Străinii dețin aproximativ 40% din din suprafața arabilă din România. Conform unui raport realizat pentru comisia europeană de agricultură, 5.3 milioane de hectare de teren arabil sunt exploatate de străini. 

Studiul realizat de Transnațional Institute pentru Comitetul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, citat de Știrile TVR, arată că 3% din terenul arabil al țării noastre aparține cetățenilor străini din Uniunea Europeană, iar 10% persoanelor din alte state.

Mai mult, datele Eurostat arată că România este țara cu cel mai ieftin teren arabil din spațiul intracomunitar.

Olanda a avut în anul 2016 cele mai ridicat preț din Uniunea Europeană la achiziționarea unui hectar de teren arabil, 63.000 euro, în timp ce România este țara cu cel mai ieftin teren arabil, în medie 1.958 euro, mai arată datele publicate de Eurostat.

Potrivit studiului comandat de Comisia Europeană, firmele care au suprafețe uriașe de teren reprezintă o amenințare pentru agricultură familială și pentru economia locală.

De asemenea deputați și europarlamentari au tras un semnal de alarmă asupra faptului că dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole nu este reglementat mai strict. Deputatul Daniel Gheorghe avertizează că vânzarea masivă a terenurilor către cetățenii străini se transformă treptat într-o amenințare la adresa securității alimentare a României, în timp ce, europarlamentarul PNL Daniel Buda spune că, românii vor ajunge curând căpșunari la ei acasă,dacă nu se intervine legislativ.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews