ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De neclintit din 1990 și până în prezent din funcția de guvernator al Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu își vede amenințat postul.

Chiar în momentul în care se pregătea să preia puterea în România prin Comitetul Național de Supraveghere Macroprudențială (condus de guvernatorul BNR, care ar fi emis un fel de recomandări obligatorii pentru Guvernul României în privința politicilor macroeconomice), un proiect de lege inițiat de senatorul ALDE, Cristina Anghel, ar putea duce la schimbarea lui Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naționale a României este obligat să prezinte anual Parlamentului un raport de activitate, incluzând situația financiară și un raport de audit. Respingerea documentului va atrage demiterea de drept a Consiliului de Administrație al BNR, prevede proiectul. În același timp, membrii Consiliului de Administrație al BNR vor fi numiți tot pe 5 ani, dar fără posibilitatea reînnoirii mandatului, ca în prezent, mai prevede documentul.

"Membrii Consiliului de Administrație al Băncii Naționale au un statut privilegiat. Banca Națională a României este «stat în stat». Parlamentul României trebuie să repună statutul BNR pe făgașul normal, constituțional Cu toate că BNR, în calitate de autoritate administrativă autonomă se bucură de o personalitate juridică, guvernatorul având calitatea de ordonator principal de credit, autonomia acesteia nu este absolută, având în vedere obligația de a prezenta rapoarte în fața Parlamentului, care, la rândul său, ar trebui, în anumite condiții, să poată revoca membrii Consiliului de Administrație", se arată în expunerea de motive

Mugur Isărescu este un personaj extrem de controversat, atrăgându-și nenumărate critici în ultima perioadă după ce s-a opus Legii Dării în plată, situându-se de partea băncilor.

Despre trecutul său nu se cunosc prea multe. În 1971, tânărul Isărescu termina Facultatea de Comerț Exterior din cadrul ASE și devenea cercetător la Institutul de Economie Mondială, unde a activat aproape 20 de ani, până la Revoluția din 1989. Facultatea de Comerț Exterior era, înainte de 1989, una din pepinierele din care Securitatea îi racola pe cei mai capabili absolvenți pentru a-i transforma în ofițeri ce acționau ca agenți de comerț exterior. Jurnalistul Sabin Orcan a afirmat că Isărescu ar fi plecat în misiuni în SUA înainte de 1989 în calitate de ofițer acoperit

Isărescu a devenit guvernatorul BNR în septembrie 1990. În 1993, Mugur Isărescu a devenit membru al clubului de la Roma, apoi membru al Comisiei Trilaterale, două organizații care au dat și mai mult apă la moară teoriilor conspiraționiste construite în jurul său.