Acum o lună, la pompa unei benzinării OMV din Graz, Austria, prețul unui litru de motorină era de 1,159 de euro. În aceeași perioadă, la pompa aceleiași benzinării, dar de la Cluj Napoca, prețul era de 1,23 euro/litru la cursul valutar leu/euro din 4 aprilie 2018.

Comparația a fost făcută de un cititor, Mircea Morar, care ne-a trimis imaginile spre comparație. Aceasta se întâmplă deși Austria are zăcăminte infime de petrol: în timp ce România are estimat în jur de 600 de milioane de barili, austriecii mizează pe doar 43 de milioane. 
 
Mai mult decât atât, un raport financiar remis Bursei arăta că 50% din profitul net al OMV provine de la Petrom. Într-un interviu acordat Hotnews, șeful OMV, Rainer Seele, afirma că firma sa nu a resimțit în niciun fel instabilitatea politică de la Bucureși, iar punctul de stabilitate în România îl reprezintă președintele Iohannis, cu care se bucură că poate discuta în limba sa maternă, germana.
 
OMV este implicat în proiectul BRUA, cel care va lega gazul românesc din Marea Neagră către Austria și Ungaria. Ziarul Financiar a atras atenția asupra vitezei cu care se desfășoară acest proiect, despre care jurnalistul Sorin Pîslaru spunea că depinde viitorul energetic al României.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews