ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un număr de 31 dintre cele 46 de bănci din România sunt pe pierdere și doar 15 bănci au plătit impozit pe profit în ultimii 5 ani, a declarat ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa. El dă vina pentru această situație pe așa-numitele „operațiuni de optimizare fiscală" efectuate de bănci. 

„Băncile, în proporție de 70%, nu plătesc impozit pe profit. Anul trecut, din 46 de unități bancare 31 au declarat pierderi însumând 9,8 miliarde de lei. În ultimii cinci ani, doar 15 bănci au plătit impozit pe profit, și am inclus aici și băncile care au plătit doar într-un singur an din cei cinci. Suma astfel colectată a fost de 1,7 miliarde de lei”, a spus Ionuț Mișa, într-o emisiune la Antena 3.

Ministrul Finanțelor a precizat că inspectorii fiscali cunosc foarte bine mecanismul de evitare a impozitării profitului, utilizat de bănci, și a descris pe scurt acest mecanism. 
„De exemplu, banca din România se împrumută de la o bancă-mamă cu dobânzi cuprinse între 14,6% și 19%, apoi acordă în țară credite cu dobânzi mult mai mici, ieșind astfel pe pierdere în mod artificial. Dar noi am intervenit și am sancționat astfel de practici, utilizate prin intermediul prețurilor de transfer, nu le-am recunoscut aceste pierderi și am emis decizii de impunere. Am calculat inclusiv penalități de întârziere la aceste plăți și le-am transmis că nu e OK să practice astfel de operațiuni”, a spus Ionuț Mișa.

Potrivit acestuia, „sunt pierderi de 104 milioane de lei pe care nu le-am recunoscut băncilor și am emis decizii de impunere a profitului, iar beneficiul constă în faptul că anul acesta nu vor mai putea să evite – prin același mecanism – plata impozitului pe profit”.

Oficialul a mai semnalat că în ultimii cinci ani 27 de bănci nu au plătit niciun leu impozit pe profit, iar o bancă „a plătit doar 34.000 de lei ca impozit pe profit”. De asemenea, „una dintre bănci a declarat pierderi timp de 10 ani consecutiv și mă întreb ce rost mai are prezența în România a unei asemenea unități”. Având în vedere acest comportament, „am generat controale suplimentare, vizând bănci noi, pentru că sunt sume extrem de importante care trebuie aduse la bugetul de stat”.

Ionuț Mișa a evitat să dea publicității numele băncilor despre care spusese că evită plata impozitului pe profit, invocând secretul fiscal.

„Vreau să transmit acestor bănci un mesaj foarte clar, anume că Ministerul Finanțelor cunoaște toate operațiunile lor și nu le mai tolerează. Suntem o țară modernă, avem specialiști, România nu este o țară de mâna a treia în care oricine poate veni să practice astfel de operațiuni. Mesajul este valabil și pentru alți operatori, nu numai pentru cei din sistemul bancar”, a avertizat Ionuț Mișa.

Actualul ministru al Finanțelor a condus, anterior, Direcția Mari Contribuabili din cadrul ANAF, calitate în care a declanșat controalele fiscale asupra sistemului bancar.

Daniel Zamfir (PNL), președintele Comisiei economice, industrii și servicii din Senat, îl cheamă pe Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, să dea explicații după ce a declarat că 70% din băncile din România nu au plătit, în ultimii cinci ani, impozit pe profit.

Senatorul liberal îi cere, oficial, lui Ionuț Mișa să spună care sunt cele 31 de instituții bancare ce operează pe teritoriul României și nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani. De asemenea, Daniel Zamfir vrea publicarea situației plății impozitului pe profit a instituțiilor financiare nebancare și a colectorilor de creanțe în ultimii zece ani. 

„Da, vreau această listă cu cele 31 de bănci. Este o informație de interes public. În plus, mă interesează și să vedem situația plății impozitului pe profit a instituțiilor financiare nebancare și a colectorilor de creanțe în ultimii zece ani. (...) Nu poți să arunci o informație, ministru fiind, și apoi să nu spui despre cine este vorba. Eu am cerut datele oficiale. O astfel de declarație nu poate fi lăsată așa. Este nevoie de explicații", a zis Daniel Zamfir pentru DC News.

Întrebat ce efecte are această situație pentru români, senatorul PNL a spus: „Are mare efect asupra bugetului statului. Nu mai vorbesc de faptul că este o chestiune profund imorală. Este inadmisibil ca de ani de zile tu să figurezi pe pierderi. Există Legea 31/1990, Legea societăților comerciale, care spune că dacă pierderile depășesc cu 50% activele, trebuie ori să aduci bani de acasă, ori să intri în lichidare. Dacă o să ne uităm ce pierderi au băncile din România, în ultimele ani, vom constata că sunt uriașe și depășesc cu mult activele nete pe care le au. Ca atare, sunt în ilegalitate. Trebuie să vedem de când se întâmplă aceste lucruri despre care vorbește domnul ministru de Finanțe. (...) De unde să vină bani la bugetul statului dacă cei care produc cele mai mari profituri nu plătesc impozit?".