pentru acest titlu deosebit”, care aparține deopotrivă și Bisericii.

„Această onoare nu este acordată doar nouă, ci și Bisericii Ortodoxe Române, pentru că, împreună cu toți colaboratorii de la Centrul Eparhial și de la Centrul Patriarhal, am încercat să aducem o contribuție la dezvoltarea culturală, spirituală, socială a Capitalei în timpul patriarhatului de acum”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a mulțumit pentru buna cooperare existentă între Patriarhie și Primărie „în domeniul cultural, social-filantropic și edilitar”.

„Avem în vedere o mulțime de biserici din oraș care au fost consolidate sau restaurate, unele chiar construite din temelie, iar în mod deosebit apreciem, cu multă recunoștință, contribuția pe care Primăria Generală și Consiliul Municipal au arătat-o la construirea Catedralei Mântuirii Neamului”, a declarat Patriarhul Daniel, menționând totodată angajamentele de viitor și noțiunea de coresponsabilitate.

„Toate acestea ne angajează și mai mult în prezent și în viitor pentru că nu se poate pretinde de la un oraș să fie din ce în ce mai frumos, dacă nu contribuim fiecare dintre cetățeni, în special cei ce au responsabilitatea conducerii instituțiilor administrative și culturale”, a concluzionat Întâistătătorul Bisericii.