ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un număr de 31 dintre cele 46 de bănci din România sunt pe pierdere și doar 15 bănci au plătit impozit pe profit în ultimii 5 ani, a declarat ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa. El dă vina pentru această situație pe așa-numitele „operațiuni de optimizare fiscală" efectuate de bănci. 

Daniel Zamfir (PNL), președintele Comisiei economice, industrii și servicii din Senat, îl cheamă pe Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, să dea explicații după ce a declarat că 70% din băncile din România nu au plătit, în ultimii cinci ani, impozit pe profit.

Senatorul liberal îi cere, oficial, lui Ionuț Mișa să spună care sunt cele 31 de instituții bancare ce operează pe teritoriul României și nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani. De asemenea, Daniel Zamfir vrea publicarea situației plății impozitului pe profit a instituțiilor financiare nebancare și a colectorilor de creanțe în ultimii zece ani. 

Daniel Zamfir a analizat și activitatea BNR din ultimii 27 de ani, de când Mugur Isărescu este guvernatorul acesteia și multe bănci au falimentat, păgubind sute de mii de români.

„Învățăturile unui neinițiat după lecțiile lui Guru Isărescu
Am lăsat să treacă două zile după declarațiile guvernatorului Isărescu pentru a elimina tentația de a-i răspunde - în calitate de neinițiat - marelui Guru al finanțelor românești în termeni pe care i-ar fi meritat. 
Declarațiile pe scurt sunt suprinse aici: http://www.bancherul.ro/sa-ne-vedem-lungul-nasului-in-mater…
De ce a sărit ca ars dl Isărescu?
1. Pentru că am cerut, în calitate oficială de președinte al Comisiei Economice din Senat, lista celor 31 de bănci care, potrivit ministrului Finanțelor, în ultimii cinci ani n-au plătit niciun leu impozit pe profit în această țară. 
2. Pentru că am cerut datele financiare ale IFN-urilor și ale colectorilor de creanțe care ani de zile și-au făcut de cap în România sub protecția unei Bănci Naționale care a susținut că IFN-urile nu-s treaba ei.
Tot astfel, nici situația celor 31 de bănci nu e treaba BNR! N-a văzut, n-a auzit, n-a sesizat pe nimeni! 
Nu trebuie să fii inițiat în banking ca să citești Legea 31/1990 (art 153 indice 22 aliniatele 1,4 si 5) și să afli că era treaba BNR să constate dacă, în urma pierderilor cumulate, băncile ar fi trebuit ori să aducă bani de acasă, ori să fie dizolvate.
O fi fost treaba BNR când 17 bănci în frunte cu Bancorex au dat faliment păgubind milioane de oameni? Doarme liniștit dl Isărescu când știe că timp de 10 ani pentru fiecare litru de motorină noi românii am plătit 10 cenți numai ca să acoperim gaura Bancorex? Sigur că Guru doarme! Numai neinițiații se mai frământă pentru asemenea "amănunte".
 
"Rolul nostru ca specialiști, zice dl Isărescu, este să încercăm să explicăm sensibilitatea și complexitatea activității bancare". Mă gândeam, ca neinițiat ce sunt, că rolul lui principal era să supravegheze activitatea băncilor și să vadă dacă trag țeapă românilor scoțând profituri uriașe în afara țării. Dacă practică la noi dobânzi de vreo 3 ori mai mari decât în țările-mamă? Chiar nu au văzut specialiștii de la BNR că băncile din România se împrumută cu dobânzi uriașe de la banca-mamă tocmai ca să înregistreze pierderi aici la noi?
Sigur că situația este "sensibilă și complexă" pentru un guvernator care timp de 27 de ani a trăit într-o totală cârdășie cu toate relele sistemului bancar tronând peste ele și emințând de la înălțime considerente arogante către națiunea de neinițiați!
Din același registru, dl Isărescu face din nou trimitere la Legea care l-a tulburat profund: Darea în plată! Nu legea i-a ajutat pe împrumutații în pragul dezastrului, zice Guru, soluționarea situațiilor dramatice a venit în urma simplului sfat dat de el ca oamenii să negocieze cu băncile. "Nu ți-e rușine?", l-aș întreba, dacă l-aș bănui că mai are vreo urmă de rușine! Toate negocierile cu băncile de până la apariția Legii n-au fost altceva decât noi mijloace de a-i împovăra și mai mult pe împrumutați, în beneficiul băncilor.
Da, e adevărat, după apariția Legii Dării în plată băncile au negociat pentru că apăruse, cum spuneam atunci, levierul care să le oblige să negocieze cu adevărat! Decizia istorică a Curții Constituționale obligă acum și instanțele să reechilibreze contractele, dacă băncile nu fac asta de bună voie! Specialistul Isărescu - mai nou expert și în constituționalitate - a fost convins tot timpul și a spus public că Legea va fi declarată neconstituțională și, ca atare, nu se va aplica. 
 
Tot așa cum, marii specialiști de la BNR, anunțau apocalipsa sistemului bancar:
- cel puțin o bancă urma să dea faliment și să tragă alte 3 după ea 
- un miliard de euro urma să fie paguba provocată de această lege (când a fost invers și băncile au declarat profituri record anul trecut de peste un miliard de euro)
- tinerii vor ajunge să plece în alte țări pentru a se împrumuta întrucât creditarea va muri în România.
E un nou prilej să afirm că e nevoie de o analiză profundă a Parlamentului în legătură cu echipa din fruntea BNR și din perspectiva competenței și din perspectiva jocurilor pe care le practică! E, de asemenea nevoie, să modificăm Statul BNR astfel încât să răspundă și ei, inițiații, pentru faptele lor!
Și mai e ceva, sigur, neînsemnat pt dl Isărescu: îl rog cu umilința neinițiatului în raport cu Guru, să restituie cele 120 mii euro pe care le-a încasat ca primă pentru pensionarea care nu s-a produs!”, a scris Daniel Zamfir pe pagina sa de Facebook.