ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 

Erwin Albu, un agricultor din Codlea, judeţul Braşov, a dorit să demonstreze că românii sunt cinstiţi şi chiar dacă fructele, legumele, ouăle sau florile lui nu au preţul afişat, cumpărătorii lasă o anumită sumă de bani drept contravaloare.Modalitatea aceasta de vânzare se numeşte "howlala" în germană. Erwin Albu a văzut în satele din Germania cum fermierii îşi lasă marfa nesupravegheată la poartă, să se vândă de la sine, în timp ce ei lucrează pământul. 

Erwin a pus bazele "autoservirii pentru oameni cinstiţi". Clienţii îşi aleg fructele şi legumele, le cântăresc şi "donează" o anumită sumă de bani, cât consideră ei că ar trebui să coste produsele. Erwin le pune la dispoziţie oamenilor chiar şi bicicleta lui pentru a-şi duce produsele acasă şi până acum, niciun client nu a furat de pe taraba lui. El a lăsat pe timpul nopţii marfa la poartă, iar dimineaţa a găsit în cutia poştală 18 lei. După un experiment de o zi, Erwin a câştigat 120 de lei şi se declară mulţumit de rezultatele experimentului "social".
 
"În România, după ce că au fost oropsiți deja de invazia de supermarketuri cu mărfuri de import și fiscalizări peste fiscalizări și standarde europene și reguli, deja le este frică țăranilor să mai scoată un sac de cartofi la poartă să poată să vândă să își mai plătească vreo taxă sau vreun medicament. Tocmai asta este soluția pentru a contracara supremația absolut periculoasă a supermarketurilor și pentru salvarea satului românesc, a țăranilor și micilor gospodari: achiziționarea de produse locale, lanț scurt de desfacere, deschiderea a cât mai multor puncte de vânzare din gospodării și reglementarea minimală a acestui tip de comerț de subzistență, fără a mai da bătăi de cap și coșmaruri celor care vând un kilogram de cartofi din grădina proprie", spunea Albu după ce a revenit din Germania.
 
 
În luna martie, Erwin Albu a anunțat că renunță să mai plătească taxe și impozite autorităților locale din Codlea, orașul său de reședință. În schimb, Albu a spus că va presta muncă în folosul comunității. Decizia sa este motivată de faptul că banii vărsați la buget îi pot tenta pe aleșii locali.