ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Una dintre legile de care se temeau băncile nu poate fi aplicată momentan. Legea insolvenței persoanelor fizice, care ar fi trebuit să intre în vigoare din ianuarie 2016, este în pericol să nu fie aplicată nici de la 1 august 2017, dată pentru care a fost amânată de Dacian Cioloș, după ce parlamentarii au încercat să aprobe aplicarea acesteia din noiembrie 2016.

Președintele Klaus Iohannis nu a promulgat intrarea în vigoare în noiembrie, iar acum, pentru că nu au fost înființate încă structurile care să o aplice, și Guvernul Grindeanu susține amânarea acesteia. Legea a fost inițiată chiar de unul dintre actualii membri ai Guvernului Grindeanu, ministrul pentru afaceri europene, Ana Birchall.

Potrivit proiectului, românii care au datorii vor avea posibilitatea să-și declare falimentul personal. Aceștia vor beneficia de două proceduri: una administrativă, care prevede că, în fața unei comisii de insolvență, își vor putea face un plan de reeșalonare a datoriilor pe 5 ani, și o procedură de lichidare în fața instanțelor de judecată.

În România sunt peste 800.000 de persoane în situația de debitori neperformanți, care ar putea beneficia de legea insolvenței persoanei fizice.